Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/04/2006

Αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή, όχι νέος πόλεμος στο Ιράν

Για την κλιμάκωση της έντασης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με έκκληση προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο, με επικεφαλής το Δήμαρχο της Χιροσίμα Ταταντόσι Ακίμπα, για ειρηνική διέξοδο από την κρίση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ανακήρυξη της Μ.Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη.

Η διεύρυνση του «κλαμπ» των πυρηνικών χωρών μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Για μας η παραγωγή και κατοχή πυρηνικών όπλων είναι παράνομη και γι’ αυτό ζητούμε τον σταδιακό γενικό και ελεγχόμενο πυρηνικό αφοπλισμό.

Συνεπώς, η μη διασπορά των πυρηνικών όπλων πρέπει να συνοδεύεται από τη δέσμευση για πυρηνικό αφοπλισμό όσων κατέχουν ήδη πυρηνικά όπλα. Δεν πείθουν οι μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ ότι ενδιαφέρονται για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων, όταν εφαρμόζουν πολιτικές δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Είναι η ώρα για την ανάληψη μιας διηπειρωτικής πρωτοβουλίας από μη πυρηνικές χώρες - μεταξύ των οποίων χώρες που εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα, όπως η Ν.Αφρική - για το θέμα του Ιράν, αλλά και η επανάληψη της διάσκεψης του ΟΗΕ για την ανανέωση και ενίσχυση της Συμφωνίας μη Διασποράς των πυρηνικών όπλων. Μια πρωτοβουλία ανάλογη με εκείνη των «6 χωρών» της δεκαετίας του ΄80».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου