Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2008

Συνέντευξη εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Α.Καρίτζη στο δημοτικό ραδιόφωνο "Πειραιά-Κανάλι 1" για τις πολιτικές εξελίξεις

-    Πώς είδατε τις χθεσινές διαφωνίες στην κυβερνητική επιτροπή;….. Μπορεί να βγει και κάτι καλό απ΄ αυτές;….

Αμφιβάλλω. Ποτέ δεν ξέρεις και ελπίζεις ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό. Αμφιβάλλω όμως πολύ, γιατί αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα. Η κατεύθυνση που κάποιος εφαρμόζει στην πολιτική του είναι κάτι το οποίο δεν αλλάζει εύκολα.

-    Είχαμε μια συνοχή στις κυβερνητικές επιτροπές και στα άλλα όργανα της Ν.Δ. Τώρα παρακολουθούμε τις πρώτες δημόσιες διαφωνίες.. Αποτέλεσμα της κοινωνικής κρίσης που μεταφέρεται στο εσωτερικό ενός κόμματος που κυβερνά, όπως λέει ο νόμος της πολιτικής;…

Είναι ένα φαινόμενο παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει και προς ποια κατεύθυνση. Αναφέρομαι τουλάχιστον στις δυνάμεις εκείνες που διαχειρίστηκαν την κατάσταση μέχρι τώρα ή την έφεραν εδώ. Κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να γίνει για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετούν. Ξεχωρίζω τις δυνάμεις της Αριστεράς οι οποίες ήταν αντίθετες τόσο όταν είχαν υπερκέρδη οι τράπεζες κι όλα ήταν «μια χαρά» και η οικονομία ήταν σε ανάπτυξη -γιατί τότε πάλι κάποιοι έχαναν- όσο και σήμερα που υπάρχει αυτή η ύφεση κι αυτή η κρίση, που πάλι δεν είμαστε όλοι μαζί. Οι εργαζόμενοι είχαν υποστεί τα πάνδεινα πριν που υπήρχε ανάπτυξη. Θα επιχειρηθεί τώρα να περάσει η ζημιά σ΄ αυτούς. Οι δυνάμεις της Αριστεράς προσπαθούν αυτό να υπερασπιστούν, τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Όσον αφορά όμως τις δυνάμεις που κυβέρνησαν το προηγούμενο διάστημα και στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, αυτό που εμείς ονομάζουμε νεοφιλελεύθερο τόξο, έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Σύμπτωμα αυτού είναι και οι διαφωνίες στην κυβερνητική επιτροπή.

-    Εκτιμάτε ότι μέρος αυτού του νεοφιλελεύθερου τόξου μέρος είναι και η σοσιαλδημοκρατία; …

Δεν είναι θέμα εκτίμησης. Μέχρι νεωτέρας, μέχρι να δούμε μια πολύ σοβαρή αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης -αυτές οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, δεν γίνονται μέσα σε μια μέρα και δεν γίνονται μόνο σ΄ένα τόπο- η σοσιαλδημοκρατία από τα πράγματα ανήκει στο νεοφιλελεύθερο τόξο. Θα το καταλάβουμε. Θα δούμε σ΄ όλο τον κόσμο, σ΄ όλη την Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να μπαίνουν σε μια πολύ σοβαρή, ενδεχομένως και μακροχρόνια κουβέντα στο εσωτερικό τους για μια σοβαρή αλλαγή. Θυμηθείτε τους Εργατικούς του κ. Μπλερ που, όταν πρωτοπέρασαν στο νεοφιλελεύθερο τόξο, υπέστηκαν συνέδρια πάρα πολύ δύσκολα, με πολλές συγκρούσεις, για να μπορέσουν να πάνε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Θα καταλάβουμε πάρα πολύ γρήγορα, πάρα πολύ εύκολα αν υπάρχει μια τέτοια κίνηση στο εσωτερικό της σοσιαλδημοκρατίας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

-    Διαβάζω σήμερα στο άρθρο σας στο ΕΘΝΟΣ με τον τίτλο, κατάρρευση πολιτικών και ιδεολογημάτων, ότι είστε και επιθετικός απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Εμφανίζετε την ηγεσία του να συμφωνεί επί της ουσίας με την χορήγηση των 28 δις στους τραπεζίτες. Πριν από λίγο είχαμε τον κ. Χρυσοχοϊδη, δεν μας έδειξε κάτι τέτοιο; …..

Αυτό που λέω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να διαφοροποιηθεί σε θέματα διαδικαστικά και επιμέρους και δευτερεύοντα -κι αυτό είναι λογικό γιατί είναι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Αυτό που εμένα με αγανακτεί -και μπορεί να βγαίνει και στο άρθρο μου- είναι ότι σε μια περίοδο που θα έπρεπε όλοι να αναθεωρήσουν τις πολιτικές και τις αντιλήψεις που είχαν ή εφάρμοσαν το προηγούμενο διάστημα -και αναφέρομαι και στο κυβερνών κόμμα και στο ΠΑΣΟΚ- την ώρα που έπρεπε να κάνουν και μια αυτοκριτική και να θεωρήσουν ότι πρέπει να ψάξουν να βρουν άλλες λύσεις, βλέπουμε να συνεχίζεται περίπου η ίδια πολιτική, δηλαδή εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων, με τον ίδιο δογματισμό. Και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να συμπλέει σ΄ αυτό. Στα κρίσιμα ζητήματα, στην πραγματική πολιτική, εκεί που διακυβεύονται όλα είναι δίπλα στην κυβέρνηση. Στη λογική που λέει ότι χρηματοδοτώ τις τράπεζες διότι αυτές ασκούν, υποτίθεται, κοινωνική πολιτική μέσω των δανείων, είτε για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, είτε για το πρόβλημα της στέγασης, όχι για την ψυχή της μάνας τους, αλλά γιατί βγάζουν κέρδος και εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων. Όταν αποδέχεσαι αυτή τη λογική, στην οποία  εντάσσεται και η παροχή 28 δις, μετά αρχίζει μια δευτερεύουσα κουβέντα, κατά πόσον θα το κάνουν, δεν θα το κάνουν αυτό ακριβώς στις τράπεζες, που δεν έχει νόημα.

Είναι η ώρα όμως να αλλάξουμε αυτό, να αλλάξουμε τον πυρήνα της κατεύθυνσης που ακολουθούμε.

-    Πάντως η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να ευνοεί το κόμμα σας.. Είδαμε χθες στην πιο φρέσκια δημοσκόπηση, ένα ψαλίδισμα της έκρηξης που είχε παρατηρηθεί και είχε εκπλήξει πολλούς το προηγούμενο διάστημα…

Έχουμε πει τη γνώμη μας και για τις δημοσκοπήσεις και για το πού βρισκόμαστε. Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει και δεν θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει να ευνοηθούμε από μια πάρα πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Θα ήταν κάτι αναξιοπρεπές, κατά τη γνώμη μου, ένα κόμμα, ένας πολιτικός φορέας να περιμένει την κοινωνία να πηγαίνει χάλια για να ανεβαίνουν τα ποσοστά του…

-    Όχι.. αλλά το θέμα η κοινωνία πάει χάλια.. πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις…

Ξέρετε πολύ καλά ότι και προς αντιδραστική κατεύθυνση και συντηρητικοποίηση μπορεί να στραφούν οι κοινωνίες όταν στριμώχνονται και προς την κυβέρνηση, η οποία είναι ο πόλος γύρω από την οποία θα συσπειρωθεί για να βγει από τη δύσκολη κατάσταση.. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, να επαναλάβω απλώς ότι τα συμπεράσματα πρέπει να βγαίνουν σε ένα ικανό χρονικό διάστημα. Δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι διακυμάνσεις, δηλαδή τα πολύ ψηλά ή τα πολύ χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι πού κινείται πια δημοσκοπικά το πολιτικό σκηνικό. Και, κατά τη γνώμη μας, αυτό που είναι δεδομένο -κι αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα που εμείς βγάζουμε- είναι ότι έχουμε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό απ΄αυτό που είχαμε στις εκλογές, με την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό, σε πτώση του δικομματισμού και σε μεγάλη κρίση των κομμάτων που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας το προηγούμενο διάστημα. Αυτό είναι ένα νέο σκηνικό. Αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε κι αυτό που λέμε στον κόσμο να στηρίξει, είναι ότι αυτή η ήδη δεδομένη αλλαγή να είναι όσο γίνεται πιο μεγάλη. Δεν θεωρούμε εμείς ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο πολιτικό σκηνικό  των προηγούμενων εκλογών και κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι πιο μεγάλη η αλλαγή.

-    Εν τούτοις η αναγωγή σε έδρες……. στη χθεσινή δημοσκόπηση, δείχνει ότι εσείς μαζί με το ΠΑΣΟΚ σε έδρες μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση…. Η μόνη κυβερνητική λύση… Δεν νομίζετε ότι θα δεχθείτε μεγάλη πίεση από το ΠΑΣΟΚ σ΄ αυτόν τον τομέα;…

Βεβαίως. Είναι δεδομένο. Ακόμα κι αν αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ στην άκρη, ο απλός κόσμος που έχει προβλήματα, που έχει δυσκολίες, εύλογα ενδεχομένως ένα από τα πράγματα που θα σκεφθεί είναι, γιατί να μην φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έρθει μία άλλη που να είναι λίγο καλύτερη κ.λπ..

Εμείς, πολύ γνήσια και πολύ ανθρώπινα και με ειλικρίνεια, λέμε ότι όποιος θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η αλλαγή δύο-τριών μέτρων, φορολογικών ή άλλων, και η αλλαγή της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου ή το να έρθουν οι κυβερνήσεις Σημίτη, γιατί αυτό είναι περίπου το πολιτικό προσωπικό και η πολιτική κατεύθυνση που σήμερα το ΠΑΣΟΚ ευαγγελίζεται να αντικαταστήσει την κυβέρνηση, τις κυβερνήσεις Καραμανλή, αν αυτό πιστεύει ο κόσμος ότι θα βοηθήσει να βγούμε από τη δύσκολη θέση, εμείς πραγματικά λέμε ότι υπάρχει αυτός ο πολιτικός φορέας το ΠΑΣΟΚ και να τον ψηφίσουν.

Εμείς εκτιμούμε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Και με αίσθημα ευθύνης θεωρούμε ότι πρέπει να κινηθούμε σε μια άλλη κατεύθυνση μεγάλων ριζοσπαστικών αλλαγών.

Σημειώστε ότι σήμερα -κάτι που εμείς το λέγαμε καιρό- υπάρχει στις εφημερίδες έρευνα της WWF που λέει ότι αν συνεχίσουμε τον ίδιο τρόπο ανάπτυξης, τον οποίον αποδέχονται και υπογράφουν όλοι, θα χρειαζόμαστε δυο-τρεις πλανήτες.

Χρειάζεται σήμερα, καλύτερα χθες μια μεγάλη ριζοσπαστική αλλαγή. Είμαστε πια στο και πέντε των εξελίξεων, οικονομικής κρίσης και περιβαλλοντικών αδιεξόδων. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή. Εμείς γι αυτό αγωνιζόμαστε, γι αυτό παλεύουμε. Και δεν θεωρούμε ότι η σύμπραξη, η συνεργασία μ΄ έναν πολιτικό φορέα που ήταν μια από τις δυνάμεις που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν, στηρίζοντας την ίδια λίγο-πολύ κατεύθυνση που παντού εφαρμόστηκε, δεν έχει κανένα μέλλον.

Μ΄ αυτή την έννοια θεωρώ ότι, με μεγάλη ειλικρίνεια και με αίσθημα ευθύνης, θεωρούμε ότι δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

-    Στις προσεχείς εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιον θα πάει επικεφαλής;.. Με τον κ. Τσίπρα;…. Στις βουλευτικές και ευρωεκλογές….

Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Ακολουθούμε μοντέλα, διαφορετικά από τα άλλα κόμματα, <Με εσωτερική διαβούλευση και δημοκρατικές διαδικασίες θα αποφασίσουμε. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα.

-    Κατά τη γνώμη σας ο κ. Αλαβάνος πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής;.. Είχε πει ο ίδιος ότι δεν θα είναι ….

Να σας πω την προσωπική μου άποψη. Ο Αλ. Αλαβάνος πρέπει να μείνει ενεργός, να είναι κοντά μας, να είναι δίπλα μας, με όποιον τρόπο εκείνος θεωρεί. Είναι και θέμα προσωπικής επιλογής. Εμείς όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε ότι είναι ένα κεφάλαιο, θεωρούμε ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να δημιουργηθεί μια νέα φυσιογνωμία στον πολιτικό χώρο στον οποίον βρισκόμαστε και θεωρούμε ότι είναι απολύτως απαραίτητος.

-    Βλέπω σήμερα τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στην πρόσκληση προς το ΚΚΕ που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας προχθές να επιτίθεται με σφοδρότητα και να σας κατηγορεί ότι οι προτάσεις είναι υπέρ του κεφαλαίου και εναντίον του λαού….. Επιμένετε σ΄ αυτή την πρόταση με ένα κόμμα που σας λέει υπηρέτες του κεφαλαίου; …

Εμείς ακολουθούμε μια μεθοδολογία που έχει μια βάση. Μιλάμε για την ενότητα της Αριστεράς. Εμείς θεωρούμε ότι μόνο όταν οι δυνάμεις -εκεί βεβαίως που συμφωνούν και στα πεδία που συμφωνούν- συνεργάζονται και ενισχύονται και συσπειρώνονται μπορούν να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα γι αυτό που θέλουμε, που δεν είναι άλλο παρά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζόμενων, της νεολαίας. Αυτή είναι μια αρχή για μας. Δεν έχει αλλάξει. Ο ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε μ΄ αυτόν τον τρόπο. Συνεχίζει να υπάρχει. Και το ΚΚΕ να μην υπήρχε εμείς την ίδια αντίληψη θα είχαμε. Αυτό λέμε. Οι δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την αρχή, θεωρούμε ότι κάνουν κακό. Δεν έχει να κάνει με έναν πολιτικό φορέα. Υπάρχουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Αριστερά κι άλλες συλλογικότητες, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρότασή μας είναι δεδομένη, θεωρούμε ότι είναι εύλογη. Δεν υποχρεώνεται κανείς να πετάξει καμία ιδεολογική ταυτότητα, τις διαφωνίες του με άλλους χώρους. Πρέπει όμως πάνω απ΄ όλα να βάζουμε την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και θεωρούμε ότι αυτό γίνεται μόνον όταν οι δυνάμεις συσπειρώνονται, εκεί που μπορούν βεβαίως.

To Γραφείο Τύπου