Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2008

Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον Δ. Παπαδημούλη- Η Κομισιόν δεν εμπιστεύεται τα στοιχεία της κυβέρνησης για το ταμείο των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος

Την επικύρωση των στοιχείων, που προσκόμισαν οι ελληνικές αρχές για την οικονομική κατάσταση του ταμείου συντάξεων εργαζομένων της Τράπεζας Ελλάδος ζήτησε η Κομισιόν. Αυτό απαντά ο Επίτροπος Αλμούνια στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφερόταν στην γνωμοδότηση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά με τι αλλαγές στην ασφάλιση εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σύμφωνα με την οποία ο ασφαλιστικός νόμος της κυβέρνησης καταργεί την ανεξαρτησία της ΤτΕ και ενδεχομένως με την ρύθμιση καλύπτονται ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος κ. Αλμούνια, στην απάντησή του αναφέρει ότι:

«Η Επιτροπή ευρίσκεται ακόμη σε φάση αξιολόγησης της συμβατότητας των διατάξεων του Νόμου 3655/2009 περί μεταρρύθμισης του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με το κοινοτικό δίκαιο. Στο πλαίσιο αυτό, έχει απευθυνθεί επανειλημμένως στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να λάβει όλες τις σχετικές πληροφορίες για την επακριβή οικονομική κατάσταση του ταμείου συντάξεων εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδος. Στο μεταξύ, η Επιτροπή έλαβε από τις αρχές τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η επικύρωση των στοιχείων αυτών από Έλληνα ορκωτό λογιστή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, η Επιτροπή αναμένεται να λάβει τα αποτελέσματα της ανωτέρω επικύρωσης πριν από τα τέλη του έτους. Η Επιτροπή θα μπορέσει τότε να αξιολογήσει οριστικά τη συμβατότητα των διατάξεων του ελληνικού νόμου με το κοινοτικό δίκαιο.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον έντονο προβληματισμό του για τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης της NΔ και ειδικότερα για τις αλλαγές στην ασφάλιση των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδας έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Τρισέ σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη (1.7.2008).

To Γραφείο Τύπου