Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/04/2006

Πελώριες οι κυβερνητικές ευθύνες για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα

Ανεξέλεγκτη η κερδοσκοπία στη βενζίνη, που η τιμή της έχει φτάσει σε νέα πρωτοφανή ύψη

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά, και ειδικότερα στις αδικαιολόγητα αυξημένες τιμές της βενζίνης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η νέα αύξηση κατά 3,3% του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον φετινό Μάρτιο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2005, είναι μόνο ένα δείγμα του κύματος ανατιμήσεων που σαρώνει ανεξέλεγκτα την αγορά και πλήττει πρώτα απ΄ όλα τα λαϊκά στρώματα, μιας και το μέγεθος της ακρίβειας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης δεν αποτυπώνεται στον επίσημο τιμάριθμο.

Η κυβέρνηση φέρει πελώριες ευθύνες για την καθημερινή λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων από την ακρίβεια αλλά και από το γεγονός ότι με την πολιτική της σκληρής λιτότητας, που εφαρμόζει στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη δύσκολη θέση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οι καθημερινές δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα της ακρίβειας υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο το πόσο απαράδεκτη είναι η πρόσφατη συμφωνία της πλειοψηφίας ΓΣΕΕ και των εργοδοτών για τους χαμηλόμισθους, που χαιρέτισαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και αυτή η συμφωνία εξανεμίζει κυριολεκτικά τους ήδη εξευτελιστικούς κατώτερους μισθούς στη χώρα μας.

Ειδικότερα τα νέα ύψη που έχουν σημειώσει οι τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, με την τελευταία να ξεπερνά σε πολλά σημεία της χώρας κατά πολύ το 1 €, δεν δικαιολογούνται από την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε το καρτέλ που λειτουργεί στο χώρο των διυλιστηρίων αλλά και των εταιρειών εμπορίας πετρελαίου, το οποίο αξιοποιεί τις διακυμάνσεις των διεθνών τιμών για να επιδίδεται σε μια άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα έχει φτάσει στο αδικαιολόγητο σημείο να έχει, προ φόρων, μια από τις υψηλότερες τιμές βενζίνης σ΄ όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, ενώ η εξαγγελθείσα και επικείμενη νέα αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα εξωθήσει σε ύψη ρεκόρ τις τιμές των πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Επειδή δεν είναι δυνατόν οι καταναλωτές, και μάλιστα τα πλατιά λαϊκά στρώματα, να επιδοτούν την ιδιωτική κερδοσκοπία αλλά και τις έκτακτες και αυξημένες εισπράξεις του κράτους από την φορολογία στα καύσιμα,

Επειδή οι υπέρογκες ανατιμήσεις στα πετρελαιοειδή, και ειδικότερα η βενζίνη, ενισχύουν ακόμα περισσότερο το γενικότερο κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα,

Καλούμε την κυβέρνηση, αντί να παραμένει απλός θεατής στην καταλήστευση του ελληνικού λαού, να παρέμβει άμεσα:

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου