Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/11/2008

Ομιλία της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην επερώτηση του ΚΚΕ για τα Αγροτικά

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, η παγκόσμια οικονομική κρίση εκτός από τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, πλήττει βαρύτατα και την πιο αδύνατη κοινωνική τάξη της χώρας μας, τους αγρότες.

Οι Έλληνες αγρότες πλήττονται από την κρίση με πολλούς τρόπους, βιώνουν καθημερινά την τρομακτική αύξηση του κόστους παραγωγής τους, από τη μια και την κατακόρυφη πτώση των τιμών των προϊόντων τους, από την άλλη. Την ίδια, βέβαια, στιγμή οι καταναλωτές, λόγω των καρτέλ σε όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα διατροφής, αγοράζουν τα προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές.

Παράλληλα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί παρέμβασης, όπως είναι οι συνεταιρισμοί, αφού τους έχετε διαλύσει ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, κρατική παρέμβαση, έλεγχος της εμπορικής δραστηριότητας κ.ά.

Τραγική είναι η κατάσταση των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών λόγω της κατάρρευσης της τιμής, σαν συνέπεια της μονοπώλησης της παγκόσμιας αγοράς από τους Ισπανούς κολοσσούς και της ανυπαρξίας εθνικής στρατηγικής για ένα προϊόν κύριο στη διατροφή του ελληνικού λαού και το οποίο αφορά 580.000 Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Τραγική είναι η κατάσταση, επίσης και των σιτοπαραγωγών, των παραγωγών καλαμποκιού και των βαμβακοπαραγωγών.

Οι κτηνοτρόφοι, τέλος, αδυνατούν να επιβιώσουν την ίδια ώρα που οι καταναλωτές αγοράζουν το γάλα και το κρέας -ειδικά το γάλα- σε πολύ υψηλές τιμές, ενώ βέβαια, οι επιτήδειοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε τρομακτικό κίνδυνο η Ελλάδα να γίνει χώρα που δεν θα παράγει τίποτα.

Απαιτείται, συνεπώς, ένα εναλλακτικό σχέδιο για μια νέα αγροτική οικονομία, προσανατολισμένη πρώτα απΆ όλα στις ανάγκες των αγροτών που παράγουν και των καταναλωτών και όχι στην κερδοσκοπία. Χρειαζόμαστε μια γεωργία προσανατολισμένη σε ήπιες μορφές καλλιέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, στους παραγωγούς και στους καταναλωτές, μια γεωργία που θα συμβάλλει στον περιορισμό της διάβρωσης των εδαφών, που θα αξιοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που θα περιορίζει την κατανάλωση και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, που θα βασίζεται σε ορθολογική χρήση της φυτοπροστασίας και των λιπασμάτων, που θα αποκλείει εντελώς τα μεταλλαγμένα, μια αγροτική παραγωγή βασισμένη σε ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, η οποία θα διασφαλίζει το μεσογειακό μοντέλο διατροφής που τόσο πολύ ακούμε.

Ένα κύριο εθνικό καθήκον είναι η στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Η ελληνική γεωργία, όπως και η γεωργία κάθε άλλης χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς στήριξη. Απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο αναζωογόνησης και ανάπτυξης της υπαίθρου, με στόχους την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων, την ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου με μέτρα πολιτικής και βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό και βέβαια, τη στήριξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. ¶λλωστε, έχουμε καταθέσει και ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μία σχετική επερώτηση για τα αγροτικά.

Επιγραμματικά και πολύ συνοπτικά, οι άξονες της εναλλακτικής μας πρότασης για τη γεωργία είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος της γεωργίας και γενικά, του πρωτογενή τομέα σε μια εναλλακτική προσέγγιση και προοπτική. Εμείς αντιμετωπίζουμε τον πρωτογενή τομέα, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δάση, ως έναν ενιαίο χώρο, ως ένα σύνολο δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες παράγονται υλικά αγαθά, τρόφιμα, δηλαδή, αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατροφή και επιβίωση του λαού μας.

Βέβαια, μας ενδιαφέρει τα τρόφιμα αυτά να είναι προσιτά, δηλαδή, φθηνά, αλλά και υγιεινά και ασφαλή για αυτούς που θα τα καταναλώσουν. Υποστηρίζεται η απασχόληση, η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων εργασίας. Προστατεύεται το περιβάλλον, διότι όλες οι εφαρμοζόμενες τεχνικές οφείλουν όχι μόνο να το σέβονται, αλλά και να το περιφρουρούν. Απαιτούνται δημόσιες πολιτικές για την ενίσχυση της κοινωνικής θέσης των αγροτών. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε στους αγρότες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, την εύκολη και άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Πάνω στην παιδεία, θα ήθελα να πω ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των νέων αγροτών ήταν να αφαιρέσει από τις αγροτοσυνδικαλιστικές ενώσεις τους πόρους για να δοθούν όλα ως υποτροφία σε πεντακόσια παιδιά αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σήμερα προχωράει, όμως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην αναστολή λειτουργίας των ΚΕΓΕ, των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Στο πρόγραμμα του Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», υπάρχει η ίδρυση ΙΕΚ σε παραρτήματα σε διάφορες πόλεις. Από ποια κονδύλια; Πώς θα τα στηρίξετε και τι κάνατε, κύριε Υπουργέ;

Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα ανορθωτικό πρόγραμμα για τη γεωργία και την ύπαιθρο γενικότερα. Απαιτούνται ξεκάθαρες πολιτικές για την ενίσχυση της συλλογικής δράσης των αγροτών, για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης, ώστε να μπορούν να υπερασπιστούν με αξιώσεις το μόχθο τους, το εισόδημά τους, το δικαίωμά τους να ζήσουν και αυτοί με αξιοπρέπεια.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Λίγο ακόμη χρόνο θα χρειαστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ.

Θέλουμε μέτρα μείωσης της ψαλίδας τιμών παραγωγού και καταναλωτή. Απαιτούνται γενναία χρηματοδοτικά μέτρα και πολιτικές για τη δραστική μείωση του κόστους καλλιέργειας. Και είναι τραγικό οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η κοιτίδα του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού, να ενισχύουν τους αγρότες τους για να έχουν μειωμένο κόστος. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να υποστηρίζει η ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί ή ότι δεν αφήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει μέτρα συμπίεσης του κόστους. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης, διότι τη φετινή χρονιά οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν δύο φορές, την πρώτη κατά 60% και τη δεύτερη κατά 40%.

Αγροτικό πετρέλαιο, Φ.Π.Α. Τι μέτρα λαμβάνετε γιΆ αυτά; Απαιτούνται δημόσιες πολιτικές για τη δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία υποδομών στήριξης της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Οι αρμόδιοι φορείς και κυρίαρχα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υστερούν σε οργάνωση και αδυνατούν σήμερα να παίξουν τον επιτελικό ρόλο στη μεταφορά τεχνογνωσίας και κατευθυντήριων οδηγιών στους αγρότες για την εφαρμογή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς για τα δημόσια ιδρύματα, το Υπουργείο Γεωργίας, φορείς του Υπουργείου, πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, ΕΘΙΑΓΕ, οφείλουν να αλλάξουν ρότα, να προσανατολιστούν στην παραγωγή της επιστημονικής γνώσης, να προάγουν την έρευνα και να παρακολουθούν την εφαρμογή της προς όφελος των παραγωγών.

Απαιτούνται κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Πρέπει να βάλουμε τους επιστήμονες να δουλέψουν. Στην Ισπανία παραδείγματος χάρη, η εξαγωγική πολιτική στο ελαιόλαδο αποτελεί θέμα μελέτης, πρώτα σε εξειδικευμένα επιστημονικά κέντρα και ινστιτούτα. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πια μόνο στην εμπειρία. Σε αυτό το σύγχρονο παγκόσμιο πόλεμο της ανταγωνιστικότητας, το καλύτερο όπλο είναι η γνώση, τι θα παράγεις, πότε, σε ποια ποσότητα, πώς θα το προβάλεις, πώς θα το προωθήσεις, σε ποιες αγορές. Αυτό λέγεται ολοκληρωμένη διαχείριση. Δεν φιλοδοξούμε το κράτος να γίνει έμπορος. Οφείλει να εξασφαλίζει τους όρους, ώστε οι αγρότες να μπορούν να επιχειρούν.

Απαιτούνται γενναία μέτρα για να ενισχυθεί η κινητικότητα στην αγορά της γης. Τα προβλήματα επιδεινώνονται λόγω της νέας αγροτικής πολιτικής, αλλά και των νέων προτάσεων της Κομισιόν, στο λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ.

Εμείς είμαστε αντίθετοι με τις προτάσεις της Κομισιόν που θίγουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο και κίνημα αντίστασης, ώστε να μην περάσουν οι προτάσεις αυτές. Επίσης, είμαστε αντίθετοι στη μεταφορά χρημάτων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο. Τα χρήματα πρέπει να μείνουν στον πρώτο πυλώνα για την ενίσχυση και στήριξη των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής. Απαιτούμε αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους και βέβαια, μείωση των ορίων ηλικίας.

Θα ήθελα βέβαια να ρωτήσω εδώ τους κυρίους Υπουργούς, γιατί ταλαιπωρούνται οι οκτακόσιοι κτηνοτρόφοι με τις εξισωτικές αποζημιώσεις με τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τους οφείλετε τα χρήματα του 2008. Τους είχατε δώσει πιο μπροστά σαν ενίσχυση, σαν ενός τύπου δάνειο. Τους τα οφείλετε αυτά, πρέπει να τα πάρουν πίσω.

Θέλω να ρωτήσω, κύριε Κιλτίδη, γιατί απολύθηκαν οι υπάλληλοι του Βοτανικού κήπου που κρατούσε ζωντανό το ΕΘΙΑΓΕ στα Κρούσια του Κιλκίς. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.