Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/11/2008

Άνιση μεταχείριση μαθητών στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Τ.Κουράκη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Κατά την εφαρμογή του νόμου 3475/06, «Οργάνωση και λειτουργία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης…»,  αδικούνται οι  μαθητές που αποφοίτησαν το σχολικό έτος 2007-2008  από την τρίτη τάξη του Α΄ κύκλου των ΤΕΕ μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικότερα, μέχρι σήμερα οι μαθητές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν έναν, τριετούς διάρκειας, Α΄ κύκλο σπουδών για την απόκτηση  πτυχίου επιπέδου ΙΙ. Στη συνέχεια μετά την παρακολούθηση του μονοετούς Β΄ κύκλου σπουδών, τους χορηγείτο ανώτερο πτυχίο επιπέδου ΙΙΙ.

Ο νόμος 3475/06, ο οποίος άρχισε να εφαρμόζεται το σχολικό έτος 2007-2008 καθιερώνει τις Επαγγελματικές Σχολές ( ΕΠΑΣ ) διετούς διάρκειας.

Για το σχολικό έτος 2007-2008, δόθηκε η δυνατότητα στους  απόφοιτους  της πρώτης τάξης του Α΄ κύκλου των  ΤΕΕ μαθητείας του ΟΑΕΔ να εγγραφούν στην πρώτη τάξη των ΕΠΑΣ. Οι μαθητές αυτής της κατηγορίας μετά από τρία χρόνια επιτυχών σπουδών στην επαγγελματική εκπαίδευση παίρνουν  το πτυχίο επιπέδου ΙΙΙ.

Για το ίδιο σχολικό έτος 2007-2008 απόφοιτοι της δεύτερης τάξης του Α΄ κύκλου των  ΤΕΕ μαθητείας του ΟΑΕΔ, εγγράφηκαν στην τρίτη τάξη του πρώτου κύκλου θεωρώντας πως με την παρακολούθηση του μονοετούς Β΄ κύκλου και ολοκληρώνοντας τετραετή κύκλο σπουδών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, θα έπαιρναν το πτυχίο επιπέδου ΙΙΙ .

Το Μάιο του 2007 η Διοίκηση του ΟΑΕΔ ζήτησε με έγγραφό της από τις  σχολικές μονάδες τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να δημιουργηθούν τμήματα Β΄ κύκλου για το σχολικό έτος 2008-2009.

Παρόλα αυτά και παρά τις ελπίδες που δημιουργήθηκαν, για το σχολικό έτος 2008-2009 δεν δημιουργείται ο Β΄κύκλος και οι απόφοιτοι της τρίτης τάξης του πρώτου κύκλου προκειμένου να πάρουν το πτυχίο επιπέδου ΙΙΙ υποχρεούνται να εγγραφούν στην Α΄ τάξη ΕΠΑΣ και να παρακολουθήσουν δύο χρόνια σπουδών.

Δημιουργείται λοιπόν η εξής κατάσταση: για την απόκτηση του πτυχίου επιπέδου ΙΙΙ για μια κατηγορία μαθητών των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ απαιτούνται τρία έτη επιτυχών σπουδών, ενώ για μια άλλη κατηγορία  μαθητών  πέντε έτη επιτυχών σπουδών.

Επειδή με την εφαρμογή του νόμου 3475/06 οι μαθητές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ που τη σχολική χρονιά 2007-2008 παρακολούθησαν την τρίτη τάξη του Α΄ κύκλου των ΤΕΕ δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα. με τους συμμαθητές τους των προηγούμενων τάξεων  

Επειδή για όλους τους μαθητές πρέπει να ισχύουν τα ίδια κριτήρια και οι όποιες αλλαγές  στο εκπαιδευτικό σύστημα, κατά πάγια ταχτική, αφορούν όσους πρόκειται να ενταχθούν και όχι αυτούς που ήδη είναι ενταγμένοι.

Ερωτώνται οι κκ.  Υπουργοί

Τι μέτρα θα πάρουν

•    για να αποφευχθεί η αδικία σε βάρος της παραπάνω κατηγορίας μαθητών

•    ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν το πτυχίο επιπέδου ΙΙΙ σε τέσσερα χρόνια σπουδών.    

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Κουράκης Αναστάσιος