Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/10/2008

Περιοδεία Αλ. Τσίπρα στο Αλιβέρι Ευβοίας - Συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και τους κατοίκους Μηλακίου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, περιόδευσε σήμερα στο Αλιβέρι Ευβοίας όπου συναντήθηκε με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και τους κατοίκους Μηλακίου. Κατά την ομιλία του προς τους κατοίκους, τόνισε:

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Θέλω να σας πω ότι δεν είναι η πρώτη συγκέντρωση στην οποία συμμετέχω που ξεσηκώνει την τοπική κοινωνία ενάντια στην προοπτική εγκαθίδρυσης εργοστασίου λιθάνθρακα. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια πάνδημη κινητοποίηση πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος που μπορεί να ψηφίζουν ή να ανήκουν που διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα, δηλαδή, των παιδιών τους να αναπνέουν καθαρό αέρα. Προσπαθούν να μας πείσουν όλο το τελευταίο διάστημα ότι ο λιθάνθρακας είναι μια επωφελής επένδυση και δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο περιβάλλον. Λένε ψέματα. Ούτε επωφελής θα είναι και βεβαίως θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Βεβαίως, εδώ, στην περιοχή τη δική σας δεν είναι η πρώτη φορά που σας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ουσιαστικά, η ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας και της Βοιωτίας είναι ο ενεργειακός σκουπιδοτενεκές όλης της χώρας και αυτό είναι άδικο. Όμως, πέραν αυτού, εδώ υπάρχει η δυνατότητα να πάει η χώρα σε ένα άλλο μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης, παρόλα αυτά επιμένουν σε ρυπογόνες επενδύσεις διότι αυτές οι επενδύσεις είναι προσοδοφόρες γιʼ αυτούς που θέλουν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Ο κ. Αθανασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, στην πραγματικότητα θέλει να έχει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Συμπεριφέρεται σαν τα Golden Boys των χρηματιστηρίων. Διότι όποτε τον συμφέρει μιλάει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όποτε τον συμφέρει λειτουργεί στο πλαίσιο ενός μονοπωλίου κρατικού, όπως ήταν η ΔΕΗ. Λειτουργεί όπως οι διευθύνοντες σύμβουλοι ιδιωτικών εταιρειών που, όταν «μπαίνει μέσα» η εταιρεία, αυτοί δεν έχουν κανένα κόστος και παίρνουν τους ίδιους παχυλούς μισθούς και τα μπόνους και συνεχίζουν τον σχεδιασμό του. Αντʼ αυτού, ο κ. Αθανασόπουλος προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία εδώ και ένα χρόνο ότι πρέπει να προσανατολιστεί η ΔΕΗ στον λιθάνθρακα, σε συνεργασία με ιδιώτες, Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τα τελευταία χρόνια, μεγαλύτερο και από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, κι όμως, θέλουν να του δώσουν μονάδες λιθάνθρακα.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι αυτή η στρατηγική, αν αποτελέσει εθνική στρατηγική για τη χώρα, θα δημιουργήσει τεράστιο κόστος και περιβαλλοντικό σε όλες τις περιοχές που θα εγκατασταθούν αυτές οι μονάδες αλλά και οικονομικό διότι η χώρα μας, βεβαίως, σε λίγα χρόνια θα έχει πολύ συγκεκριμένες κυρώσεις για τις εκπομπές αερίων ρύπων. Δεν είναι μια έξυπνη και φτηνή λύση η λύση του λιθάνθρακα. Στην πραγματικότητα, με βάση τις νέες διεθνείς Συνθήκες - αυτές που γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, ως συνήθως, αλλά ως πότε θα τις γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια, όπως αυτή του Κιότο - η χώρα μας θα πρέπει να πληρώνει πάρα πολύ ακριβά. Άρα λοιπόν, αυτή η λογική είναι μια λογική και αντιπεριβαλλοντική αλλά και αντιοικονομική. Είναι μια λαθεμένη στρατηγική. Το ευχάριστο, βεβαίως, είναι ότι βλέπουμε όπου βρισκόμαστε ότι οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες ξυπνάνε από τον λήθαργο και παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους. Και είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο και αισιόδοξο μήνυμα το ότι οι πολίτες της Καβάλας και της Μαγνησίας, με την κινητοποίησή τους, απέτρεψαν μια συμφωνία, η οποία ήταν «στα χαρτιά», είχαν σχεδόν μπει οι υπογραφές, ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην RWΕ, μια γερμανική πολυεθνική για εγκαθίδρυση μονάδων λιθάνθρακα στην Καβάλα και τη Μαγνησία. Αυτές τις μονάδες που στη Γερμανία τις διώχνουν γιατί εκεί υπάρχει τουλάχιστον στοιχειωδώς δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και έκαναν δημοψήφισμα και αποφάσισαν να τις διώξουν από τη Γερμανία, θέλουν να τις εγκαθιδρύσουν στην Ελλάδα. Δεν μάθαμε από το πάθημα του ξεσηκωμού στην Καβάλα και τη Μαγνησία και θέλουν να φορτώσουν όσες τους έχουν απομείνει στην πλάτη των συνήθως υπόπτων. Και ποιοι είναι οι συνήθως ύποπτοι; Αυτοί οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν συνηθίσει να τρώνε στην καθημερινότητά τους, στο οξυγόνο που αναπνέουν την επιβάρυνση αυτή της μόλυνσης από τη λειτουργία μονάδων που παλαιότερα έκαιγαν λιγνίτη, τώρα καίνε μαζούτ.

Εμείς πιστεύουμε ότι και αυτός ο σχεδιασμός θα μείνει «στα χαρτιά» αρκεί να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών. Εμείς δεν ερχόμαστε εδώ μόνο για να περάσουμε ένα βράδυ και να σας χτυπήσουμε την πλάτη και να φύγουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αγώνας που δίνετε είναι ένας αγώνας που μπορείτε να κερδίσετε. Διότι, όταν η τοπική κοινωνία ξεσηκώνεται, όταν δημιουργείται, δηλαδή, πολιτικό κόστος για τους κυβερνώντες, τότε αρχίζουν και το σκέφτονται και δεύτερη και τρίτη φορά. Αρκεί να έχουμε την αίσθηση ότι αυτός ο αγώνας μπορεί να είναι νικηφόρος, και την αισιοδοξία και την πίστη και ταυτόχρονα να συντονίσετε εσείς εδώ, ως τοπικό κίνημα, ως τοπική κοινωνία, τις δράσεις σας και τις παρεμβάσεις σας με όλες τις άλλες περιοχές της χώρας που είναι ξεσηκωμένες αυτήν την ώρα.

Παρατηρήσαμε το προηγούμενο διάστημα, μετά και την ιδιαίτερη προσπάθεια που κάναμε, εγώ έχω παρέμβει και βρεθεί στις περισσότερες - για να μην πω σε όλες - σε πολλές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο Μαντούδι, στη Λειβαδιά, στην Καβάλα, στη Μαγνησία. Είδαμε μια μικρή μετατόπιση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ελπίζουμε να είναι πραγματική η μετατόπιση αυτή. Διότι άλλα λέει επισήμως ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά και τη δική μου τοποθέτηση, συντάχθηκε εναντίον των μονάδων λιθάνθρακα, άλλα λένε οι τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια, όπου ο κ. Πιπεριάς έκανε ερωτήσεις στη βουλή γιατί δεν προχωράει αυτή η επένδυση. Και είναι ένα ζήτημα το οποίο εμείς το καταθέτουμε, να το έχουμε όλοι τα υπʼ όψιν μας, και βεβαίως και εσείς οφείλετε ακολούθως να ζητήσετε αξιόπιστη στάση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Ένα θέμα, το οποίο αφορά την τοπική κοινωνία στο σύνολό της - βεβαίως η κάθε πολιτική δύναμη έχει μια βάση ενόρασης, βλέπει ένα ζήτημα από την ιδεολογική βάση που το βλέπει, εμείς θεωρούμε ότι το περιβάλλον, ο άνθρωπος και οι ανθρώπινες ανάγκες πρέπει να μπαίνουν πάνω από το κέρδος και αυτή είναι η ιδεολογική βάση η οποία μας κινεί στο να βρισκόμαστε στο πλευρό των αντιδράσεων, άλλοι δεν βλέπουν το ίδιο, όμως, παρόλα αυτά δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει έστω και ένας κάτοικος του χωριού σας εδώ, είτε ενταγμένος είτε όχι σε κόμμα, που να μην αντιλαμβάνεται ότι το μέλλον το δικό του και της τοπικής κοινωνίας απαιτεί καθολική υποστήριξη της προσπάθειας του κινήματος εδώ για να μην κυοφορήσει αυτή η επένδυση. Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας πω ότι θα βρεθούμε δίπλα σʼ αυτόν τον αγώνα και θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή δύναμη και καλό κουράγιο.

To Γραφείο Τύπου