Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/11/2008

Δήλωση του βουλευτή Θ. Δρίτσα ειδικού Αγορητή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Σχέδιο Νόμου «Μεταρρυθμίσεις για την οικογένεια, το παιδί, την κοινωνία και άλλες διατάξεις» για το Σύμφωνο Συμβίωσης

«Για άλλη μια φορά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης θεσμοθέτησης ίσων δικαιωμάτων για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια (πολιτικός γάμος και σύμφωνο συμβίωσης) και κάλεσε όλα τα κόμματα να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να στηρίξουν την σχετική τροπολογία που καταθέσαμε. Δυστυχώς η Κυβέρνηση, υπό την πίεση κάθε είδους συντηρητικών και φοβικών κύκλων επιμένει όλο και περισσότερο στην απόρριψη ώριμων αιτημάτων και αναγκών. Παρʼ όλα αυτά, καταγράφουμε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση του Κοιν. Εκπροσώπου μας Φώτη Κουβέλη,  σε κυβερνητική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία “συνιστά επιβαρυντική περίσταση” η τέλεση ποινικώς κολάσιμων πράξεων όχι μόνο “από εθνικό, φυλετικό ή θρησκευτικό μίσος” όπως προέβλεπε το προτεινόμενο Υπουργικό κείμενο της τροπολογίας, αλλά και “από μίσος εξαιτίας των σεξουαλικών επιλογών του παθόντος”.

Σε σχέση με την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το Σύμφωνο Συμβίωσης, θέλουμε να σημειώσουμε ότι την αξιολογούμε ως θετική.

Μας κάνει, εντούτοις, εντύπωση το γεγονός ότι τόσο στη συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή, όσο και στη συζήτηση στην Ολομέλεια, δεν ακούσαμε σαφή δήλωση υποστήριξης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της τροπολογίας που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με την οποία αναγνωρίζεται σε όλους τους ανθρώπους η δυνατότητα σύναψης Συμφώνου Συμβίωσης. Θεωρούμε ότι μία διαφορετική στάση θα ενίσχυε σημαντικά την πίεση προς την κυβέρνηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την απέφυγε.

Πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι η διεκδίκηση της θεσμοθέτησης του Συμφώνου Συμβίωσης για όλες και για όλους, δεν πρέπει να οδηγήσει στην εγκατάλειψη και στην υποβάθμιση του αιτήματος θεσμοθέτησης και του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ελπίζουμε, λοιπόν, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα σύντομα να αναθεωρήσουν τη στάση τους και στο ζήτημα του πολιτικού γάμου ατόμων ιδίου φύλου».