Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/11/2008

Υπονομεύεται το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων

Επίκαιρη Ερώτηση Τ.Κουράκη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Πολύ σοβαρά προβλήματα δημιουργεί στη διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος  226, αφού υπονομεύει το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν διανομή τους.

Η απαράδεκτη ρύθμιση περιορισμού των συγγραμμάτων στον αριθμό των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου συνιστά βάναυση περιστολή του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν και εκπαίδευση. Στερεί από τους φοιτητές το δικαίωμα να αλλάξουν επιλογή σε μαθήματα, δημιουργεί ανυπέρβλητο εμπόδιο στην παρακολούθηση των σπουδών και αναγκάζει τους φοιτητές να αγοράζουν πανάκριβα συγγράμματα. Πλήττεται έτσι η ακαδημαϊκότητα αφού απαγορεύεται ουσιαστικά η επιλογή από τον φοιτητή ή τη φοιτήτρια περισσότερων μαθημάτων από τον ελάχιστο αριθμό που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου και ταυτόχρονα δε δίνεται η δυνατότητα παροχής του νέου συγγράμματος στα μαθήματα που το σύγγραμμα άλλαξε και είχαν δηλωθεί και παλιότερα από τον φοιτητή.

Επιπλέον η πρόσθετη γραφειοκρατία και οι ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές  σε πολλές σχολές στις οποίες εισάγεται η λίστα συγγραμμάτων δημιουργούν απαράδεκτες καθυστερήσεις στη διανομή των συγγραμμάτων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Πως σκοπεύει η κυβέρνηση να λύσει το μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων;

2.    Πως θα εξασφαλισθεί το αναφαίρετο δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν διανομή των επιστημονικών συγγραμμάτων το οποίο πλήττεται καίρια από την εφαρμογή του νέου νόμου πλαισίου;

Ο ερωτών  βουλευτής

Τάσος Κουράκης