Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2008

Αν και το επίσημο δασολόγιο της χώρας περιλαμβάνεται στο κτηματολόγιο δεν συγχρηματοδοτείται από αυτό

«Αν και η οριοθέτηση δασών και δασικών εκτάσεων είναι ένα από τα επιμέρους έργα που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο του κτηματολογίου, η κατάρτιση του επίσημου δασικού χάρτη της χώρας δεν συγχρηματοδοτείται από το κτηματολόγιο», απαντά στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη η αρμόδια Επίτροπος κα Ντανούτα Χούμπνερ. 

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του ζητούσε από την Κομισιόν να αξιολογήσει την πορεία του έργου του κτηματολογίου και να διευκρινίσει κατά πόσο το επίσημο δασολόγιο της χώρας μπορεί να ενταχθεί σε αυτό.

Όπως διευκρίνισε η κα Χούμπνερ στην απάντησή της, «ο βασικός στόχος του επιμέρους αυτού έργου είναι η οριοθέτηση, σε εθνικό επίπεδο, των δασικών εκτάσεων με ορθοφωτογραφίες που θα παραχθούν από φωτογραφίες του 1945 και από πρόσφατες αεροφωτογραφίες, ώστε η δασική υπηρεσία να μπορεί να προετοιμαστεί έγκαιρα για τις δηλώσεις σχετικά με τις δασόφυτες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο κατά το στάδιο επικύρωσης των νόμιμων δικαιωμάτων» στο πλαίσιο του κτηματολογίου.

Όσον αφορά στην πορεία υλοποίησης του κτηματολογίου η αρμόδια Επίτροπος επισημαίνει εμμέσως πλην σαφέστατα την καθυστέρηση που σημειώνεται στην ολοκλήρωση των έργων και αναφέρει: «Μολονότι αρχικά υπήρξαν ορισμένες δυσκολίες κατά την εφαρμογή, το μεγάλο έργο «Υποδομή δεδομένων και τεχνολογίας πληροφοριών για ένα σύγχρονο κτηματολόγιο στην Ελλάδα», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (EΤΠΕ), φαίνεται ότι προχωρεί πλέον με ικανοποιητικό ρυθμό. Δεδομένου ότι η επιλεξιμότητα των δαπανών που συνδέονται με τον σχετικό άξονα προτεραιότητας του επιχειρησιακού προγράμματος «κοινωνία της πληροφορίας» 2000-2006, στον οποίο περιλαμβάνεται το μεγάλο αυτό έργο, έχει παραταθεί κατά ένα έτος, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2009 το αργότερο.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από τρία ολόκληρα ΚΠΣ και δαπάνη πολλών δεκάδων δις ευρώ, η Ελλάδα παραμένει χωρίς δασολόγιο και κτηματολόγιο, ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρμαιο των κυκλωμάτων καταπατητών και του κάθε Εφραίμ, ανίκανη να προστατεύσει και να αξιοποιήσει την δημόσια περιουσία και τον δασικό πλούτο. Αφιερώνουμε αυτή την \"κατάκτηση\" σε όσους επί δεκαετίες αυτοεπαινούνται για τις \"μεταρρυθμίσεις\" και τον \"εκσυγχρονισμό\" τους.»

To Γραφείο Τύπου