Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/11/2008

Συνέντευξη Δ. Στρατούλη, μέλους ΠΓ ΣΥΝ, για το 65ωρο στην ΕΤ-3

Σε συνέντευξή του στην ΕΤ3, και στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Σπυριδωνίδη, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την επίθεση του ΚΚΕ στον ΣΥΡΙΖΑ για το 65ωρο

«Η ηγεσία του ΚΚΕ στην αγωνία της να κάνει πόλεμο με τον ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί τη μέθοδο “πες-πες ψέματα όλο και κάτι στο τέλος θα μείνει”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έχει πρώτα στις σημαίες και στα πανό του τα συνθήματα ενάντια στο 65ωρο και στην flexicurity, αλλά και αγωνίζεται για το 35ωρο. Είναι μάλιστα γνωστό, ότι τη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΝ για 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών και χωρίς αύξηση των ελαστικοτήτων την απέρριψε 2 φορές το ΚΚΕ στη Βουλή (1999 και 2001) από κοινού με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Εμείς δεν θέλουμε νʼ ανοίξουμε καινούργιους εμφυλίους μέσα στην Αριστερά και δεν σηκώνουμε το γάντι που μας πετάει η ηγεσία του ΚΚΕ, γιατί οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι σʼ αυτές τις κρίσιμες ώρες θέλουν την Αριστερά συμπαραστάτη στους αγώνες τους και όχι να τρώει τις σάρκες της».

Για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης

«Η κυβέρνηση στηρίζει σκανδαλωδώς και τζάμπα τις τράπεζες, αντί να στηρίζει τα πραγματικά θύματα της κρίσης που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες, που θα πληρώσουν με απολύσεις, με μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους, με νέες επιβαρύνσεις στα χρέη τους προς τις τράπεζες και με εξαέρωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων τους.

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2009, να αυξηθούν δραστικά οι δημόσιες επενδύσεις, και οι δημόσιες δαπάνες για κοινωνικές πολιτικές, για να διασωθούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να μπουν πολιτικά και νομικά εμπόδια στις απολύσεις. Να στηριχτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να υπάρχει κρατική εγγύηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων στο ύψος που είχε πριν από την οικονομική κρίση. Να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες και να επανακτηθεί ο δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για τη χορήγηση μηνιαίας διορθωτικής αύξησης στους μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για την ήττα του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού, για μια άλλη αντινεοφιλελεύθερη πολιτική που θα ανοίγει το δρόμο για τον σοσιαλισμό».

To Γραφείο Τύπου