Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/04/2006

Η Εθνική, μέσω της εξαγοράς της Finansbank, παραδίδεται στο έλεος των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων

Ο Π.Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μιλώντας στον ρ/σ «Πλάνετ» σχετικά με τη συμφωνία εξαγοράς της Τουρκικής Τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζ, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και οι κυρίαρχοι οικονομικοί κύκλοι πανηγυρίζουν για την εξαγορά της Finansbank, αδιαφορούν απολύτως για την μελλοντική σύνθεση της Εθνικής Τράπεζας. Αντίθετα, η κυβέρνηση, αφού εκποίησε, συνεχίζοντας την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και τις τελευταίες μετοχές που διέθετε το Δημόσιο στην Εθνική, δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει απολύτως τίποτα ώστε να στηρίξει, ενόψει της εξαγοράς, τον ρόλο των Ασφαλιστικών Ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής, εγγυούμενη ταυτόχρονα τα κεφάλαιά τους και τις συντάξεις των ασφαλισμένων.

Όλα δείχνουν ότι, με την εξαγορά της Finansbank, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και την απόλυτη παράδοσή της στα πιο επιθετικά διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, που ήδη ελέγχουν πάνω από το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. «πουλάει» ελληνοτουρκική φιλία μέσω της εξυπηρέτησης των διεθνών κερδοσκοπικών κύκλων, όπως παλαιότερα είχαμε παρόμοια ανεπιτυχή και αδιέξοδα εγχειρήματα μέσω της «διπλωματίας του ζεϊμπέκικου».

Η επέκταση των τραπεζών στο εξωτερικό δεν έχει συμβάλει σε τίποτα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την προστασία των ελλήνων πολιτών από την αυθαιρεσία του τραπεζικού κεφαλαίου. Η εξαγορά της Finansbank, και μάλιστα με τον τρόπο που γίνεται, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ληστρικό ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου σε βάρος των πολιτών και του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου