Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2008

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ για τις πολιτικές εξελίξεις

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ρ/σ ΝΕΤ 105,8 (Θ. Σιαφάκας) για τις πολιτικές εξελίξεις δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για το κυβερνητικό πακέτο και τη στάση των τραπεζών

Ο κ. Καραμανλής  δεν μπορεί να πείσει στο ρόλο του «Ρομπέν των Φτωχών».  Απλώς εισπράττει τα επίχειρα από μια πολιτική ενθάρρυνσης, ανοχής της τραπεζικής ασυδοσίας του καρτέλ των τραπεζών.  Η συμπεριφορά των τραπεζιτών -που είναι πολλαπλά ευεργετηθέντες από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του-  απέναντι στο πακέτο των 28 δις ευρώ θυμίζει μια παροιμία που λέει «δώσε θάρρος στο χωριάτη να σʼ ανέβει στο κρεβάτι».  Το ότι το πακέτο των 28 δις ευρώ δεν το έχουν υιοθετήσει ακόμη οι τράπεζες, είναι ένα επί πλέον στοιχείο που δείχνει το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ.  Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η συζήτηση και η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζιτών διήρκησε λίγες ώρες.  Στο τέλος έγινε αυτό που ήθελαν οι κυβερνήσεις οι οποίες προσπάθησαν να ικανοποιήσουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

 Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανακτήσει με πολύ λιγότερα χρήματα από τα 28 δις ευρώ τον έλεγχο του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα και  στην Αγροτική Τράπεζα ώστε μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να υπάρχει ένας ισχυρός βραχίονας που να λειτουργεί όχι με τοκογλυφικά επιτόκια αλλά να σπάσει το καρτέλ και να εξασφαλίσει καλύτερα επιτόκια για τους δανειζόμενους, είτε θέλουν στεγαστικό, είτε θέλουν επιχειρηματικό, είτε καταναλωτικό, είτε είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών.  Μόνο στην Ελλάδα τον τελευταίο μήνα τα επιτόκια έχουν αυξηθεί 2-3%, ενώ και το euribor και το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν μειωθεί κατά 1%.   Οι τράπεζες έχουν πολλές φορές καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια για τα ψιλά γράμματα με τα οποία παραβιάζουν ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.  Τα επιτόκια του 22% σε πιστωτική κάρτα είναι παράνομα.  Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε κυβέρνηση ικανή να επιβάλλει την τήρηση των νόμων. 

Έχουμε το παράδοξο η κυβέρνηση να έχει διορίσει τον κ. Αράπογλου και τώρα να τον  εκλιπαρεί υπό την πίεση των δημοσκοπικών δεδομένων να κάνει κάτι διαφορετικό και αυτός με τη σιγουριά κάποιων fund  που στηρίζουν τη διοίκησή του να «γράφει» ακόμη και τον αδελφικό του φίλο κ. Αλογοσκούφη.

Για τις δημοσκοπήσεις και τους στόχους του ΣΥΝ

Οι δημοσκοπήσεις μας στέλνουν μήνυμα να δουλέψουμε περισσότερο, συλλογικότερα και αποτελεσματικότερα σε τρεις τομείς.  Ο πρώτος τομέας είναι το πρόγραμμα που πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο, πιο συγκεκριμένο και πιο πειστικό.  Ο δεύτερος τομέας είναι η πιο ενεργητική και μαχητική  παρουσία μας στα προβλήματα των πολιτών.  Ο τρίτος τομέας είναι το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, έτσι ώστε να δώσουμε πιο πειστικά και με  μεγαλύτερη σαφήνεια την εναλλακτική και προοδευτική μας πρόταση η οποία να υπερβαίνει τις δεξιές πολιτικές και τη δικομματική εναλλαγή.

Ο ΣΥΝ έχει θέσει ένα στόχο από το Συνέδριό του. Νέα προοδευτική πλειοψηφία με ισχυρό το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμίες.  Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να «κλειδώσουμε» διψήφια ποσοστά στις επόμενες εκλογές, να μην υπάρχει κανείς αυτοδύναμος και να μην είναι κανείς κοντά στην αυτοδυναμία, γιατί θα καβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας.  Αν ο λαός πει ότι δεν θέλει κανέναν αυτοδύναμο και ότι δίνει ισχυρή δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα απορρίψουμε την πολιτική και προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, θα μαυρίσουμε φυσικά την πρόταση της ΝΔ και όταν έλθει η σειρά μας –στο πλαίσιο όσων προβλέπει το Σύνταγμα- θα κάνουμε τη δική μας πρόταση, βάζοντας τα διλήμματα στους άλλους.

To Γραφείο Τύπου