Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/11/2008

Εγκατάσταση μονάδας υγρών καυσίμων στο κόλπο της Σούδας

Ερώτηση Αλ.Αλαβάνου, Μ.Παπαγιαννάκη προς τους Υπουργούς: Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας

Η Σούδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, με κύρια δραστηριότητα τη συγκοινωνία και τις μεταφορές μεταξύ του νομού  Χανίων και Πειραιά. Χρησιμοποιείται ακόμη και ως ναυτική βάση, από τις Ελληνικές αλλά και τις Νατοϊκές δυνάμεις.

Ο κόλπος της Σούδας, έχει  ιδιαίτερη οικονομική, οικολογική και κοινωνική σημασία, αλλά επιβαρύνεται από τη συνεχή διέλευση πολεμικών, εμπορικών και επιβατηγών πλοίων, από την παράνομη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων, από υπολείμματα αγροχημικών και από στρατιωτικής προέλευσης ποικίλα τοξικά απόβλητα.

Μια πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Καποδιστριακού  Πανεπιστήμιου Αθηνών στα πλαίσια Προγράμματος Ωκεανογραφίας, επισημαίνει ότι η οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση, θα είναι καταστροφική για τον κόλπο και για το γενικότερο οικοσύστημα χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, καθώς οι υδρογονάνθρακες πετρελαϊκής προέλευσης και τα βαριά μέταλλα βρίσκονται ήδη σε αυξημένες συγκεντρώσεις στα νερά του κόλπου.

Κι ενώ οι επιστήμονες προτείνουν μέτρα περιβαλλοντικής εξυγίανσης του κόλπου, το υπουργείο Ανάπτυξης υπογράφει τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης μονάδας υγρών καυσίμων της εταιρίας Mamidoil- Jetoil A.E,  στο Πέρα Πλατάνι του Δήμου Σούδας, και μάλιστα λίγες μέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από το Σ.τ.Ε ,όπου έχουν προσφύγει ο Δήμος  Σούδας και κάτοικοι της περιοχής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης έσπευσε να προχωρήσει  στη διαδικασία αδειοδότησης της προαναφερόμενης μονάδας υγρών καυσίμων, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση  προσφυγής στο ΣτΕ του Δήμου Σούδας και των κατοίκων της περιοχής;

- Ποια  μέτρα σχεδιάζονται για την άμεση περιβαλλοντική εξυγίανση του κόλπου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Αλέκος Αλαβάνος