Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/11/2008

Νέα Δημοκρατία χέρι- χέρι με τον Καρατζαφέρη!

Ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής ΣΥΝ

Γιατί ψήφισε η κυβέρνηση νύχτα (11-11-2008) το νομοσχέδιο για την ελεύθερη συμβίωση και την τροπολογία για το επίθετο των γυναικών σε αγαστή συνεργασία με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη;

Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, βαθειά συντηρητική και εχθρική με τις γυναίκες της χώρας.. Δεν εξηγείται διαφορετικά, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την «Ελεύθερη Συμβίωση» μέσα στα άγρια μεσάνυχτα

 Η κυβέρνηση της ΝΔ, δημιούργησε μείζον ζήτημα και  με   την τροπολογία για το επώνυμο των γυναικών, τόνισε στην ομιλία του, ο Θ. Δρίτσας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  και συνέχισε:  «Ποιος ζητά από την ελληνική κοινωνία αυτή τη ρύθμιση; Ποιος φαλλοκράτης άντρας θέλει να καθυποτάξει τη σύζυγό του; Ή να την χρησιμοποιήσει σε τέτοιου είδους διαδικασίες;…γιατί είναι ανδροκρατική η προτεινόμενη τροπολογία… μιλάτε για άρρενες.  Και για προνομιακή επιβολή αρρένων επι θηλέων. Είναι προφανές».

Οι συντηρητικές ιδεολογικές αξίες που προάγει ο νεοφιλελευθερισμός σε αγαστή συνεργασία με την πατριαρχία, και με την ενίσχυση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, είναι ιδιαίτερα εχθρικές προς τις γυναίκες. Προπαγανδίζονται οι πιο οπισθοδρομικές απόψεις, όσον αφορά, την απελευθέρωση των γυναικών στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία

Στην Ελλάδα η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο τις ασπάστηκε πλήρως, αλλά πρωτοπορεί και στην εφαρμογή τους. Επιτίθεται σε νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και επιχειρεί να ανατρέψει κάθε έννοια για την χειραφέτηση των γυναικών.

Σήμερα θέλει να αφαιρέσει από τις γυναίκες και την νομική τους ισότητα σε μια προσπάθεια πλήρους υποταγής τους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο χώρο. Χρησιμοποιώντας γελοία επιχειρήματα θέλει να κατεδαφίσει το ισχύον οικογενειακό δίκαιο και να το αλλάξει σε αναχρονιστική και αντιδημοκρατική κατεύθυνση.

 Εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει απλώς ο κίνδυνος να χάσουν οι γυναίκες ένα μέρος απʼ όσα με σκληρούς και μακρόχρονους αγώνες πέτυχαν αλλά ότι κινδυνεύουν με γενική εκθεμελίωση και τα αποτελέσματα των αγώνων τους και οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν οι κατακτήσεις τους.

Απορρίπτουμε την τροπολογία  που αφορά το επώνυμο της συζύγου  που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης δεν πρέπει νʼ αφορά μόνο τα ετερόφυλα ζευγάρια, οφείλει να περιλάβει και τα ομόφυλα προσμετρώντας και τις πρόσφατες εξελίξεις.

Επίσης στηρίζουμε για μία ακόμη φορά, τις διαμαρτυρίες των γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής