Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/11/2008

Δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, στη συναυλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων στις φυλακές

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, παραβρέθηκε στη συναυλία στα  Προπύλαια για τα δικαιώματα των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές και σε ένδειξη συμπαράστασης στους κρατούμενους απεργούς πείνας και έκανε την ακόλουθη δήλωση

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους στερούνται φωνής αλλά δεν πρέπει να στερούνται αξιοπρέπειας. Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να περιορίζεται από σιδερόφραχτα όρια. Οι συνθήκες διαβίωσης στις ελληνικές φυλακές είναι απάνθρωπες. Οφείλουμε όλοι να συνταχθούμε σε έναν αγώνα για αξιοπρέπεια και για πολιτισμό.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν θέση ακολουθώντας τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας που γενναία και θαρραλέα έπραξε, καταθέτοντας και μια συλλογική αυτοκριτική από την πλευρά της κοινωνίας.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα και να πάρει άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση του εξανθρωπισμού των συνθηκών διαβίωσης των φυλακισμένων διότι είναι ζήτημα ανθρωπιάς, είναι ζήτημα πολιτισμού. Είναι κάτι το οποίο οφείλουμε να πράξουμε το 2008, σε μια κοινωνία που κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάει και τον συνάνθρωπο της.

Τα εκρηκτικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στις φυλακές θα μπορούσαν να λυθούν με μια άλλη αντιμετώπιση, όπως ορίζει και ο ισχύων σωφρονιστικός κώδικας, η ισχύουσα σωφρονιστική νομοθεσία. Παρʼ όλα αυτά, βεβαίως, πρέπει να γίνουν θαρραλέα βήματα και στην κατεύθυνση της ποιότητας της διαβίωσης των κρατουμένων και με δαπάνες που πρέπει η Πολιτεία κάποια στιγμή να αποφασίσει να δώσει. Το ζήτημα όμως είναι πρωτίστως πολιτικής βούλησης».

To Γραφείο Τύπου