Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/11/2008

Ημερίδα ΣΥΝ: «Περιφερειακή Ανάπτυξη - Αποκέντρωση - Αυτοδιοίκηση και Αριστερά»

afisa

Στα πλαίσια των προγραμματικών πρωτοβουλιών του κόμματος τα τμήματα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με τις Ν.Ε Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας του ΣΥΝ οργάνωσαν την Κυριακή 2/11 ημερίδα στη Λαμία με θέμα: «Περιφερειακή Ανάπτυξη - Αποκέντρωση - Αυτοδιοίκηση και Αριστερά»

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και μίλησε ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, στελέχη των αντίστοιχων τμημάτων της ΚΠΕ και των Ν.Ε καθώς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Την ημερίδα άνοιξε ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ του κόμματος και πρώην βουλευτής. Μεταξύ άλλων για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τόνισε τα εξής:

Η περιφέρειά μας διακρίνεται από μεγάλες γεωγραφικές, οικονομικές και κοινωνικές ανομοιογένειες, με τις ανεπτυγμένες περιοχές κατά μήκος της εθνικής οδού, τις προβληματικές περιοχές (κυρίως στις ορεινές ζώνες) και τα τμήματα ορισμένων νομών με άμεση εξάρτηση από τη περιφέρεια της πρωτεύουσας....                    

Η βιομηχανική συγκέντρωση σε Οινόφυτα - Σχηματάρι δεν προέκυψε σαν μια ενδογενής επενδυτική δυναμική αλλά στο πλαίσιο των κινήτρων των αναπτυξιακών νόμων, τα τελευταία 40 χρόνια. Γιʼ αυτό και η ανάπτυξη της περιφέρειας είναι κατά βάση εξωγενής αλλά και φαινομενική, αφού δεν αφορά την ενδοχώρα, αλλά κυρίως την Αθήνα, προς την οποία διαφεύγει και το παραγόμενο προϊόν και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος....                                                                             

Στην παρούσα συγκυρία ο ΣΥΝ προτείνει για την περιφέρεια την επαναξιολόγηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 με έμφαση σε δύο βασικούς άξονες:

•    Την αναίρεση των αρνητικών συνεπειών που έχει η «φαινομενική» ανάπτυξη στην ενδοχώρα και

•    Την ομαλή ένταξη της περιφέρειας στο Στόχο 2, ώστε να καταστεί αποδοτική και ουσιαστική η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων

Την ανάγκη τοποθέτησης της ποιότητας ζωής και της αειφορίας στο κέντρο του προγράμματός του κόμματος (Επικέντρωση πολιτικής στον άνθρωπο, με την ανταπόκριση στις πραγματικές ανάγκες των τωρινών γενεών χωρίς να διακυβεύεται η δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, ενίσχυση των κινηματικών πρωτοβουλιών, προώθηση της συνοχής μεταξύ των πολιτικών μας και μεταξύ των δράσεων που διεξάγονται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο)

Ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Από τις Εθνικές εκλογές του 2007, το Συνέδριο του ΣΥΝ και την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ο χώρος μας βρίσκεται σε δυναμική πορεία. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτή τη δυναμική και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι ελπίδες και οι προσδοκίες που επενδύει ο Ελληνικός λαός σε μας να βρουν δικαίωση. Γιʼ αυτό θα προχωρήσουμε στη κατάθεση συγκεκριμένων εναλλακτικών και εφαρμόσιμων επεξεργασιών πάνω στα προβλήματα της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη περιφερειακή ανάπτυξη.......

Για το ΣΥΝ δεν αρκεί μόνο η ανάδειξη των υστερήσεων της περιφέρειας, που ασφαλώς είναι αποδεδειγμένη και αναγνωρισμένη, αλλά χρειάζεται και η συγκρότηση ενός εναλλακτικού αριστερού προγράμματος την ανόρθωσή της......

Στη συνέχεια ειδικοί εισηγητές ανέπτυξαν τα ακόλουθα θέματα:

•    Η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, το κράτος και η αριστερά (Σ. Μπαμπάς - Νομικός, Κοινωνιολόγος)

•    Η Αυτοδιοίκηση και η συμβολή της στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Διοικητική Μεταρρύθμιση ή απορύθμιση; (Χρ. Παλαιολόγος - πρώην Δήμαρχος Λιβαδειάς, μέλος Κ.Π.Ε. ΣΥΝ)  

•    Η αγροτική ανάπτυξη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Γ. Σταύρου- Γεωτεχνικός, μέλος ΔΣ Π.Ο.Σ.Ε. Γεωπόνων) 

•    Ειδικά Χωροταξικά για τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό - Οι επιπτώσεις στην Στερεά Ελλάδα (Δ. Σπανούδη - Χημ. Μηχανικός)

Τις θέσεις των Ν.Ε. του ΣΥΝ στη Στερεά Ελλάδα για τα θέματα αειφόρου ανάπτυξης εισηγήθηκαν οι Γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων.

Μεταξύ άλλων ο Γραμματέας της Ν.Ε Εύβοιας του ΣΥΝ Γιώργος Ακριώτης αναφέρθηκε στα παρακάτω:

Στη θέση της Εύβοιας και του Ευβοϊκού στο σύγχρονο ελληνικό χώρο (Ενώνει τη Στερεά και την Αττική με το κέντρο του Αιγαίου, ενώνει Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική και Εύβοια, ταυτόχρονα ο Ευβοϊκός ρυπαίνεται από αστικές, αγροτικές και βιομηχανικές πηγές - βλ πρόσφατη καταδίκη ΕΑΒ, Μαϊλη, ΕΛ-ΛΑΝ, Βιολέξ, για ρύπανση Ασωπού, ΛΑΡΚΟ, Παραλίμνη κλπ - αλλά και μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό σημείο αειφόρου ανάπτυξης, συνεργασίας και συνεργειών για όλες τους νομούς)

Στις ευθύνες του δικομματισμού για τη σημερινή κατάσταση του νομού (Χαρακτηριστικά παραδείγματα δικομματικού σχεδιασμού και υλοποίησης αντιαναπτυξιακών ενεργειών είναι η έλλειψη αειφόρου και οραματικού χωροταξικού σχεδιασμού για το νομό, η απαξίωση των κοιτασμάτων λευκολίθου στη Β.Εύβοια, η ατελής αξιοποίηση της γεωθερμίας, το σκάνδαλο Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο, το χαράτσι για τα Διόδια Σχηματαρίου, η απαξίωση των ΑΠΕ και ειδικά της αιολικής ενέργειας στο πληθυσμό της Καρυστίας, ο αποκλεισμός του νομού από τη Φωτοβολταϊκή παραγωγή ενέργειας κ.α)

Στα κύρια προβλήματα του νομού που απαιτούν μια άλλη πολιτική για τη λύση τους και τα οποία καθόρισε ως εξής:

•    Η αυξανόμενη απορύθμιση της αγροτικής παραγωγής εξ αιτίας των υδροβόρων καλλιεργειών και της νιτροποίησης των εδαφών (βλ Αρτάκη, Ψαχνά κ.α)

•    Η λειψυδρία και χαμηλή ποιότητα των νερών

•    Η ενεργειακή εξάρτηση, η ρύπανση (που θα αυξηθούν αν υλοποιηθεί το σχέδιο για λιθάνθρακα στο Αλιβέρι) αλλά και η ενεργειακή ζήτηση που απαιτεί εξοικονόμηση ενέργειας και νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ (βλ. άνεμο, ήλιο, γεωθερμία αλλά και θαλάσσια κύματα).

•    Η γήρανση του πληθυσμού στο νομό συνολικά και ειδικότερα στην ύπαιθρο.

•    Η ανεπάρκεια της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο

•    Η φούσκα των επενδύσεων στις οικοδομές και η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας

•    Η έλλειψη στο νομό μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων τα τελευταία 25 χρόνια

•    Η έλλειψη παραγωγικής και κοινωνικής υποδομής (όχι μονο δίκτυα συγκοινωνιών, αλλά και υποδομή στην υγεία, εκπαίδευση, πρόνοια κ.α), παρά τις τόσες ευκαιρίες που υπήρξαν (ΜΟΠ, 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, Αναπτυξιακοί Νόμοι κλπ)

•    Η συνεχής αποδόμηση του οικολογικού συστήματος (εξαφάνιση ειδών, απορύθμιση βασικών λειτουργιών)

•    Η διεύρυνση της πληθυσμιακής έκθεσης σε καταστροφές και οι ανικανότητα της εξουσίας (σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο) να διαχειριστεί τις σχετικές κρίσεις (βλ. πυρκαγιές, πλημμύρες κ.α)

•    Η διεύρυνση πληθυσμιακής έκθεσης σε νοσήματα (AIDS, φυματίωση, καρδιοαγγειακά, κακοήθεις όγκοι) που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο (βλ. Ελλενίτ, Αλιβέρι κ.α)

Στους πολιτικούς στόχους του ΣΥΝ για το νομό (Προώθηση κινηματικών πρωτοβουλιών, εκλογή βουλευτή στις ερχόμενες Εθνικές εκλογές, διευρυμένη εκπροσώπηση του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές ΟΤΑ)

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν πολλοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών, οι αξιόλογες παρεμβάσεις των οποίων κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε για τα θέματα της αειφόρου ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής ενσωματώθηκαν στα ντοκουμέντα της ημερίδας και θα ληφθούν υπʼ όψη για τη διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΝ.

Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει το διάλογο με τη κοινωνία καθώς και τις κινηματικές του πρωτοβουλίες για να διαμορφώσει προτάσεις και πολιτικές για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας.

Χαλκίδα   3.11.2008

To Γραφείο Τύπου