Skip to main content.
12/01/2005

Για την προτεινόμενη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ

Δήλωση του Δ.Στρατούλη, μέλους ΠΓ και υπευθ. Εργατικής Πολιτικής ΣΥΝ

Σχετικά με την προτεινόμενη μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ. ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος της εργατικής του πολιτικής, δήλωσε τα εξής:

Με τη σημερινή πρόταση της Διοίκησης του ΟΤΕ, με την οποία συμφωνεί και η κυβέρνηση, για μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 6.166 άτομα:

1.Κουκουλώνουν και παρακάμπτουν τις πραγματικές αιτίες που μετέτρεψαν τον ΟΤΕ από την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας σε προβληματική (λεηλασία του από τους προμηθευτές του, τις διοικήσει; του, τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ιδιώτες ανταγωνιστές του) και κηρύσσουν τον πόλεμο στους εργαζόμενους του ΟΤΕ, στα ασφαλιστικά ταμεία τους και στους έλληνες φορολογούμενους.

2.Οδηγούν σε ολοκληρωτική χρεοκοπία το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ και κατ� επέκταση το ΙΚΑ, στο οποίο θα ενταχθεί στο άμεσο μέλλον, γιατί του φορτώνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους υλοποίησης αυτής της πρότασης , χωρίς να προβλέπουν από πού, πώς και πότε θα καλυφθεί ολόκληρο. Με αυτό τον τρόπο, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες μειώσεις προσωπικού στις Τράπεζες και το συνεπαγόμενο και απ΄ αυτές κόστος για το ΙΚΑ, εκτινάσσουν τα ελλείμματα του σε δυσθεώρητα ύψη φτιάχνοντας κλίμα, για να ανοίξουν «κερκόπορτες» για συνολικό άνοιγμα του ασφαλιστικού με τη λήψη δυσμενών μέτρων για όλους τους ασφαλισμένους.

3. Κονιορτοποιούν τις εργασιακές σχέσεις όσων απομείνουν, ή στους ελάχιστους που θα προσληφθούν στο μέλλον στον ΟΤΕ, αφού καταργούν γι αυτούς τις συλλογικές συμβάσεις και τον ισχύοντα εσωτερικό κανονισμό εργασίας. Προετοιμάζουν δηλαδή έναν εργασιακό μεσαίωνα στον ΟΤΕ με ευρύτερες δυσμενείς προεκτάσεις στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων της χώρας μας. Περιθωριοποιούν το συνδικαλιστικό κίνημα στον ΟΤΕ, αφού του αφαιρούν κάθε δυνατότητα να διαπραγματεύεται για τα ζητήματα ανάπτυξης και οργάνωσης της επιχείρησης.

Ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος και ζητά να αποσυρθεί αυτή η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πρόταση που αφήνει τα κέρδη του ΟΤΕ στους ιδιώτες μετόχους του και φορτώνει τις ζημιές του στην κοινωνική ασφάλιση και στους φορολογούμενους, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να παραδώσουν στα παιδιά τους πολύ χειρότερους όρους εργασίας από αυτούς που οι ίδιοι με μακρόχρονους αγώνες και θυσίες κατέκτησαν.