Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/11/2008

Σε ομιλία του σε ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ ανέφερε μεταξύ άλλων για τις δημοσκοπήσεις και τις τράπεζες τα εξής:

Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει διαμορφωθεί δημοσκοπικά ένα διαφορετικό πολιτικό σκηνικό από αυτό των εκλογών του 2007. Το ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και δύο μήνες πέρασε μπροστά στις δημοσκοπήσεις δεν είναι κάτι εντελώς καινούργιο, γιατί στα πλαίσια του δικομματισμού πάντα αυτό γινόταν, δηλαδή είτε η ΝΔ θα ήταν μπροστά είτε το ΠΑΣΟΚ. Το νέο ποιοτικό στοιχείο των δημοσκοπήσεων εδώ και ένα χρόνο είναι, ότι κανένα από τα δύο κόμματα του δικομματισμού δεν θα μπορούσε, εάν αυτό το διάστημα γίνονταν εκλογές, να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Και αυτό οφείλεται αφενός στη συνεχιζόμενη δομική κρίση του δικομματισμού, παρά την προσπάθεια των συστημικών επικοινωνιακών μηχανισμών να τον αναστηλώσουν, και αφετέρου στο γεγονός, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που παρουσιάζει - ανεξάρτητα από τα επί μέρους σκαμπανεβάσματα - ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις κυρίως μάλιστα όσον αφορά τις νεότερες ηλικίες. Αυτό για μας είναι η αφετηρία για νʼ ανατρέψουμε το κινούμενο μέσα στα νεοφιλελεύθερα πλαίσια δικομματικό πολιτικό σκηνικό. Από εκεί και πέρα δεν χαράζουμε την πολιτική μας με βάση τις δημοσκοπήσεις αλλά με βάση τις καθημερινές επαφές μας με τους πολίτες και με τα κοινωνικά κινήματα καθώς και με βάση τις ανάγκες υπεράσπισης των συμφερόντων των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και της νεολαίας, για να μην πληρώσουν τα βάρη της οικονομική κρίσης, που οι κυβερνήσεις, οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο προκάλεσαν, οι πρώτες με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και οι δεύτεροι με την κερδοσκοπική ασυδοσία τους.

Για το εάν θα πάρουν οι τράπεζες τα 28 δις ευρώ.

Τα τσαλιμάκια που κάνουν οι τράπεζες για τα 28 δις ευρώ, που τους δίνει σκανδαλωδώς και τζάμπα η κυβέρνηση, είναι για τα μάτια του κόσμου. Θυμίζουν τη λαϊκή παροιμία «θέλει ο τραπεζίτης να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν τον αφήνει».

Στους τραπεζίτες δεν θα πρέπει να δοθεί ούτε ένα ευρώ για να αυξήσουν τα υπέρογκα κέρδη τους. Τα χρήματα, αφού πλέον αποδείχτηκε ότι υπάρχουν, να δοθούν για να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις και να διασωθούν ή δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να ενισχυθούν οι κοινωνικές πολιτικές, για να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων  των εργαζομένων – ανέργων - συνταξιούχων - μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών και για να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες.

To Γραφείο Τύπου