Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/11/2008

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης για τους κρατούμενους απεργούς πείνας

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατέθεσε σήμερα 10 Νοεμβρίου Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ζητώντας ο Υπουργός να λάβει συγκεκριμένες και άμεσες δεσμεύσεις προς τους κρατούμενους απεργούς πείνας.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων αναγνώρισε το δίκαιο του αγώνα των φυλακισμένων και ανακοίνωσε ότι θα λάβει σειρά μέτρων πλην όμως δεν δεσμεύθηκε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Γι αυτό και  ζητά από τον Υπουργό να ανακοινώσει ποια μέτρα πρόκειται άμεσα να λάβει ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων και κυρίως αν θα δεσμευθεί στους κρατούμενους με συγκεκριμένο τρόπο ( εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις, νομοθετική ρύθμιση) και με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε οι ίδιοι να αποφασίσουν για την εξέλιξη του αγώνα τους.

Ο Τ. Κουράκης δήλωσε: « Οι φυλακισμένοι κλιμακώνοντας τον αγώνα τους έχουν ξεκινήσει από τις 8 Νοεμβρίου απεργία πείνας. Πρόκειται για μια πρωτοφανή σε μαζικότητα απεργία πείνας, αφού ο αριθμός των απεργών σε όλες τις φυλακές μέχρι σήμερα 10 Νοεμβρίου ανέρχεται στις 3.000. Επιπλέον για πρώτη φορά η κοινωνία με πολλούς τρόπους (εκδηλώσεις, πορείες, αρθρογραφία, συναυλίες, επισκέψεις στις φυλακές και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) βρίσκεται στο πλευρό τους. Επιτέλους άρχισε να γίνεται συνείδηση ότι οι κρατούμενοι δεν είναι έξω από την κοινωνία αλλά μέρος της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το γεγονός ότι η απεργία πείνας ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, η πολιτική ηγεσία πρέπει να απαντήσει. Ιδιαίτερα ο  Υπουργός Δικαιοσύνης έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στους φυλακισμένους απεργούς οι οποίοι είναι ήδη υποσιτισμένοι και εξαντλημένοι και λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης. Έχει υποχρέωση να δεσμευθεί και να ανταποκριθεί άμεσα στα δίκαια αιτήματα των φυλακισμένων».

To Γραφείο Τύπου