Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/11/2008

Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ- ΌΧΙ ΣΤΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ 65ΩΡΟ- Την κατάργηση του "opt out" και σοβαρές αλλαγές στην Κοινή θέση του Συμβουλίου και της Κομισιόν για το χρόνο εργασίας ζητά, με μεγάλη πλειοψηφία, το Ευρωκοινοβούλιο

Η Επιτροπή Απασχόλησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση, με ψήφους 35 υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές, έκθεση με την οποία απαιτεί την κατάργηση του "opt out" και άλλες σημαντικές αλλαγές στην απαράδεκτη κοινή θέση του Συμβουλίου, σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας.

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά σημαντικές αλλαγές στην αντεργατική και αντικοινωνική κοινή θέση του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εργασίας τον περασμένο Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι με την κοινή θέση των κυβερνήσεων, συμφωνήθηκε η διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt out) από το 48ωρο, ο ετήσιος υπολογισμός του χρόνου εργασίας και ο μη συνυπολογισμός του λεγόμενου "ανενεργού" χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.

Με την έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης, η οποία δεν αποδέχεται την κοινή θέση του Συμβουλίου, απαιτούνται οι εξής σημαντικές αλλαγές:

Η ευρωομάδα της Αριστεράς κατέθεσε τροπολογία για την απόρριψη της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου και της Κομισιόν στο σύνολό της, που όμως καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής. Κατέθεσε επίσης σειρά τροπολογιών για την ενίσχυση της προστασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως:

Ο Δ. Παπαδημούλης, κεντρικός εισηγητής της ευρωομάδας της Αριστεράς για την επίμαχη οδηγία για τον χρόνο εργασίας, δήλωσε σχετικά:

"Η ευρωομάδα της Αριστεράς επιμένει στην πλήρη απόρριψη της αντιδραστικής και αντεργατικής κοινής θέσης του Συμβουλίου για το "ελαστικό 65ωρο". Σε συνεργασία με τα εργατικά συνδικάτα καταθέσαμε και στηρίξαμε όλες τις τροπολογίες που βάζουν φρένο στα αντεργατικά σχέδια του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Οι απαράδεκτες ρυθμίσεις για την κατάργηση του οκταώρου και την πλήρη αποδόμηση της εργατικής νομοθεσίας πρέπει να μπλοκαριστούν. Το να "σπάσει" ο συμβιβασμός των 27 κυβερνήσεων και της Κομισιόν είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα αλλά δεν αρκεί. Ο αγώνας για την απόρριψη του αντικοινωνικού πακέτου των κυβερνήσεων και της Κομισιόν συνεχίζεται, μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο".

To Γραφείο Τύπου