Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2008

Ανακοίνωση Τμήματος Δικαιωμάτων ΣΥΝ για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Ζουν ανάμεσά μας!!!

Με αφορμή την έναρξη, αύριο, στη Βουλή της συζήτησης για ο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το Τμήμα Δικαιωμάτων του Συνασπισμού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αυτή την εβδομάδα στη Bουλή κρίνεται αν η χώρα μας θα ταχθεί υπέρ των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων ή αν θα κάνει το πρώτο βήμα για μια κοινωνία που θα αποδέχεται και θα προστατεύει τη διαφορετικότητα.

Κατά τη συζήτηση για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης στην αρμόδια επιτροπή, πριν από δύο εβδομάδες, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ δεν έδειξαν να συμμερίζονται αυτές τις αρχές. Αντίθετα –με προσβλητικά και ρατσιστικά κάποιες φορές επιχειρήματα– προσπάθησαν να αγνοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομοφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες και να απαξιώσουν τα αιτήματά τους, αλλά και τους ίδιους. Και, βέβαια, όλοι δήλωσαν –ανέξοδα– κατά των διακρίσεων. Ξέχασαν όμως να μας πουν ποιες είναι αυτές οι διακρίσεις και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν θεσμικά.

Όμως, η πραγματικότητα που τα τέσσερα κόμματα αποφεύγουν να αντικρίσουν κατάματα ζει και αναπνέει έξω από τους τοίχους του Κοινοβουλίου. Αφορά τα χιλιάδες ομόφυλα ζευγάρια που ζουν χωρίς δικαιώματα, αφορά τους χιλιάδες γκέι και λεσβίες που θα ήθελαν κάποια στιγμή στη ζωή τους να αποκτήσουν νομικά κατοχυρωμένη σχέση, αφορά τους συγγενείς και τους φίλους τους που βλέπουν καθημερινά τα αγαπημένα τους πρόσωπα να αγωνίζονται να αποδείξουν το προφανές: ότι υπάρχουν και έχουν δικαιώματα.

Ο Συνασπισμός με σαφήνεια έχει ταχθεί υπέρ της ισότιμης αντιμετώπισης των ομόφυλων με τα ετερόφυλα ζευγάρια και στηρίζει το δικαίωμά τους τόσο στον πολιτικό γάμο όσο και στο Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης.

Καλούμε τους βουλευτές που σέβονται και αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως κόμματος, να υπερνικήσουν προκαταλήψεις, κομματικές ισορροπίες και περιχαρακώσεις και να υπερψηφίσουν την πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση του Συμφώνου και στα ομόφυλα ζευγάρια. Να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις.»

Τμήμα Δικαιωμάτων