Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/11/2008

Ανακοίνωση των Τμημάτων Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΝ σχετικά με το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσιων Υπαλληλων (ΤΠΔΥ)

Το ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) καταρρέει με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ σε χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου. Οι λόγοι της κατάρρευσης, που συνδέονται βέβαια με τα προβλήματα των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων-θυμάτων του δικομματισμού, είναι οι εξής:

1)    Η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο που τα ταμεία ήταν πλεονασματικά, και η χορήγηση - μέσω των αποθεματικών-  άτοκων ή αργότερα χαμηλότοκων δανείων στις τράπεζες και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

2)    Η πρόσθετη επιβάρυνση του Ταμείου από μέτρα κοινωνικής πολιτικής χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυσή του.

3)    Η ανατροπή της αναλογίας μεταξύ εργαζομένων-συνταξιούχων και η μη μετατροπή των υπαλλήλων εκτάκτου και αορίστου χρόνου σε μόνιμους. Οι επιλογές διαρκούς συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα με την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του και οι προσλήψεις για εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών του δημοσίου υπαλλήλων με καθεστώς ελαστικής εργασίας (συμβάσεις έργου, stage κτλ) έχουν ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο, αφού μειώνονται σταθερά οι υπάλληλοι που συνεισφέρουν ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων.

4)    Η σκανδαλώδης απαξίωση των αποθεματικών του ταμείου μέσα από την τοποθέτησή τους σε χρηματιστηριακά προϊόντα και σε ζημιογόνα δομημένα ομόλογα.

5)    Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για περαιτέρω κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ειδικότερα ο πρόσφατος «αντιασφαλιστικός» νόμος τρομοκράτησαν τους δημοσίους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα αυτό το διάστημα να πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση.

Είναι επιτακτική η έκτακτη κρατική επιχορήγηση του ταμείου, προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα στις υποχρεώσεις του απέναντι στους δικαιούχους.

Επίσης είναι αναγκαία η εκπόνηση μιας αξιόπιστης, με την συμμετοχή των εργαζομένων, αναλογιστικής μελέτης για την προοπτική του Ταμείου και τη διαμόρφωση στη βάση αυτή μιας πολιτικής, με τη στήριξη του δημοσίου, για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Τέλος, επειδή στα πρόθυρα της κατάρρευσης δεν βρίσκεται μόνο το ΤΠΔΥ αλλά και τα περισσότερα ταμεία επικουρικών συντάξεων, επιβάλλεται η ανατροπή της πολιτικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και η αντικατάσταση των προσλήψεων που γίνονται με καθεστώς ελαστικής εργασίας (stage, «μπλοκάκια», συμβασιούχοι) από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής