Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/11/2008

Συνάντηση Αλέκου Αλαβάνου με το Προεδρείου της ΟΤΟΕ

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ. Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Όπως ξέρετε το θέμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι στο κέντρο της κρίσης, παγκόσμια, ευρωπαϊκά και στην Ελλάδα. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με το Προεδρείο της ΟΤΟΕ.

Μας έκανε εντύπωση το ότι προωθούν μια σειρά στόχους και αιτήματα τα οποία αφορούν σε όλους σχεδόν τους έλληνες πολίτες.

Αναφέρω τρία βασικά απ΄ αυτά.

Το πρώτο, ότι δεν μπορούν τα λεφτά να δίνονται στις ίδιες τις τράπζες, ανεξάρτητα από την χρηματοδότηση των μικρών, των μεσαίων επιχειρήσεων, τη διευκόλυνση των δανειζομένων, δηλαδή την πραγματική οικονομία. Δεν μπορεί να πληρώνονται οι θύτες και να την πληρώνουν τα θύματα.

Το δεύτερο, ότι δεν μπορεί το επιτόκιο να είναι ασύδοτο και να δημιουργούνται περιθώρια κέρδους τέτοια ώστε να έχουν ως αποτέλεσμα ένα επιτόκιο το οποίο να είναι όχι δυσβάσταχτο, να είναι αβάσταχτο.

Το τρίτο ότι δεν μπορεί ο τραπεζικός δανεισμός, με βάση και απόφαση του Αρείου Πάγου, να περνάει τον εξωτραπεζικό δανεισμό. Πρακτικά τι σημαίνει: Δεν μπορεί τόσος κόσμος που έχει πιστωτικές κάρτες να πληρώνουν 22% επιτόκιο, δηλαδή πάνω από το 10% του ορίου που επιτρέπεται με βάση και την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Από κει και πέρα συζητήσαμε το ίδιο το μέλλον του τραπεζικού συστήματος. Εμείς πιστεύουμε -και σε μεγάλο βαθμό συμφωνούμε με την ΟΤΟΕ- ότι πρέπει να υπάρξει μια εντελώς νέα κατάσταση με ελέγχους, κανόνες και εποπτείες από το δημόσιο, από ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο θα έχει ένα ισχυρό δημόσιο πυρήνα, που μπορεί να ξεκινήσει από το τρίπολο Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Εθνική Τράπεζα.

Ζητάμε το δημόσιο να αξιοποιήσει άμεσα το ποσοστό ελέγχου το οποίο εξακολουθεί και διατηρεί στην Εθνική Τράπεζα, να προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησής της - νομίζω ότι έχει τελειώσει η εποχή Αράπογλου, είναι για πριν την περίοδο της μεγάλης κρίσης- και η Εθνική να γίνει το κέντρο μιας κοινωνικής και δημόσιας πολιτικής στον τρταπεζικό χώρο.

Τέλος, θέλω να πω ότι έχει μεγάλη σημασία ότι αυτή την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εγαζόμενοι στις τράπεζες. Και ήδη έχουμε τέτοια φαινόμενα ειδικά σε ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, σε εργαζόμενους με ευέλικτες σχέσεις.  Εμείς, αντίθετα, πιστέυουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση αλλά και νέες δραστηριότητες, όπως εξειδεικευμένες τραπεζικές δραστηριότητες, ειδικά στους μικρομεσαίους, στα στεγαστικά δάνεια, στη νεολαία κ.λπ., ώστε να κρατηθεί όλος αυτός ο κόσμος στη δουλειά.

ΣΤ. ΚΟΥΚΟΣ: Πρόεδρος ΟΤΟΕ: Συναντήσαμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλαβάνο, προκειμένου να του εκθέσουμε τις απόψεις της Ομοσπονδίας για το μεγάλο ζήτημα που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και έχει να κάνει με την χρηματοπιστωτική κρίση και το πλέον γεγονός να μετατεθεί αυτή η κρίση στην πραγματική οικονομία.

Η ΟΤΟΕ ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κοινωνία, τον ελληνικό λαό, τους έλληνες εργαζόμενους ότι θα παλέψει προκειμένου να διασφαλιστεί η απασχόληση. Γιατί για κάθε απόλυση εργαζομένου στο τραπεζικό σύστημα, αντιστοιχούν τρεις απολύσεις εργαζομένων στους υπόλοιπους κλαδους των εργαζομένων.

Ζητήσαμε λοιπόν και ζητάμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει και να εγγυηθεί -και με το νομοσχέδιο που ήδη είναι στη Βουλή και κουβεντιάζεται από σήμερα και αφορά στη διάθεση των 28 δις ευρώ- να διασφαλιστεί η απασχόληση, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, να εγγυηθεί η κυβέρνηση ουσιαστικά τη μη περαιτέρω διεύρυνση της ανεργίας.

Ζητάμε, να παρθούν μέτρα για τους μικρομεσαίους, για τους επαγγελματίες, για τους αγρότες και προς τα κει να διοχετευθεί το σύνολο του ποσού που θα διατεθεί από τους έλληνες φορολογουμένους, δηλαδή τα 28 δις ευρώ.

Τέλος, ζητάμε να  υπάρχει ένα ταμείο εγγυοδοσίας των στεγαστικών δανείων, ώστε να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί και να μην ταλαιπωρούνται και μπαίνουν σε περιπέτεια ο ελληνικός λαός, οι έλληνες καταναλωτές και οι έλληνες δανειολήπτες. Μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα και βεβαίως ζητήσαμε και υπάρχει στήριξη και από το ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξουμε να δούμε και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων ούτως ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα και η πραγματική οικονομία να μην έχει αυτές τις επιπτώσεις που δυστυχώς, διαφαίνονται ότι θα είναι πολύ άσχημες στο επόμενο διάστημα.

To Γραφείο Τύπου