Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2008

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Νίκου Χουντή, στο ρ/σ Κανάλι 1 και τους δημοσιογράφους κ. Σκουρή και κ. Τζιοβάρα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τράπεζες

«Νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί ένα καρτέλ "κακομαθημένων" τραπεζών στην Ελλάδα που κερδοσκόπησαν αφάνταστα και αφόρητα το προηγούμενο διάστημα και θέλουν να κερδοσκοπήσουν και στην περίοδο της κρίσης. Νομίζω ότι με τη στάση τους προσπαθούν να εκβιάσουν, ακόμα περισσότερο, να περάσουν την κρίση, για την οποία έχουν κι αυτοί βασική ευθύνη και στο ελληνικό επίπεδο, όχι χάνοντας ή περιορίζοντας τα κέρδη τους αλλά αυξάνοντάς τα. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία. Κανένα ευρώ, ούτε κατά έμμεσο ή κατά άμεσο τρόπο, δεν πρέπει να δοθεί στις τράπεζες. Αν κάποια τράπεζα εμφανίζεται ότι έχει πρόβλημα ρευστότητας τότε αυτή να αναλαμβάνει το Κράτος να την εθνικοποιεί, να τη θέτει υπό δημόσιο έλεγχο και να προχωρήσει το Κράτος σε μια πολιτική παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι προς όφελος των τραπεζών. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να προχωρήσει το Κράτος, να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο σε τράπεζες όπως η Εθνική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική. Αν υπάρχει ένας ευρύτατος χρηματοπιστωτικός τομέας υπό τον κρατικό έλεγχο τότε, αν θέλετε και με τη λειτουργία του ανταγωνισμού, αν αυτός ο τομέας έχει χαμηλά επιτόκια, λειτουργεί προς το κοινό συμφέρον και στηρίζει μικρομεσαίους, αγρότες κλπ είναι φανερό ότι θα λείψει η πελατεία των άλλων, των ιδιωτικών τραπεζών».

Σχετικά με τη ΔΕΗ

Είναι απαράδεκτη η στάση του κ. Αθανασόπουλου με την τελευταία δήλωση ότι, σε τέτοιες συνθήκες, θα πάει από 1.1.2009 σε νέα αύξηση των τιμολογίων. Αποδεικνύεται όμως και ότι δεν φτάνει μόνο η ΔΕΗ ή και οι Τράπεζες ή και οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος οργανισμός που λέμε εμείς, να περάσει υπό δημόσιο έλεγχο πρέπει και να κινείται και προς διαφορετική κατεύθυνση διότι σήμερα η ΔΕΗ αυξάνει τα τιμολόγια σε εμάς τους καταναλωτές την ίδια ώρα που αγοράζει ακριβά και πουλάει φθηνότερα το ρεύμα που τροφοδοτείται από τους ιδιώτες. Επομένως, με άλλο τρόπο πρέπει να λειτουργήσει η ΔΕΗ και οι Τράπεζες.

Για τις δημοσκοπήσεις

«Οι δικές μας μετοχές είναι οι μόνες που έχουν ανέβει μετά τις εκλογές. Γίνονται και διορθώσεις αλλά εν πάσει περιπτώσει, αυτό που είναι σταθερό όταν φτάνεις στο ταμείο. Στο ταμείο εμείς φτάσαμε στις προηγούμενες εκλογές με ένα ποσοστό του 5% και σήμερα δείχνει ότι η δυναμική είναι αυξημένη, ίσως είμαστε το μόνο κόμμα που σταθερά το εμφανίζει αυτό».

Για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών

«Κάθε λογικός άνθρωπος, πλην απρόοπτων, δεν μπορεί να σκεφτεί ότι με τέτοιο κλίμα ή και με τέτοια δημοσκοπικά ευρήματα ο Πρωθυπουργός δεν θα θέλει να αυτοκτονήσει και να πάει σε εκλογές. Επομένως η επόμενη μάχη θα είναι των Ευρωεκλογών και όχι πρόωρων εκλογών εκτός απροόπτου επαναλαμβάνω, γιατί στην Ελλάδα μερικές φορές συμβαίνουν απρόοπτα που δεν μπορείς να τα διαβλέψεις».

Σχετικά με τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να τη σχολιάσω, όπως και δηλώσεις άλλων συντρόφων που εκφράζουν ενδεχομένως διαφορετικές απόψεις από αυτές που εκφράζει η πλειοψηφία, αυτό άλλωστε το κάνουμε στον Συνασπισμό και πολλές φορές κατηγορείται ως μεμπτό, αλλά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Κατά τη γνώμη μου, η Αριστερά, ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο κέντρο των εξελίξεων. Δεν έχουμε μείνει στην άκρη των εξελίξεων και αυτό το αποδεικνύει όπως και να το κάνουμε, αυτή η δυναμική που έχουμε αναπτύξει. Επομένως, έχουμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αυξημένες ευθύνες ως προς το πώς και σε ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούνε τα πολιτικά πράγματα. Εκεί που συμφωνούμε όλοι, ελπίζω και τι πιστεύω, είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές και να μειωθεί η δύναμη του δικομματισμού».

Για την πτώση του δικομματισμού

«Είναι σημαντικό να γίνει κάτι τέτοιο και το οποίο από ότι φαίνεται δεν είναι και πολύ εύκολο. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις συνολικά, αλλά και οι χθεσινές, δείχνουν ότι ο δικομματισμός εξακολουθεί να έχει μειωμένη δύναμη σε σχέση με την εκλογική του απήχηση. Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο κομμάτι του κόσμου που δυσπιστεί ότι μπορεί να του δώσει εναλλακτική πρόταση, ένα κομμάτι βλέπει με ελπίδα τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο κομμάτι μένει αναποφάσιστο. Επομένως, μέσα σε αυτή την πολιτική ρευστότητα η δυνατότητα να μειωθεί η δύναμη των δύο κομμάτων που έχουν και ευθύνη για τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί νομίζω ότι είναι ρεαλιστική».

Για τις Κυβερνήσεις Συνεργασίας και δηλώσεις Κύρκου - Κωνσταντόπουλου

«Και τον κ. Κύρκο και τον κ. Κωνσταντόπουλο και τους σεβόμαστε και ακούμε τις απόψεις τους αλλά και τους θέλουμε και μαζί μας σε αυτόν τον ελπιδοφόρο αγώνα, που έχει ξεκινήσει,  για να ενισχυθεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και να ανατραπεί το δικομματικό σκηνικό και οι πολιτικές του. Σε αυτή την πολιτική γραμμή και σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία αποφασίζεται από συλλογικές διαδικασίες, διότι η πολιτική μας δεν διαμορφώνεται από ατομικές συνεντεύξεις».

Για την κριτική σχετικά με το ότι δεν είναι συλλογική η λειτουργία του ΣΥΝ

«Όχι, δεν έχουν δίκιο. Χωρίς να σημαίνει ότι είμαστε ευχαριστημένοι για όλες τις πλευρές της λειτουργίας μας. Βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σύνθετα καθήκοντα και πρέπει να συνδυάσουμε και την αποτελεσματική μας παρέμβαση στη Βουλή και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε και δημοκρατική λειτουργία μέσα στο κόμμα. Υπάρχουν ενδεχομένως προβλήματα, δεν το κρύβω, αλλά για αυτά που μιλάμε τώρα, για την κεντρική πολιτική παρέμβαση, για τα ζητήματα των συνεργασιών έχουν γίνει επανειλημμένα συλλογικές διαδικασίες και το πρόσφατο συνέδριο και οι Κεντρικές Επιτροπές έχουν αποφασίσει. Αυτή είναι η πολιτική με την οποία βαδίζουμε και θα συνεχίσουμε».

Για τις ευρωεκλογές

«Η τελική συνεννόηση θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκλογική συνεργασία θα κάνουμε. Όμως ο ΣΥΝ για το ποιους θα προτείνει και σε ποιά σειρά θα το λύσουμε στην εσωκομματική μας διαδικασία του δημοψηφίσματος. Νομίζω στις αρχές του χρόνου θα το ολοκληρώσουμε αυτό».

Σχετικά με το ποιος θα είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές

«Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, αυτό είναι ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο κ. Αλαβάνος είναι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυρίας που ο κ. Τσίπρας δεν είναι ακόμα βουλευτής».

Δημοσιογράφος: Άρα στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα

Ν. Χουντής: «Αυτή είναι, σας επαναλαμβάνω, η συμφωνία μας όταν συγκροτήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι από τις βασικές συμφωνίες. Ο κ. Αλαβάνος είναι πολύτιμο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά. Και ποιος δεν θα τον ήθελε, ένα τέτοιο κεφάλαιο, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, στην ομάδα του. Αλλά από εκεί και πέρα θα το καθορίσει ο ίδιος. Βεβαίως, είναι πολύτιμος, έχει εμπειρία, έχει ανοίξει δρόμους, δεν χρειάζεται τώρα να πούμε περισσότερα, είναι πια  αναγνωρισμένα από το πανελλήνιο. Μακάρι να είναι στο “ρόστερ” της ομάδας».

To Γραφείο Τύπου