Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2008

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στον ρ/σ Αθήνα 984 (Κανέλλης -Κασιμάτης), μεταξύ άλλων, δήλωσε για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τις προτάσεις του ΣΥΝ

"Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι τα άγια των αγίων. Ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θέλουμε τις χώρες μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είμαστε ριζικά αντίθετοι στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες και πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια. Ζητάμε την αντικατάσταση αυτού του «κορσέ» με ένα σύμφωνο το οποίο να συνυπολογίζει, όχι μόνο τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα και το χρέος, αλλά και την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη. Έχουμε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας το οποίο ακόμη και ο κ. Πρόντι -πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν- το είχε αποκαλέσει ηλίθιο. Είναι ένας ζουρλομανδύας που υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κοιτάει μόνο να μην της ξεφύγει ο πληθωρισμός από το 2%, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση βυθίζεται στην ύφεση. Μόλις χθες, ακόμη και ο Γ. Παπανδρέου, με μεγάλη καθυστέρηση, είπε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές ζητάνε να αντικατασταθεί αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας από ένα διαφορετικό που να παίρνει υπʼ όψιν του την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και τις ανάγκες των πολιτών.

Μέχρι τώρα έχουμε μια ευρωπαϊκή ενοποίηση η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζιτών, των ισχυρών επιχειρήσεων και των ισχυρών κρατών. Έχουμε ευρώ, αλλά δεν έχουμε ούτε καν προσπάθεια σταδιακής εναρμόνισης για να υπάρξει κοινή οικονομική και κοινωνική πολιτική. Δεν έχουμε κοινή εισοδηματική πολιτική, δεν έχουμε κοινή φορολογική πολιτική, ασφαλιστική πολιτική, εργατική πολιτική. Αυτό οδηγεί στο κοινωνικό damping. Χρησιμοποιούνται τα χαμηλά μεροκάματα του Βούλγαρου, του Τσέχου, του Ρουμάνου για να συμπιέζονται οι κατακτήσεις, το βιοτικό επίπεδο, οι ρυθμοί ανάπτυξης στην λεγόμενη παλαιά Ευρώπη.

Το τραγικό είναι ότι την ώρα που οι αμερικάνοι λένε όχι στον ακραίο φονταμενταλισμό της αγοράς, έχουμε μια Ευρώπη όπου η ελίτ της συνεχίζει να «αμερικανίζει». Επειδή θέλουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο οικολογική, πιο φιλειρηνική και την Ελλάδα μέσα σʼ αυτήν, αλλά με τους πολίτες της να έχουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, ακριβώς γιʼ αυτό ζητάμε να αντικατασταθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Χρόνια τώρα οι ευρωπαίοι αριστεροί ήμασταν μόνοι στην κριτική αυτού του νεοφιλελεύθερου δογματικού κορσέ ο οποίος κοίταζε μόνο τον πληθωρισμό, το έλλειμμα και το χρέος και δεν κοίταγε την ανάπτυξη, τη συνοχή, την απασχόληση. Τώρα στο «κάζο» της κρίσης λένε να χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ζητάει αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Είναι αστείο να λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο με έναν προϋπολογισμό που είναι λιγότερο από 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το συμφέρον της Ελλάδας, που είναι μια χώρα φτωχή στην περιφέρεια της Ευρώπης και παραμένει ουραγός σε κρίσιμους δείκτες, είναι να επικρατήσει μια αριστερή και προοδευτική οπτική για το πώς θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση."

To Γραφείο Τύπου