Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/11/2008

Σχετικά με τη θέση του Αρχιεπισκόπου για δημοψήφισμα για τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους || ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ : «ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ»

«Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων κράτους και εκκλησίας, αν μάλιστα θέσει  ζητήματα η Πολιτεία. Το θέμα έχει τεθεί εκ των πραγμάτων. Αυτό που βιώσαμε και βιώνουμε με το Βατοπέδιο ή τη Μονή Τοπλού.

Αν δεν ήταν διαφορετικοί οι μονές και το κράτος, η εκκλησία και η Πολιτεία, τότε δεν θα υπήρχε κι όλη αυτή η δικαιολογημένη αντίδραση της κοινής γνώμης τόσους μήνες. Δεν θα συζητούσαμε για τη σημασία που έχει να δοθεί ένα κτήριο ή ένα χωράφι σʼ έναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης από ένα Υπουργείο. Για να γίνεται μια τέτοια συζήτηση, για να υπάρχει μια τέτοια έκρηξη διαμαρτυρίας, για να είναι τόσο καιρό κεντρικό θέμα το θέμα του Βατοπεδίου και τώρα της Μονής Τοπλού, σημαίνει ότι άλλο το κράτος, άλλο η εκκλησία.  Το θέμα των ξεχωριστών ρόλων, που θα μπορούσαν να είναι αξιόλογοι και σημαντικοί κι από τις δύο πλευρές, Εκκλησίας και Κράτους, έχει τεθεί πια  στη συνείδηση της κοινωνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο ζήτημα η Εκκλησία ζητάει δημοψήφισμα. Όσον αφορά σε μάς, τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθούν πάνω σʼ αυτό. Η δική μου όμως εισήγηση θα είναι : «ναι». Δημοψήφισμα για τις σχέσεις εκκλησίας και κράτους.

Εφόσον έχουμε την παραμονή στην εξουσία των δυνάμεων του δικομματισμού, αυτό είναι μια διέξοδος. Παρότι γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για δικαιώματα ατομικά και άλλα, όταν μιλάμε για ελευθερίες, όταν μιλάμε για ισοπολιτεία, όταν μιλάμε για ανεξιθρησκία, καμία μορφή νομοθετικής ρύθμισης δεν μπορεί να αφαιρέσει αυτές τις ελευθερίες.

 Πιστεύουμε ότι η κοινωνία έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά. Παράλληλα εμείς σταθερά θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Έχουμε ήδη καταθέσει την πρόταση νόμου για τη «ρύθμιση των σχέσεων εκκλησίας και κράτους» στα πλαίσια του σημερινού  Συντάγματος, όσο επιτρέπει βέβαια το Σύνταγμα, και ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να το συζητήσουμε εδώ.»

To Γραφείο Τύπου