Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη Δράμα || Δηλώσεις για ΟΣΕ και δημόσιο σύστημα υγείας

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στη Δράμα.

Το πρωί επισκέφθηκε τον ΟΣΕ Δράμας. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΣΕ, τόνισε:

Επιλέξαμε συμβολικά να έρθουμε στη Δράμα από τις Σέρρες με το τρένο.

Το τρένο είναι το ασφαλέστερο, οικολογικότερο και οικονομικότερο συγκοινωνιακό μέσο. Είναι όμως ένα μέσο το οποίο  απαξιώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα διαχρονικό έγκλημα εις βάρος του ΟΣΕ που έχουν διαπράξει οι τελευταίες κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Και βλέπουμε σήμερα, μετά το έγκλημα της Ολυμπιακής που ξεπουλιέται στους Άραβες, μετά το έγκλημα των λιμανιών, οι πύλες εισόδου της χώρας μας που ξεπουλιούνται στους Κινέζους, βλέπουμε το έγκλημα της απαξίωσης του σιδηροδρόμου, βλέπουμε το έγκλημα της απαξίωσης του ΟΣΕ και δεν ξέρω εγώ σε ποιους θα θελήσουν να ξεπουλήσουν τα φιλέτα των συγκοινωνιών, τα φιλέτα του σιδηροδρόμου.

Βλέπουμε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει απαξιωθεί και πρέπει να πούμε ότι για τις περιοχές αυτές εδώ, τις Σέρρες που ήμουν χθες, τη Δράμα που είμαι τώρα, ο σιδηρόδρομος αποτελεί τον άξονα σύνδεσης ολόκληρων περιοχών που είναι αποκομμένες από τα αστικά σημεία με τον έξω κόσμο.

Δεν μπορεί να απαξιώνεται η επικοινωνία της περιφέρειας όταν μιλάμε διαρκώς για την ανάγκη ανασυγκρότησης και  ανάπτυξης της περιφέρειας.

Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι πρέπει να ανασταλούν αυτές οι μεθοδεύσεις, να αλλάξει η πολιτική επιλογή του κ.Χατζηδάκη και του Υπουργείου Συγκοινωνιών για απαξίωση του σιδηρόδρομου. Ο σιδηρόδρομος πρέπει να ενισχυθεί και να παραμείνει στα χέρια του δημοσίου.»

Αργότερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Δράμας και μίλησε στο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

«Το τελευταίο οκτάμηνο έχουμε επισκεφθεί  πολλές περιοχές της χώρας και σχεδόν σε όλους τους νομούς επιδιώκω να βρεθώ σε επαφή με τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και  βοηθητικό προσωπικό.

Η διαπίστωση είναι κοινή. Κι έχω αρχίσει σιγά-σιγά ψυχολογικά να αισθάνομαι ένα βάρος κάθε φορά που είναι να επισκεφθώ ένα δημόσιο νοσοκομείο, γιατί ματώνει η ψυχή μου με την εικόνα που αντιμετωπίζω εκεί.

Σήμερα ήρθα εδώ στη Δράμα σ΄ ένα νοσοκομείο δίχως διοίκηση. Στην πραγματικότητα όμως έχουμε ένα ΕΣΥ δίχως διοίκηση, ακυβέρνητο. Ένα ακυβέρνητο ναυάγιο, Ένα ακυβέρνητο ναυάγιο το οποίο μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα πηγαίνει ακόμα και χειρότερα, βουλιάζει και κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τουλάχιστον απ΄ αυτούς που έχουν την επίσημη ευθύνη.

Κι εμείς ήρθαμε να σας μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν πιστεύουμε ότι όλα αυτά που βλέπουμε, τα εκρηκτικά προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και το ναυάγιο του ΕΣΥ οφείλεται σε παραλείψεις ή στην αδυναμία της κυβέρνησης να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εμείς πιστεύουμε ότι ακριβώς αυτό είναι το σχέδιο. Δεν είναι αδυναμία, είναι σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο το οποίο προμελετημένα και καλοσχεδιασμένα εξυφαίνεται εδώ και 10-15 χρόνια, όχι προχθές, και έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους. Δείτε τον συσχετισμό δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών για την υγεία. Τις αρχές της δεκαετίας του ΄80 , όταν γινόταν το ΕΣΥ, οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία ήταν γύρω στο 13-14%. Σήμερα οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι στο 64%. Είναι περισσότερες οι δαπάνες των πολιτών στην ιδιωτική υγεία παρά οι δαπάνες του κράτους, αυτό που οφείλει δηλαδή το κράτος και η πολιτεία, προκειμένου να παράσχει το δημόσιο αγαθό, το αγαθό αυτό που λέγεται ιατρική φροντίδα και περίθαλψη στους έλληνες πολίτες. Κα δείτε τους ισολογισμούς  των ιδιωτικών νοσηλευτικών μονάδων, των πολυκλινικών, που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, να δείτε τι υπερκέρδη έχουν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Κερδίζουν οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες και όσοι έχουν επενδύσει κι έχουν φτιάξει πολυκλινικές ή μεγάλα ιατρικά κέντρα. Αυτοί κερδίζουν. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά.

Σε κάθε περιοχή, σε κάθε νοσοκομείο που πηγαίνω βλέπω ότι υπάρχει ένας οργανισμός απαρχαιωμένος, της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά ούτε αυτός δεν τηρείται. Οι μισές οργανικές θέσεις είναι κενές. Κι αυτοί που καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα είναι οι νοσηλευτές που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, πολλοί απ΄ αυτούς με προγράμματα ανασφάλιστης εργασίας, και κυρίως οι ευσυνείδητοι γιατροί και κυρίως οι ειδικευόμενοι. Κάποτε τους είχαν χαρακτηρίσει ανθρακωρύχους με λευκή στολή.

Απ΄ αυτή την ιστορία όμως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς -κει εμείς θέλουμε να λέμε τη γλώσσα της αλήθειας-κάποιοι βολεύονται. Βολεύονται τα σχέδια της κυβέρνησης για απαξίωση του ΕΣΥ και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, για να πηγαίνουν τα λεφτά του κοσμάκη σ΄ αυτούς που θέλουν να κερδίζουν και στηρίζουν τις κυβερνήσεις. Βολεύονται όμως  προφανώς και οι επιχειρηματίες επενδυτές, βολεύονται όμως και κάποιοι μεγαλογιατροί εντός του συστήματος υγείας, και εκτός βεβαίως.

Να λέμε τα  πράγματα με το όνομά τους και να μιλάμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Κι ο άμοιρος ο πολίτης γνωρίζει ότι έχει να κάνει μια επιλογή. Ή να πάει στο ιδιωτικό κέντρο υγείας και να «τα σκάσει» -και είναι υποχρεωμένος να τρέμει το φυλλοκάρδι του σ΄ αυτή την οικονομική κρίση, σ΄ αυτές τις συνθήκες να έχει ένα απόθεμα 4-5 χιλ. ? μπας και πάθει τίποτα, άνθρωποι είμαστε- ή να πάει σ΄ένα δημόσιο νοσοκομείο κάνοντας ευχέλαιο πριν πάει, όπου και εκεί είναι πιθανόν να «τα σκάσει».

Εμείς θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η κυβέρνηση έχει σαφή στόχο. Να ναυαγήσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Να ναυαγήσει το ΕΣΥ και να έρθει μετά, με συμπράξεις , με τις περίφημες συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού, να κόβει σαλάμι-σαλάμι, φέτα-φέτα υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία και να τις ιδιωτικοποιεί. Το κάνει σε πολλά απ΄ αυτά με τις υποστηρικτές υπηρεσίες….. Τα νέα νοσοκομεία που χτίζονται  με ΣΔΙΤ και εκβιάζει μάλιστα δημάρχους, όπως αυτό τον απίστευτο εκβιασμό που κάνει στο δήμαρχο της Πρέβεζας τον Μιλτ. Κλάπα ότι αν δεν δεχτεί να  χτιστεί νοσοκομείο με ΣΔΙΤ δεν θα κτιστεί νοσοκομείο στην Πρέβεζα και θα το πάει σε διπλανό νομό. Αυτή είναι η πολιτική τους. Και ο κ. Αβραμόπουλος ασχολείται με το πώς θα γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, λες και έχει κάνει το μέγα κοινωνικό έργο στη θέση του Υπουργού Υγείας και ασχολείται πώς θα μπορέσει να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις σε πιθανή εξέλιξη δελφινομαχίας στο κυβερνητικό χώρο.

Αυτές είναι οι αλήθειες. Και κάποια στιγμή πρέπει να τις πούμε τις αλήθειες.

Εμείς, με λίγα λόγια, λέμε ότι ειδικά για το νοσοκομεία της Δράμας έχουμε κάνει τρεις ερωτήσεις. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ. Αμμανατίδου έκανε τρεις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις που πήρε από τον Υφυπουργό Υγείας ήταν απαντήσεις που δεν θα έδινε ούτε ένα μικρό παιδί., Διότι αναδεικνύουν πρώτον ότι δεν έχει γνώση του θέματος και δεύτερον ότι, ακριβώς επειδή δεν έχει γνώση, προσπαθεί να καλύψει τις αδυναμίες του με περισσό θράσος. Κι αυτό είναι το χειρότερο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν θράσος. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Κι αναρωτιέται κανείς ως πότε κάποιοι ευσυνείδητοι άνθρωποι που δίνουν παραπάνω από το χρόνο τους και από τις δυνάμεις τους, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, θα κρατάνε το οικοδόμημα όπως μπορεί να κρατηθεί, έστω κι αν είναι ετοιμόρροπο, αλλά να το κρατάνε σε λειτουργία, και πότε θα φτάσει στο σημείο τομής, όπου το οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

Κλείνω λέγοντας το εξής. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας ριζικός αναπροσανατολισμός της πολιτικής που ακολουθείται με δογματική προσήλωση τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στο χώρο της υγείας. Κι αν υπάρχει ανάγκη σήμερα να μιλήσουμε για μια άλλη διακυβέρνηση, γι αυτήν που εμείς διεκδικούμε,  για μια αριστερή διακυβέρνηση, αυτό σημαίνει ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό σημαίνει ανασυγκρότηση του ΕΣΥ σε υγιείς βάσεις. Σημαίνει δημόσιες επενδύσεις για την υγεία, δαπάνες, δημόσιες δαπάνες για την υγεία. Μας λένε ότι δεν έχουν χρήματα αλλά βρίσκουν 28 δις να δώσουν στους τραπεζίτες. Ούτε ευρώ για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει κι ένας διαφορετικός σχεδιασμός προκειμένου να πάψει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί. Δεν είναι μονάχα οι δαπάνες, είναι και ο τρόπος οργάνωσης, όπου κάποιοι βολεύονται και κάποιοι πληρώνουν τη νύφη.

Θα βρεθούμε στο πλευρό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού το επόμενο διάστημα.

Και ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να είμαστε σε θέση, σε συνεργασία βεβαίως με τους συνδικαλιστικούς φορείς -γιατί εμείς θέλουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας να μην τις βγάλουμε από το κεφάλι μας, αλλά να τις συνδιαμορφώσουμε με τους ενεργούς πολίτες και τους ανθρώπους που ζουν τα προβλήματα, υπ΄ αυτή την έννοια, το επόμενο διάστημα, μια και είμαστε σε μια διαδικασία εκπόνησης του εναλλακτικού πολιτικού μας σχεδίου, του προγράμματός μας, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε ένα προσυνέδριο προγραμματικό για τα ζητήματα της Υγείας και όχι απλά να εντοπίζουμε τα προβλήματα, αλλά να προσδιορίζουμε και το δρόμο μέσα από τον οποίον μπορούν αυτά να λυθούν.

Σε γενικές γραμμές σας είπα τους δύο βασικούς άξονες: Δημόσιες επενδύσεις και ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου και του ΕΣΥ με μαζικές νέες προσλήψεις αλλά και κυρίως όμως και αλλαγή  του τρόπου λειτουργίας ώστε να πάψουν αυτές οι αδικίες που κατά την εκτίμησή μας είναι σκόπιμες. Δεν αποτελούν μια αδυναμία του συστήματος. Είναι σκόπιμες, διότι κάποιοι απ΄αυτό κερδίζουν και κάποιοι βολεύονται.»

To Γραφείο Τύπου