Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/01/2005

Για τις κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών

Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. ΣΥΝ, υπεύθ. για την αγροτική πολιτική

Ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική, σε συνέντευξη τύπου στη Λάρισα, αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, τόνισε ότι το πρόβλημα των βαμβακοπαραγωγών συμπυκνώνει το πρόβλημα όλων των ελλήνων αγροτών και οι αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις δείχνουν το δρόμο για τη προστασία όχι μόνο του εισοδήματος αλλά και της ύπαρξής τους.

Οι αγρότες σήμερα, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, πληρώνουν τις συνέπειες της πολιτικής της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις επιλογές της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Ιδιαίτερα οι έλληνες βαμβακοπαραγωγοί παρ’ ότι τη φετινή χρονιά καλλιέργησαν τις προβλεπόμενες εκτάσεις, όχι μόνο δεν είχαν κανένα όφελος από την καλή σοδειά, αλλά βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται. Η κυβέρνηση αντί να βρει τρόπους στήριξής τους μεταθέτει τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τον καταστροφικό κανονισμό, ενώ αξιοποιεί διάφορα ετερόκλητα επιχειρήματα που προβάλλονται, για δημοσιονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παρενέργειες της βαμβακοκαλλιέργειας, προκειμένου να πλήξει την αξιοπιστία των διεκδικήσεων τους. Αποφεύγει ωστόσο να τοποθετηθεί στο κρίσιμο ερώτημα: τι να παράγουν αν αλλάξουν την καλλιέργεια οι βαμβακοπαραγωγοί, σιτοπαραγωγοί, αμπελουργοί, καπνοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι κ.ο.κ., αφού όλοι σχεδόν αντιμετωπίζουν παρόμοια αδιέξοδα. Η απάντηση στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των αγροτών δεν είναι η δαιμονοποίηση των αγώνων, αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ο ΣΥΝ θα σεβαστεί τις κινητοποιήσεις των αγροτών που είναι απόφαση των συλλογικών τους οργάνων. Θεωρεί ότι χρειάζεται ριζική στροφή στην ασκούμενη αγροτική πολιτική, λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του εισοδήματος τους και επεξεργασία συγκεκριμένου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης.