Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2008

Παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου - Να διερευνηθούν τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και από την OLAF -Ευρ. Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, συζητήθηκε το ζήτημα των «μαύρων ταμείων» της Siemens κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του, ζήτησε από τον Επίτροπο και Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) κ. Κάλλας να διερευνηθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης συγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων και από κοινοτικά κονδύλια έργων, που ανέλαβε η Siemens στην Ελλάδα και να αναλάβει δράση για την διαλεύκανση της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens, παράλληλα με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης σε Γερμανία και Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα ο Επίτροπος για θέματα Διαφάνειας κ. Κάλλας, στην απάντησή του μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: «Όσον αφορά στα θέματα που έθιξε το αξιότιμο μέλος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι είναι σε γνώση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) οι υπό εξέλιξη υποθέσεις σε Ελλάδα και Γερμανία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας ή/και της Ελλάδας η άμεση συνδρομή της OLAF για το ζήτημα των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.»

Ο Δ. Παπαδημούλης, σε νέα του παρέμβαση, τόνισε απευθυνόμενος στον Επίτροπο: «Μπορείτε να δράσετε και με δική σας πρωτοβουλία. Η Siemens έχει πάρει και έργα που συγχρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια. Κορυφαία στελέχη της έχουν ομολογήσει ότι χρησιμοποιήσουν μαύρο χρήμα παραβιάζοντας τις νόμιμες διαδικασίες. Ως πότε θα κρύβεστε πίσω από τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται στη Γερμανία και στην Ελλάδα; Σκοπεύετε να ζητήσετε εσείς, ως αρμόδιος Επίτροπος, από την OLAF να ερευνήσει το θέμα ή θα περιμένετε αδρανής γιατί φοβόσαστε τον κολοσσό που λέγεται Siemens; »

Ο κ. Κάλλας απαντώντας δήλωσε ότι: «Παρακολουθούμε την υπόθεση. Καλούμε τα κράτη – μέλη να μας ενημερώσουν, έχουν άλλωστε την υποχρέωση να μας ενημερώσουν. Αλλά προς το παρόν θα πρέπει να υπάρξει κάποια αίτηση από τα κράτη – μέλη για την συνδρομή της OLAF. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Η άρνηση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν τη συνδρομή της OLAF προκαλεί υποψίες και ερωτηματικά, καθώς μυρίζει συγκάλυψη. Οι γερμανικές αρχές έχουν κάθε λόγο να αποφεύγουν να σκαλίζουν τις "βρωμιές" της Siemens. Οι ελληνικές αρχές, πολιτικές και δικαστικές, γιατί αδρανούν;"

To Γραφείο Τύπου