Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/10/2008

Επαναλειτουργία του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Δ. Πανοράματος

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης υφίσταται εδώ και καιρό οξύτατο πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης. 

Στον εν λόγω Δήμο λειτουργούν μόνο δύο Δημοτικά Σχολεία και 3 Νηπιαγωγεία, ενώ εκτιμάται ότι είναι απαραίτητη η ίδρυση τουλάχιστον άλλων 2 Νηπιαγωγείων και ακόμη ενός Δημοτικού για την ικανοποιητική κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της περιοχής. Σημειώνεται δε ότι από το 2004, έτος ίδρυσής του, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης.

Με την πλειοψηφία των προνηπίων και νηπίων να υποχρεώνονται να μεταβαίνουν καθημερινώς σε Νηπιαγωγεία που απέχουν από τα σπίτια τους περισσότερο από τη μέγιστη επιτρεπόμενη απόσταση νηπιαγωγείου – σπιτιού (400 μέτρα σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ 10788/2004), καθίσταται πρόδηλο το μέγεθος της ταλαιπωρίας για γονείς και μαθητές. 

Ως άμεση λύση του προβλήματος προβάλλει η επαναλειτουργία του ιστορικού και ανακαινισμένου Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος, κτιρίου 400 τμ, το οποίο ευρίσκεται στο κέντρο του οικισμού.

Ωστόσο, με απόφαση του αντινομάρχη Θεσσαλονίκης το 2005 και μέσω πράξης «τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου» επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί η πάγια πολεοδμική χρήση του χώρου ως σχολείου, χωρίς να ληφθεί υπόψη το βασικό κριτήριο της χωροθέτησης ενός σχολείου που είναι η ακτίνα εξυπηρέτησης των μαθητών.

Γιʼ αυτό το λόγο άλλωστε έχει ήδη ασκηθεί από κατοίκους - και εκκρεμεί προς εκδίκαση στο ΣτΕ - αίτηση ακύρωσης της ως άνω νομαρχιακής απόφασης, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 1, 2 του Ν 2009/92 που επικαλείται σε έγγραφό του το Υπουργείο Παδείας (Α.Π 28443/Δ4/4.3.2008) η χρήση ενός σχολείου δεν αλλάζει όταν υπάρχει ζήτηση σχολικής στέγης.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Θα μεριμνήσει για την επαναλειτουργία του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Πανοράματος, το συντομότερο δυνατό, ώστε να φιλοξενηθούν προσωρινώς, και έως ότου κατασκευαστεί το 3ο Δημοτικό Σχολείο, τα υπεράριθμα τμήματα του 1ου και του 2ου Δημοτικού Σχολείου;

•    Είναι στις προθέσεις του η οριστική χρήση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου να είναι ένα κλασικό και ολοήμερο διθέσιο Νηπιαγωγείο, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του Δήμου Πανοράματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου