Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2008

Παρέμβαση της Κομισιόν για τις παράνομες αμμοληψίες στις Πρέσπες- Απάντηση Επιτρόπου Στ.Δήμα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη

"Η Επιτροπή θα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών … στην ανάγκη να μεριμνήσουν για την πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία", απαντά ο αρμόδιος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τις παράνομες αμμοληψίες στην περιοχή των Πρεσπών, που απειλούν την ισορροπία του εκεί οικοσυστήματος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί κατά πόσον είναι σύμφωνες με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία οι αμμοληψίες σε αυτή την προστατευόμενη περιοχή NATURΑ, ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες μελλοντικές ενέργειες της Κομισιόν για το ζήτημα αυτό, καθώς και τί είδους μέτρα προτίθεται να λάβει η Επιτροπή για την ανάσχεση της μείωσης της στάθμης της Μικρής Πρέσπας, σημαντικής για το οικοσύστημα αλλά και την οικονομία της περιοχής

Ο κ. Δήμας στην απάντησή του, περιγράφει το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο υπάγεται ο εθνικός Δρυμός των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι "η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους (ενδιαιτήματα)  ("Εθνικός Δρυμός Πρεσπών", GR1340001). Επίσης, λόγω της μεγάλης ορνιθολογικής αξίας της, η Ελλάδα κατέταξε τη συγκεκριμένη περιοχή ως ζώνη ειδικής προστασίας, σύμφωνα με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ για τα πτηνά ." Με βάση το νομοθετικό πλαίσιο αυτό "σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 της οδηγίας, πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που συνεπάγονται υποβάθμιση του ενδιαιτήματος ή ενόχληση των ειδών, ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, κάθε νέο έργο που ενδέχεται να επηρεάζει σημαντικά τον τόπο πρέπει να εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στη διατήρηση του ενδιαιτήματος και των ειδών, μπορεί δε να εγκριθεί μόνο εάν δεν παραβλάπτει την ακεραιότητα του τόπου."

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογραμμίζει ότι "η κατάλληλη διαχείριση της στάθμης των υδάτων της Μικρής Πρέσπας θεωρείται παράγων κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της οικολογικής αξίας της περιοχής και επομένως κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να την επηρεάσει σοβαρά πρέπει να ελέγχεται δεόντως σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις" και ότι "από τις πληροφορίες που διαβίβασε το αξιότιμο μέλος του Κοινοβουλίου προκύπτει ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις εκτεταμένες και μακροχρόνιες αμμοληψίες στις οποίες αναφέρεται η ερώτηση."

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα "η Επιτροπή θα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών στα ζητήματα αυτά, καθώς και στην ανάγκη να μεριμνήσουν για την πλήρη συμμόρφωση με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία."

Σε ό,τι αφορά τέλος τα μέτρα για την προστασία της στάθμης της Μικρής Πρέσπας, ο Επίτροπος αναφέρει ότι: "Η εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων για τη συγκεκριμένη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της στάθμης των υδάτων της Μικρής Πρέσπας σε ικανοποιητικό επίπεδο, υπάγεται στην αρμοδιότητα των αρμοδίων ελληνικών αρχών. Η Επιτροπή συγχρηματοδότησε πρόσφατα ένα έργο LIFE , στους τομείς δράσης του οποίου περιλαμβάνονταν ο εκσυγχρονισμός θυροφράγματος, ώστε να διασφαλίζεται συνεχώς στάθμη της λίμνης αρκούντως υψηλή για τη διατήρηση των υγρών λιβαδιών."

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη απάντησή του στον Δ. Παπαδημούλη (02.09.2008) ο κ. Δήμας ανέφερε ότι για τις 359 περιοχές Natura 2000 στην Ελλάδα, έχουν συσταθεί μόλις 27 φορείς διαχείρισης που αντιστοιχούν σε 87 περιοχές, δηλαδή σε λιγότερο από το 25% του συνόλου, ενώ από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί ούτε ένας νέος φορέας. Επιπλέον, σύμφωνα με την απάντηση αυτή, έχει απορροφηθεί μόνο το 58% των σχετικών κονδυλίων του ΚΠΣ, που αφορούν στη σύσταση και λειτουργία των φορέων διαχείρισης, με κίνδυνο να χαθούν οριστικά πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε σχετικά:

"Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις και κυρίως τις ενέργειες των ελληνικών αρχών, εθνικών και τοπικών, μετά την ενεργοποίηση που προκάλεσε η παρέμβασή μας. Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, 3 στις 4 περιοχές του δικτύου προστασίας Natura μένουν ουσιαστικά απροστάτευτες, καθώς έχουν συσταθεί μόλις 27 φορείς διαχείρισης. Ακόμη και αυτοί όμως υπολειτουργούν, καθώς παραμένουν επί χρόνια, με ευθύνη της ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς την αναγκαία στελέχωση και πόρους. Ελάχιστα έχει προχωρήσει και η οριοθέτηση των χρήσεων στις περιοχές αυτές. Η απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων παραμένει πολύ χαμηλή, με κίνδυνο να χαθούν πρόσθετοι πόροι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το νομοθετικό πλαίσιο και οι πρόσθετες δυνατότητες χρηματοδότησης από τις ευρωπαϊκές αρχές υπάρχουν. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικά του κ. Σουφλιά ώστε η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων να προχωρήσει και να γίνεται με διαφάνεια, υπέρ των ελλήνων πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος."

To Γραφείο Τύπου