Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/11/2008

Η κρίση και ο «χορός μεταμφιεσμένων» στη Λευκάδα || Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας του ΣΥΝ

Πάνω στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές του δικομματισμού, οι εταίροι του, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν στήσει την συνήθη στημένη πλην αμήχανη πλέον «αντιπαράθεσή» τους.

Πάνω στην κοινωνική ταφόπλακα οι πρώην «εκσυγχρονιστές» (τωρινοί «σοσιαλιστές») και οι πρώην «σεμνοί και ταπεινοί» (τωρινοί «μεταρρυθμιστές») συμφωνούν - διαφωνώντας μόνο στον τρόπο που θα διαχειριστούν το μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο. Το μυθικού ύψους πακέτο των 28 δις. ευρώ προς το τραπεζικό κεφάλαιο.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ γίνονται φανερές οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αφού:

•    Προχώρησαν σε μετοχοποιήσεις - ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων τραπεζών και τις παρέδωσαν στην κερδοσκοπία με καταλήστευση του δημόσιου πλούτου. Από το 1998 μέχρι και το 2007 εισπράχτηκαν από το δημόσιο περίπου 10,5 δις ευρώ (7,5 δισ. ευρώ από κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και 3 δισ. ευρώ από κυβέρνηση ΝΔ). Σήμερα, για ενίσχυση αυτών των ιδιωτικών και εξαιρετικά κερδοφόρων τραπεζών, δίνονται τα τριπλάσια από αυτά που πουλήθηκαν. Κι είμαστε ακόμα στην αρχή…

•    Στη δεκαετία του ʽ90 μετέτρεψαν σκόπιμα το τραπεζικό κεφάλαιο σε όχημα μιας στρεβλής ανάπτυξης με την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Κοινωνικές ανάγκες όπως η στέγαση αφέθηκαν εσκεμμένα στο έλεος της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Έτσι ενώ η ανάπτυξη ήταν στο 4%, οι τράπεζες αύξαναν κάθε χρόνο τα κέρδη τους κατά 40%, 60%, 100% ως και 500%! Μια πρωτοφανή λεηλασία του παραγόμενου πλούτου, με τις κυβερνήσεις σε ρόλο υπαλλήλου διεκπεραιωτή να παραληρούν για τις επιδόσεις του τραπεζικού κεφαλαίου.

Οι τράπεζες επιλέγουν και ο δικομματισμός εφαρμόζει!

Στη Λευκάδα η ερασιτεχνικά σκηνοθετημένη αντιπαράθεση του δικομματισμού έχει πάρει πλέον αστεία μορφή. Ενώ η κοινωνία είναι ανάστατη, οι πολίτες παρακολουθούν έκπληκτοι αυτούς που κυβέρνησαν για πάνω από 30 χρόνια να ανακαλύπτουν το ταμπλώ και να ανταλλάσσουν «χαρτοπόλεμο» στο «χορό των μεταμφιεσμένων» που συμμετέχουν. Αντί να έχουν το πολιτικό θάρρος να καταγράψουν και να αποδεχθούν την κατάσταση στην οποία οδήγησαν το τόπο μας οι κεντρικές επιλογές και οι ντόπιοι εκλεκτοί τους, προσπαθούν απλά να ξαναμαντρώσουν την εκλογική πελατεία τους.

Πολιτικά και κοινωνικά αμετανόητοι «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο»  προκειμένου να διαιωνίσουν το αλληλοβόλεμα μέσα από κοινές διαδρομές. Οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις ποτέ δεν τηρούνται και πάντα παραμένουν υποσχέσεις.

Βουλευτές και αυτοδιοικητικοί για πάνω από 3 δεκαετίες, απέτυχαν στην αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων. Απλά ανακυκλώνονται μη έχοντας να προτάξουν όραμα για το νομό μας, ενώ ο λαϊκισμός και η μετάθεση των ευθυνών είναι η πάγια πολιτική πρακτική τους. Η πραγματικότητα όμως για τον δικομματισμό στη Λευκάδα, ύστερα και από τα 3 Κ.Π.Σ. είναι αμείλικτη:

Σʼ αυτά και σε πολλά άλλα προβλήματα που απέτυχε να αναδείξει και να επιλύσει η διακυβέρνηση του δικομματισμού στη Λευκάδα, οφείλουν να αναφερθούν οι εταίροι του και να απολογηθούν.

H συνεχιζόμενη «μεταρρύθμιση» της επικίνδυνης ΝΔ και το νέο «σοσιαλιστικό» παραλήρημα του δίγλωσσου ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε πολιτικό αδιέξοδο. Τα αποθέματα του δικομματισμού εξαντλούνται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες για την αναβάθμιση του συστήματος. Η Λευκάδα και η Ελλάδα γενικότερα δεν αντέχουν πλέον τα «ανακυκλώσιμα υλικά» του.

Γιʼ αυτό χρέος όλων μας είναι να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για μια άλλη διακυβέρνηση, που θα αφουγκράζεται την κοινωνία και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της.

Νοέμβριος 2008

Η Γραμματεία της Ν. Ε. Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ