Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/11/2008

Αποκαλυπτική απάντηση-κόλαφος του Προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο στον Δ. Παπαδημούλη || Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας

Η Ελλάδα, σύμφωνα με πολύ πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μετά ακόμη και από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η Κομισιόν έχει ήδη κινήσει εναντίον της Ελλάδας προδικαστική και δικαστική διαδικασία για 34 κοινοτικές οδηγίες που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο. Τα καθόλου κολακευτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των ελληνικών αρχών αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε να πληροφορηθεί σχετικά με την κατάταξη της Ελλάδας, όσον αφορά στην ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου στην εθνική νομοθεσία, καθώς και τους τομείς που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με την αναλυτική απάντηση του Πρόεδρου της Κομισιόν καθώς και τους αναλυτικούς πίνακες που την συνοδεύουν, αν και ο συνολικός αριθμός των Οδηγιών που δεν έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μειώθηκε από 69 σε 48 τα τελευταία δύο έτη (βλ. συγκριτικά  συνημμένη την E-4407/06 σχετική απάντηση του Προέδρου Μπαρόζο στον Δ. Παπαδημούλη στις 05.12.2006), η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, μετά ακόμη και από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, που εντάχθηκαν στην Ευρ. Ένωση μόλις την 1η Ιανουαρίου 2007.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην απάντηση ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο σχετικό πίνακα της Γενικής Γραμματείας της Κομισιόν, ο οποίος βρίσκεται δημοσιευμένος στην ηλεκτρονική διεύθυνση

http://ec.europa.eu/community_law/docs/docs_directives/mne_sector_na_20080826_fr.pdf ,

"- ο τομέας που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα προβλήματα, όσον αφορά την κοινοποίηση των εθνικών μέτρων εκτέλεσης στην Ελλάδα, είναι ο τομέας "Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια" (έχει κοινοποιηθεί το 79,17 % των εθνικών μέτρων εκτέλεσης• περισσότερο από το ένα πέμπτο των οδηγιών του συγκεκριμένου τομέα σημειώνει καθυστέρηση στο επίπεδο  της  κοινοποίησης των εθνικών μέτρων εκτέλεσης, η οποία είναι εν όλω ή εν μέρει απούσα, ανάλογα με την περίπτωση)•

- το ποσοστό κοινοποίησης των εθνικών μέτρων εκτέλεσης στους άλλους τομείς που παρουσιάζουν πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ως ακολούθως: "Ενέργεια και μεταφορές" (92,50%), "Εσωτερική αγορά" (93,85), "Περιβάλλον" (94,20%) και "Απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις" (95,24%). "

Ο κ. Μπαρόζο τονίζει επίσης ότι:

" Όπως καταδεικνύει ο πίνακας σχετικά με την κατάσταση της κοινοποίησης των εθνικών μέτρων εκτέλεσης για όλες τις ισχύουσες οδηγίες – στον οποίο αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου– η Επιτροπή μπορεί να αναφέρει ότι στις  26 Αυγούστου 2008, η Ελλάδα παρουσίαζε έλλειμμα στο επίπεδο της κοινοποίησης εθνικών μέτρων εκτέλεσης όσον αφορά 48 οδηγίες εκ των οποίων 34 αποτελούσαν τότε αντικείμενο διαδικασίας παράβασης που είχε κινήσει η Επιτροπή.

 Το στάδιο στο οποίο είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες παράβασης ήταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2008:

- προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 226 σε 13 περιπτώσεις;

- αιτιολογημένη γνώμη δυνάμει του άρθρου 226 σε 12 περιπτώσεις;

- προσφυγή στο δικαστήριο δυνάμει του άρθρου 226 σε 7 περιπτώσεις;

- προειδοποιητική επιστολή δυνάμει του άρθρου 228 σε 1 περίπτωση;

- αιτιολογημένη γνώμη δυνάμει του άρθρου 228 σε 1 περίπτωση."

Από τον συνημμένο πίνακα που απέστειλαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αυτές, προκύπτει ότι αναλυτικά οι υποθέσεις παράβασης κατανέμονται ως εξής:

•    8 Οδηγίες στον τομέα της εσωτερικής αγοράς

•    7 Οδηγίες στον τομέα της δικαιοσύνης και των  εσωτερικών υποθέσεων

•    7 Οδηγίες στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών

•    6 Οδηγίες στον τομέα του περιβάλλοντος

•    2 Οδηγίες στον τομέα της υγείας και της προστασίας του καταναλωτή

•    2 Οδηγίες στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων

•    2 Οδηγίες στον τομέα της φορολογίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

 «Αφιερώνουμε την απάντηση- κόλαφο του Προέδρου της Κομισιόν στους κυβερνητικούς αρμόδιους, παρόντες και προηγούμενους. Το θλιβερό αρνητικό ρεκόρ της 27ης θέσης στους 27 αποδεικνύει με αριθμούς ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γίνεται με απαράδεκτη βραδυπορία και επιλεκτικά κριτήρια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. τρέχουν να εφαρμόσουν την απαράδεκτη οδηγία για τα κολλέγια και αρνούνται να εφαρμόσουν τις οδηγίες για την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, αυτές τις καθυστερήσεις πληρώνουν οι έλληνες πολίτες με την υποβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας της ζωής τους. Είναι προκλητικό και άδικο ότι τα χρηματικά πρόστιμα που αναμένονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κληθούν να πληρώσουν όχι οι υπεύθυνοι αλλά οι φορολογούμενοι πολίτες».

To Γραφείο Τύπου