Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/10/2008

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσιπρα, κατά την περιοδεία του στη Λάρισα

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας με τους Γρ. Ψαριανό, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και Τ. Κορωνάκη, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, επισκέφθηκαν σήμερα τη Λάρισα. Σε συνέντευξή Τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους και όλες που είστε εδώ μαζί μας. Μόνο και μόνο η παρουσία μας εδώ στο εργοστάσιο ζάχαρης σηματοδοτεί την ανάγκη να βάλουμε σε πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική μας ατζέντα ζητήματα που είναι σχεδόν ξεχασμένα από τη συζήτηση που διεξάγεται στην κεντρική πολιτική σκηνή κι όμως αφορούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας της ελληνικής οικονομίας, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την απαξίωση της αγροτικής οικονομίας, την ερημοποίηση της υπαίθρου, που για εμάς είναι ζητήματα αιχμής.

Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα εργοστάσιο ζάχαρης, σε ένα εργοστάσιο που έχει ερημώσει, έχει απαξιωθεί παρά το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια ήταν κερδοφόρα επιχείρηση, κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση. Και είχε απαξιωθεί με ευθύνη των κυβερνώντων και σε αυτό το κουφάρι εδώ που βλέπετε ζωγραφίζεται η χρεοκοπία της ΚΑΠ καθώς και η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την αγροτική οικονομία. Σήμερα που βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, με την κατάρρευση αυτού του χάρτινου πύργου του χρηματοοικονομικού συστήματος, που ήταν βασισμένο σε μία ασύστολη οικονομική μεγέθυνση δίχως καμία έννοια για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να ενισχύσουμε το δημόσιο πλούτο, να ενισχύσουμε το δημόσιο χώρο.

Αντ΄ αυτού βλέπουμε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζει να είναι δογματικά προσηλωμένη σε πολιτικές επιλογές που όξυναν όλο το προηγούμενο διάστημα την κρίση, που οδήγησαν σε αυτή την κρίση.

Για εμάς είναι σαφές: Δεν μπορεί να αφήσει κανείς τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Για μας είναι σαφές: Δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, και ιδίως η ελληνική περιφέρεια, ακολουθώντας τις ίδιες χρεοκοπημένες πολιτικές. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο όλους αυτούς που το προηγούμενο διάστημα είδαν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται, ξεζουμίζοντας πραγματικά τον έλληνα αγρότη, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα ελληνικά νοικοκυριά που ήταν και είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες.

Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που στην πραγματικότητα, μετά όλα αυτά τα σκάνδαλα και την αποδόμησή της, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή, με ορίζοντα εκλογών πολύ σύντομο και υπηρεσιακή με ένα και μοναδικό σκοπό: Να δώσει ακόμα περισσότερα σε αυτούς που πραγματικά διοικούν τη χώρα, στους τραπεζίτες και τους μεγαλοκατασκευαστές. Και σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχει μια έντονη αντιπαλότητα μεταξύ τους, μια έντονη αντιπαλότητα που καταγράφεται και σε σφαίρες επιρροής μέσα στην ίδια την κυβέρνηση. Κάποιοι υποστηρίζουν το τραστ των μεγαλοκατασκευαστών, κάποιοι άλλοι το τραστ των μεγαλοτραπεζιτών. Αλλά ακόμα και αυτοί οι ίδιοι έχουν μια απληστία που δεν έχει όρια. Και καιροφυλακτούν όπως τα άγρια ζώα, τα αγρίμια, να παραπατήσει ο διπλανός τους για να τον κατασπαράξουν. Αυτός ο πόλεμος συμφερόντων μαίνεται σήμερα στη χώρα μας τη στιγμή που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας μειώνεται δραματικά, η αγοραστική δύναμη μειώνεται δραματικά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της απελπισίας. Και αντί να υπάρξει μια γενναία ριζική αλλαγή πολιτικής, να υπάρξει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της αγροτικής οικονομίας, γενναία ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, των εργαζόμενων και της νεολαίας, βλέπουμε ότι ο κ. Αλογοσκούφης εκλήθη από τα πραγματικά αφεντικά του, οι οποίοι του ζήτησαν 28 δις ?, και του είπαν όταν σε ξαναχρειαστούμε θα σε ξαναφωνάξουμε. Και την ίδια στιγμή που όλα αυτά συνέβαιναν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο κ. Παπανδρέου θεωρούσε ότι αποτελεί στρατηγική εθνικής συνεννόησης να στηριχτεί αυτό το σχέδιο. Και μας μίλαγε για ένα νέο new deal και εκθείαζε τον κ. Μπράουν, ο οποίος με παρόμοια στρατηγική προσπάθησε να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο στήριξης των τραπεζών. Ανακηρύχτηκε ο κ. Μπράουν σε μάγο για 25 μέρες μόνο όμως. Γιατί 15 μέρες μετά φάνηκε ότι τα μαγικά του δεν ήταν ικανά για να λύσουν το δομικό πρόβλημα της οικονομίας, που στηρίζεται στην ίδια την απληστία ενός συστήματος που στόχο έχει μόνο το κέρδος.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι ήρθε η ώρα για μια ριζική αλλαγή στρατηγικής. Ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για αξίες. Ήρθε η ώρα να ξαναμιλήσουμε για έννοιες όπως αλληλεγγύη, κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική πρόνοια, δημόσιος χώρος κι όχι να θυμόμαστε το κράτος μόνο όταν είναι να κρατικοποιήσουμε τις ζημιές των τραπεζιτών, αλλά να τους αφήνουμε ανεξέλεγκτους να συνεχίζουν να κερδίζουν.

Είναι η ώρα για την αντεπίθεση αξιών και ιδεών που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο κι όχι τα κέρδη. Είναι η ώρα για μια ριζική ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούν στη χώρα μας οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, που ονόμασαν τις μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμό, όσο και της Ν.Δ., που ονόμασαν τις μεταρρυθμίσεις επανίδρυση του κράτους.

Σε αυτή την προοπτική και γι αυτό τον αγώνα, εμείς θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε σε όλη τη χώρα για να βρεθούμε δίπλα στα πραγματικά προβλήματα και να μιλήσουμε  με τους αγρότες, με τους εργάτες, με τους εργαζόμενους, στην προσπάθεια να εκπονήσουμε το εναλλακτικό πολιτικό μας σχέδιο.

Ένα πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση. Είμαστε η μοναδική πολιτική δύναμη που ασχολείται όχι μονάχα για να καταγγείλει, αλλά για να επεξεργαστεί προγραμματικά μια εναλλακτική διέξοδο, την οποία πολύ σύντομα θα την θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

-    Για τα Ασφαλιστικά Ταμεία

«Κατά τη γνώμη μας είναι ανόητη αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και είναι κραυγαλέα  … Την ίδια στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει τα 5 δις της αξίας των χρημάτων που είχαν στο τέλος του 2005 και την ίδια στιγμή που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, εμείς συναντηθήκαμε πριν από δυο βδομάδες με την κα Πετραλιά και τις προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ανακτήσουν την αξία των χρημάτων που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από την κρίση … με μέτρα που ερχόντουσαν σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τραπεζών. Διότι ζητάγαμε να έρθουν πίσω τα επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου στην τιμή της κτήσης τους και ζητάγαμε να εκδοθούν νέα ομόλογα κρατικά και να αντικατασταθούν τα παλιά με νέα που έχουν το τρέχον επιτόκιο. Η απάντηση ήταν ότι είναι ενδιαφέρουσες προτάσεις που όμως δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διότι είναι προτάσεις υψηλού ρίσκου. Το υψηλό ρίσκο το αναλαμβάνουν όταν είναι να στηρίξουν τραπεζίτες, όταν είναι να ενισχύσουν τον μισθό των golden boys και των μάναντζερς που έχουν φαλιρίσει το δημόσιο πλούτο, δεν τον αναλαμβάνουν όταν είναι να στηρίξουν τον πλούτο, τον μόχθο των εργαζομένων, που είναι τα ασφαλιστικά ταμεία ή όταν είναι να στηρίξουν την κοινωνική συνοχή, το εισόδημα, την αγροτική παραγωγή.

Είναι μια πολιτική κραυγαλέων αντιθέσεων αυτή που επιχειρεί η κυβέρνηση και δυστυχώς ήταν η ίδια η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια. Και πρέπει σήμερα να αλλάξει. Και ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό πεδίο.»

-    Για τις συνεργασίες

«Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι οι διαφορές μας με την ηγεσία του ΚΚΕ και με τις αναλύσεις που είναι εμφανείς. Έχουμε διαφορές ιδεολογικού χαρακτήρα διαφορές. Και για το ότι εμείς δεν θεωρούμε ότι ήταν σοσιαλισμός αυτό που βιώσανε οι λαοί στα καθεστώτα του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού -άλλωστε αν ήταν θα τον υπερασπίζονταν- και σε σχέση με το ότι σήμερα είναι καλύτερο να υπάρχει συζήτηση και αντιπαράθεση στη βάση των πραγματικών προβλημάτων του σήμερα και του αύριο και όχι στη βάση των αντιπαραθέσεων του χθες.

Αυτό όμως που έχω ξαναπεί και επαναλαμβάνω και σήμερα είναι ότι, παρά τις διαφορές μας, που είναι μεγάλες, υπάρχουν τα προβλήματα της κοινωνίας και τα προβλήματα των εργαζόμενων που είναι  ακόμα μεγαλύτερα, πολύ πιο μεγάλα από τις διαφορές μας και τα οποία απαιτούν λύσεις σήμερα, ανεξαρτήτως του αν έφταιξε ο Στάλιν ή ο Λένιν ή ο Χρουστσόφ ή ο Μπρέζνιεφ… Και η πολιτική που ακολουθεί η ηγεσία του ΚΚΕ είναι μια πολιτική που δεν βοηθάει το λαϊκό κίνημα, δεν βοηθάει για τη διέξοδο της χώρας από την κρίση. Γιατί σήμερα που προσανατολίζεται σε αριστερή ψήφο σχεδόν το 30% της ελληνικής κοινωνίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις, σε αντισυστημική ψήφο, εάν οι δυνάμεις της αριστεράς, παρά τις διαφορές τους, συμφωνούσαν σ΄ ένα πλαίσιο κοινής δράσης και σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα κοινής δράσης, την επόμενη μέρα η Αριστερά θα ήταν πρώτη δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου και όχι Τρίτη δύναμη όπως είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης και ο τελευταίος αριστερός κομμουνιστής, σοσιαλιστής, οικολόγος. Το καταλαβαίνουν όλοι. Ακόμα και οι εργαζόμενοι που συνομίλησα πριν από λίγο……. Και μας παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον.. και περιμένουν από την Αριστερά να δώσει λύση στον τόπο.

Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να τα απαντήσει πρωτίστως από τα άλλα που τίθενται στον εσωκομματικό προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ.. Η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να τα απαντήσει και μετά να μας πει και για τον Στάλιν.»

-    Για τις δημοσκοπήσεις

«Υπήρχε μια ενδιαφέρουσα ταινία του Κάσοβιτς. Αναφέρονταν στην Γαλλία και στις κοινωνικές συγκρούσεις, που έλεγε, σημασία έχει η πρόσκρουση και όχι η πτώση. Για εμάς λοιπόν σημασία έχει η μέρα εκείνη που θα έρθουν οι πολίτες αντιμέτωποι με την ευθύνη του να επιλέξουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα στη χώρα. Να επιλέξουν όχι με βάση τα όσα ακούνε από τις δημοσκοπήσεις, από τα ΜΜΕ, αλλά να επιλέξουν με βάση τη συνείδησή τους για το αν χρειάζεται η χώρα μια μεγάλη αλλαγή ή όχι.

Εμείς τις δημοσκοπήσεις τις λαμβάνουμε υπόψη μας, κοιτώντας κυρίως τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Πρέπει να πω ότι είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι και για το υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας, κυρίως όμως για το εγγονός ότι έχουμε επαφή με ένα ακροατήριο που είναι πολύ διευρυμένο… ιδίως στις νέες ηλικίες.

Υπ΄ αυτήν την έννοια θα μπορούσα να μιλάω ώρες, παραθέτοντας ποσοστά, άλλες δημοσκοπήσεις μας δίνουν στο 14.. άλλες στο 8,8.. άλλες στο 12.. Είναι μια διαδικασία την οποία την παρακολουθούμε για να βγάζουμε συμπεράσματα. Σε καμία περίπτωση όμως εμείς δεν θα καθορίσουμε την πολιτική μας στάση πάνω στα προβλήματα από τα δημοσκοπικά ευρήματα.

Θεωρούμε όμως ότι θα ήταν αλαζονικό εκ μέρους μου αν σας έλεγα ότι δεν είμαι ευχαριστημένος από το γεγονός ότι πριν από ένα χρόνο είχαμε 5% στην κάλπη ενώ δημοσκοπικά φαινόμασταν με υπερδιπλάσια νούμερα.

Αυτοί που δεν έχουν πρόγραμμα είναι η κυβέρνηση, που εφαρμόζει τον αυτόματο πιλότο για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προσπαθεί να μηρυκάσει, αν αναμασήσει σκόρπιες προτάσεις που αφορούσαν την κριτική της Αριστεράς στην πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη. Είναι το ΚΚΕ που δεν ενδιαφέρεται για πρόγραμμα αλλά θεωρεί ότι τα πάντα θα λύσει ο σοσιαλισμός. Η μόνη δύναμη η οποία έχει επεξεργασμένες θέσεις προτάσεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τις έχει καταθέσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πρόταση νόμου. Πρόταση νόμου για το 35ωρο, πρόταση νόμου για την ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρόταση νόμου για λειτουργία δημόσιου πανεπιστημίου, προτάσεις συγκεκριμένες για τη γενιά των 700 ?, για τη σχέση κράτους-εκκλησίας προχθές καταθέσαμε πρόταση νόμου η οποία απορρίφθηκε από όλα τα άλλα κόμματα. Βεβαίως είμαστε και το μόνο κόμμα που, παρά το γεγονός που έχουμε ένα πλούσιο οπλοστάσιο επεξεργασμένων θέσεων και προτάσεων εξειδικευμένων και συγκεκριμένων, συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε και να επικαιροποιούμε το πρόγραμμά μας. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε νέες απαντήσεις στο νέο σκηνικό, το νέο πεδίο που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Κανένα άλλο κόμμα δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Αντιθέτως, παρακολουθώ ότι κανείς δεν εγκαλεί τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το πρόγραμμα, αλλά διαρκώς εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς, παρόλα αυτά, θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα να επεξεργαζόμαστε θέσεις και προτάσεις στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα και πάντως πριν τις εκλογές να τις καταγράψουμε σ΄ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο δεν θα το φτιάξουν τα επιτελεία των επικοινωνιολόγων, όπως γίνεται στα δυο μεγάλα κόμματα… φτιάχνουν ιλουστρασιόν φυλλάδια που δεν τα ξέρουν ούτε οι ίδιοι γιατί τα επεξεργάζονται.. Αλλά εμείς θα το εκπονήσουμε μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς, μαζί με όλους όσου αφορά σήμερα ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση.

-Για το χρόνο εκλογών

«Αυτή την ερώτηση να την κάνετε στον Πρωθυπουργό Αυτός γνωρίζει. Αυτό που μπορώ να εκτιμήσω εγώ είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία μαδάει σαν την μαργαρίτα, κάθε λίγο και λιγάκι χάνει έναν από τους βασικούς της υπουργούς. Μια κυβέρνηση η οποία είναι εγκλωβισμένη στα σκάνδαλα και στην κακοδιαχείριση, που δεν μπορεί να παράξει πλέον πολιτική, διότι ο πραγματικό της πρόβλημα δεν είναι οι αντάρτες βουλευτές της, αλλά η ανταρσία που έρχεται από την κοινωνία απέναντι στην πολιτική της.

Μ΄ αυτή την έννοια εκτιμώ ότι δεν είναι εύκολο να αντέξει, παρά το γεγονός ότι πολλοί θα το ήθελε. Το πότε αυτό θα συμβεί είναι κάτι το οποίο έχει να κάνει με τη δυναμική των εξελίξεων.»

-Για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ-δημοσκοπήσεις

«Παρακολουθούμε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα και αυτό. Παρακολουθούμε όμως τα δημοσκοπικά ευρήματα που σε μεγέθη ακόμα μεγαλύτερα αυτού στο οποίο αναφέρεστε, της τάξης δηλαδή του 80%, θεωρούν ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα του τόπου. Παρακολουθούμε επίσης δημοσκοπικά ευρήματα που έχουν να κάνουν για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού ή για το ποιος μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα. Βλέπουμε ο κανένας να έχει φτάσει σε ποσοστά του 30% και πάνω. Και επειδή θεωρούμε ότι ο κανένας τελικά έχει ονοματεπώνυμο, επειδή θεωρούμε τελικά ότι ο κανένας έχει πολιτική έκφραση, όπως στην Οδύσσεια του Ομήρου ο όμηρος είχε προσδώσει στον Οδυσσέα την έννοια του κανένα, έτσι κι εδώ θα βρεθεί ο κανένας, θα βρεθεί στην κάλπη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που εγώ θέλω να σας πω είναι ότι εμείς καθορίζουμε την πολιτική και τη στρατηγική μας με βάση τους δείκτες της συνείδησής μας και όχι με βάση τους δείκτες των δημοσκοπικών ευρημάτων.»

-    «Δεν είμαι δημοσιογράφος.. Έχω τη συναίσθηση ότι το αθηναϊκό κράτος δεν έχει συναίσθηση τι συμβαίνει στην επαρχία…. Η επαρχία μαραζώνει…. Να ρωτήσω το εξής.. Τι θα μπορούσατε να πείτε στο νέο και τη νέα … που δεν βλέπει την ώρα και τη στιγμή να φύγει για οπουδήποτε και για το πουθενά….»

«-Νομίζω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ερώτημα για να το απαντήσει κανείς μονολεκτικά. Αυτή είναι η αγωνία μας κι αυτός είναι και ο λόγος που στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στα προβλήματα της υπαίθρου και που προσπαθούμε όσο μπορούμε τουλάχιστον να φύγουμε από το κλεινόν άστυ και από τα τείχη του και να βρεθούμε όσο μπορούμε δίπλα στις αγωνίες των ανθρώπων του μόχθου και κυρίως της νέας γενιάς στην περιφέρεια που βιώνει εκρηκτικά προβλήματα. Και εκρηκτικά προβλήματα που βλέπει κανείς στην αντανάκλασή τους σε πολλούς τομείς. Αν δείτε την αύξηση της χρήση ς ψυχοτρόπων ουσιών, θα δείτε ότι είναι τρομακτική τα τελευταία χρόνια. Και φαντάζομαι ότι τα ξέρετε.

Το μόνο που μπορώ λοιπόν να πω απέναντι στους νέους ανθρώπους της περιφέρειας είναι ότι κανείς δεν μας έχει χαρίσει όλα όσα έχουμε κερδίσει το προηγούμενο διάστημα, ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε τη ζωή μας είναι να την πάρουμε στα χέρια μας. Ο μόνος τρόπος είναι να διεκδικήσουμε και όχι κατ΄ ανάγκη να περιμένουμε από τα κόμματα ή από το αθηναϊκο-κεντρικό κράτος, αλλά να διεκδικήσουμε όσα μας αξίζουν.

Η προτροπή λοιπόν που εμείς δίνουμε είναι μια προτροπή αγώνα και διεκδίκησης και όχι υποστήριξης ή παθητικής αποδοχής της καθοδήγησης ενός μεσσία που θα μας σώσει.

Την επομένη των εκλογών εμείς ευελπιστούμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια τόσο σημαντική αλλαγή των συσχετισμών που θα είναι εφικτή η δημιουργία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς πάνω σ΄ ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που θα στηριχτεί από ευρύτερες δυνάμεις με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από ευρύτερες δυνάμεις, από αριστερούς και κομμουνιστές έως σοσιαλιστές και οικολόγους.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται κακώς τίθεται μονοδιάστατα σε εμάς. Πρέπει να τίθεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, διότι το κρίσιμο ερώτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε , είναι αν θέλουμε μια κυβέρνηση ριζικά διαφορετικής πολιτικής για να λύσει τα προβλήματα του τόπου ή αν θέλουμε μία από τα ίδια, μια από τα ίδια που είδαμε όλο το προηγούμενο  διάστημα και μας οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Εμείς λοιπόν λέμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσουμε κομμάτι ή μέρος ενός σχεδίου που θα φέρει μια από τα ίδια στη χώρα. Εμείς θα αποτελέσουμε μέρος ενός σχεδίου για τη ριζική αλλαγή πορείας, για τη ριζική ανατροπή των πραγμάτων στη χώρα.»

To Γραφείο Τύπου