Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/11/2008

Ερώτηση-παρέμβαση του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη || Η Κομισιόν οφείλει να αντιμετωπίσει ενιαία και να ζητήσει από τις ΗΠΑ την κατάργηση της βίζας για την Ελλάδα και ακόμη 5 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε σήμερα νέα ερώτηση στην Κομισιόν για την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απαλλάξουν 6 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από την υποχρέωση βίζας εισόδου εξαιρώντας όμως την Ελλάδα και άλλα 5 κράτη- μέλη. Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Επιτροπή να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και ενιαία την πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» της ηγεσίας των ΗΠΑ και να λάβει άμεσα μέτρα αμοιβαιότητας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε (17.10.2008) την επέκταση του προγράμματος κατάργησης της βίζας εισόδου (visa waiver program) μέχρι το τέλος του έτους στους πολίτες έξι ακόμη κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: της Λιθουανίας, Λετονίας, Εσθονίας, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Ακόμη έξι κράτη – μέλη της ΕΕ, -Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία- συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά προκειμένου για την κατάργηση της βίζας. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει το μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ των 15 για τους πολίτες του οποίου είναι απαραίτητη η θεώρηση για την μετάβαση στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι είναι απαράδεκτο οι αμερικανοί πολίτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα ενώ οι Ευρωπαίοι να χρειάζονται βίζα, ποια αντίμετρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για να προστατέψει τα συμφέροντα όλων των πολιτών της ΕΕ; Ποιό το χρονοδιάγραμμα για την λήψη τους;»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνεχιζόμενη τακτική "διαίρει και βασίλευε" των ΗΠΑ στο θέμα της κατάργησης της βίζας είναι προκλητική. Η νέα ηγεσία των ΗΠΑ οφείλει να τερματίσει αυτή την απαράδεκτη τακτική. Η Κομισιόν έχει βαριά ευθύνη γιατί επιτρέπει να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες οι Ευρωπαίοι πολίτες. Πότε σκοπεύει τελικά η Κομισιόν να λάβει μέτρα αμοιβαιότητας; Η Ελλάδα, παραμένει η μοναδική χώρα στην ΕΕ των 15, που ο πολίτης χρειάζεται ακόμη βίζα για να ταξιδέψει στις HΠA. Αυτό πρέπει να καταργηθεί αμέσως. Απαιτείται επιτέλους, ενιαία, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση, που να μην παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να μοιράζει χαμόγελα, οφείλει επιτέλους να προασπίσει έμπρακτα το κύρος της χώρας αλλά και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών»

To Γραφείο Τύπου