Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/11/2008

Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Π.Γ. του ΣΥΝ ασχολήθηκε με την οικονομική κρίση, την οργάνωση της συνδικαλιστικής παρέμβασης του κόμματος ενόψει της 3ης Συνδιάσκεψης της Αυτόνομης Παρέμβασης, το θέμα της αναγνώρισης των ΚΕΣ

Α) Σχετικά με την εξελισσόμενη οικονομική κρίση, η Π.Γ. υπογράμμισε τους μεγάλους κινδύνους στους οποίους βρίσκεται η ελληνική οικονομία που, παρά το γεγονός των υψηλότερων ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα ανεργίας.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, με βάση το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού, είναι να μετακυλήσει το κόστος της κρίσης για άλλη μια φορά στους εργαζόμενους και τους οικονομικά ασθενέστερους. Κανένα ουσιαστικό μέτρο ελάφρυνσης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης δεν προβλέπεται, ενώ αντίθετα,  προετοιμάζεται μια νέα φορολογική επίθεση.

Αντί της πλήρους αποκήρυξης του Συμφώνου Σταθερότητας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να το επικαλείται ως άλλοθι της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Ο ΣΥΝ επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο σχέδιο των 28δις προς τις τράπεζες και αντιπροτείνει μέτρα για την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεσπόζουσα θέση στις προτάσεις του ΣΥΝ κατέχει η πρόταση για τον πλήρη έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας από το Δημόσιο, που μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, θα μπορούν να παρεμβαίνουν αποφασιστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς επί των ημερών τους διατέθηκε το μεγαλύτερο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα. Ακόμα, για τις τράπεζες και την κερδοσκοπική λειτουργία τους σε βάρος των πολιτών, αποφασίστηκε η ολόπλευρη ενεργοποίηση των δυνάμεων του κόμματος για τη στήριξη της αντίστοιχης καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ. Η καμπάνια θα κορυφωθεί στις 13/11 με πανελλαδική παρουσία έξω από τις τράπεζες σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι μπροστά στις σημερινές συνθήκες απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και παρεμβάσεων, καθώς επίσης και η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση των εξοπλισμών.

Β) Μετά από συζήτηση στην οποία συμμετείχαν και συνδικαλιστικά στελέχη, η Π.Γ. εκτίμησε ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση την επιτυχία της 3ης συνδιάσκεψης της Αυτόνομης Παρέμβασης (29-30/11/2008). Η προσπάθεια αναγέννησης των συνδικάτων αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΝ. Η ανάπτυξη ταξικών αγώνων ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντασης της οικονομικής κρίσης, η μαζικοποίησή τους, η ενεργητική συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτά και η αλλαγή των συσχετισμών σε όφελος του αυτόνομου ταξικού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα αποτελούν τους στόχους της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Το κόμμα οφείλει να βοηθήσει αυτήν την προσπάθεια με τους εξής τρόπους:

1.    Με τη στροφή όλων των οργανώσεων του κόμματος στην πολιτική δουλειά μέσα στην εργατική τάξη και στην παρέμβαση σε μόνιμη βάση στους χώρους εργασίας σε κάθε περιοχή.

2.    Με την μόνιμη και συστηματική προσπάθεια ώστε όλοι οι σύντροφοι/σσες που είναι εργαζόμενοι να ενταχθούν μέσα στα συνδικάτα και να δραστηριοποιηθούν στην Α. Π.

3.    Με την προσπάθεια καταγραφής των δυνάμεών μας σε όλους τους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα τώρα, που πραγματοποιούνται οι προσυνδιασκέψεις.

4.    Στους νομούς που ήμαστε πολύ αδύναμοι συνδικαλιστικά και δεν υπάρχουν συγκροτημένες δυνάμεις της Α.Π. είναι απαραίτητο να βοηθήσει η ίδια η οργάνωση στην συγκρότηση της Α. Π. και στην πραγματοποίηση της προσυνδιάσκεψης.

Τέλος, η Π.Γ. δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συνδικαλιστική μας παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανανέωσης της κάρτας μέλους του κόμματος. Αναλυτικά στοιχεία θα δοθούν από την εκτελεστική γραμματεία στις 15/11.

Ακόμη επισημάνθηκε η αναγκαιότητα διοργάνωσης μεγάλων συζητήσεων που θα επαναφέρουν το ζήτημα της επικαιρότητας της μαρξιστικής σκέψης και ανάλυσης στις παρούσες συνθήκες.

Γ) Για το θέμα των ΚΕΣ αποφασίστηκε να οργανωθεί μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για τις επιπτώσεις της αναγνώρισής τους, που χαρακτηρίζεται σαν ένα πραξικόπημα παράκαμψης του Συντάγματος. Θέση του ΣΥΝ παραμένει η κατάργηση των ΚΕΣ με παράλληλη μέριμνα για τους ήδη φοιτούντες.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού