Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/11/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη Δράμα || Δηλώσεις σε δημοσιογράφους

Η επίσκεψη μου στη Δράμα ήταν μια εμπειρία σαν όλες τις άλλες εμπειρίες που είχα στις περιφερειακές πόλεις που επισκέφθηκα Βρέθηκα αντιμέτωπος με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιφέρειας, προβλήματα που διογκώνονται εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης που πολλοί λένε ότι δεν έχει περάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία, αλλά οι πολίτες γνωρίζουν ότι έχει περάσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται, βλέπουν τον κίνδυνο της ανεργίας -και κυρίως οι νέοι άνθρωποι- να είναι κάτι παραπάνω από ορατός, τον αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Και βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να συνεχίζει ανενόχλητη το μεταρρυθμιστικό της έργο, που είναι ένα έργο βασισμένο σ΄ένα σχέδιο εκποίησης του δημόσιου πλούτου, είτε αυτό έχει να κάνει με την απαξίωση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς όφελος της ιδιωτικής υγείας, είτε έχει να κάνει με την απαξίωση της δημόσιας παιδείας προς όφελος των κολλεγίων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, είτε έχει να κάνει με την απαξίωση του ΟΣΕ, είτε έχει να κάνει με το ξεπούλημα του εθνικού μας αερομεταφορά, των λιμανιών της χώρας σε άραβες ή σε κινέζους.

Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει να υπάρξει ένα τέρμα σ΄ αυτό το τέλμα. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν οι πολίτες ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους, τόσο το καλύτερο για όλους μας. Με όποιους μιλώ αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα ρεύμα αγανάκτησης. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα αυτό το ρεύμα αγανάκτησης θα γίνει ρεύμα ανατροπής. Είναι όμως ζητούμενο να γίνει ρεύμα ανατροπής.

Σήμερα οι φοιτητές βρίσκονται στο δρόμο, Βρίσκονται στο δρόμο για πολλοστή φορά εδώ και δύο-δυόμισι χρόνια, Και είναι ένας τρίτος γύρος κινητοποιήσεων. Και ελπίζουμε αυτός ο τρίτος γύρος να είναι τελικός όσον αφορά τη νίκη της κοινωνίας απέναντι τις διαθέσεις της κυβέρνησης να εκποιήσει το δημόσιο αγαθό που λέγεται δημόσια Παιδεία. Και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει η κυβέρνηση να παίζει το ρόλο του σπόνσορα ιδιωτικών συμφερόντων. Κάποια στιγμή θα σταματήσει ο κ. Χατζηδάκης να είναι σπόνσορας των Αράβων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν. Να είναι σπόνσορας των Κινέζων που θέλουν να πάρουν τα λιμάνια μας. Να σταματήσει ο κ. Στυλιανίδης να είναι σπόνσορας των ιδιωτικών κολλεγίων και ο κ. Αβραμοπουλος να είναι σπόνσορας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο χώρο της υγείας που το τελευταίο διάστημα βλέπει τα έσοδα να πολλαπλασιάζονται..

Πρέπει να μπει ένα τέρμα σ΄ αυτή την κατάσταση. Και τέρμα θα μπει όσο πιο γρήγορα θα πάμε στην κάλπη, μια κάλπη που θα ανατρέψει τη σημερινή πολιτική, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς και θα δώσει τη δυνατότητα για μια άλλη διακυβέρνηση. Και άλλη διακυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι αριστερή διακυβέρνηση. Τη δεξιά τη ζούμε στο πετσί μας τέσσερα χρόνια. Την Κεντροαριστερά τη ζήσαμε. Ξέρουμε ότι οι επιλογές της δεν μπορούν να μας βοηθήσουν, δεν  μπορούν να δώσουν διέξοδο. Ήρθε η ώρα για λύση Αριστεράς.

-    Για συνεργασίες

Εμείς επιδιώκουμε μια μεγάλη ανατροπή στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Και μεγάλη ανατροπή σημαίνει ριζική αλλαγή των συσχετισμών, μια νέα πλειοψηφία με πυρήνα τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και μια αριστερή διακυβέρνηση σε ένα πρόγραμμα ανατρεπτικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή την αριστερή κυβέρνηση λέμε ότι θα την στηρίξουν ευρύτερες δυνάμεις, από αριστερούς κομμουνιστές έως σοσιαλιστές και οικολόγους.

Μια αριστερή κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να είναι μια από τα ίδια. Εμείς δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι από προοπτική λύσης, από μέρος της λύσης δηλαδή, θα γίνουμε μέρος της κρίσης. Δεν θα γίνουμε μέρος της κρίσης. Είναι δύσκολος ο δρόμος που επιλέγουμε, αλλά είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε διέξοδο. Δεν θα επιλέξουμε τον εύκολο δρόμο, γιατί ο εύκολος ο δρόμος ξέρουμε ότι θα οδηγήσει πάλι σε αδιέξοδα.

To Γραφείο Τύπου