Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/11/2008

Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Κρήτης

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σήμερα στο Ηράκλειο, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο και τη  Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ- Παράρτημα Κρήτης.

Μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Eίχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης. Νομίζουμε ότι η κατάσταση που υπάρχει στην αγροτική οικονομία, αλλά και η διεθνής κρίση, επιδεινώνουν τα προβλήματα και χρειάζονται άμεσα μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις. Ανάμεσα σ΄ αυτές βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση του ΓΕΩΤΕΕ για το περιφερειακό μοντέλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Κρήτη προκειμένου οι διάφορες ενισχύσεις να μοιράζονται με κριτήρια πραγματικά σε όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν εν λειτουργία τα χωράφια τους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση, ενόψει και του Δʼ ΚΠΣ, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όπου οι πόροι είναι εντελώς αμελητέοι. Θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε η μείωση της τιμής του πετρελαίου να εκφραστεί και στους αγρότες και σε όλους τους πολίτες, αλλά ειδικά στους αγρότες που είναι πιεσμένοι ειδικά στο θέμα της παραγωγής. Θεωρούμε ότι  χρειάζεται να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα για την επιβίωση της κτηνοτροφίας, της οποίας η κατάσταση είναι ακραία. Και επίσης να δοθούν όλες οι ενισχύσεις και οι παρεμβάσεις και να υπάρξει μια απογραφειοκρατικοποίηση στην προσπάθεια των κτηνοτρόφων να δημιουργήσουν υποδομές σύγχρονες, οι οποίες απαιτούνται. Τέλος, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό σαν θέμα το να υπάρξει ένας δημόσιος τομέας στο χρηματοπιστωτικό χώρο με την Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική, που θα λειτουργήσουν έξω από τους κανόνες της κερδοσκοπίας, αξιοποιώντας και την Αγροτική Ασφαλιστική, η οποία δεν πρέπει με κανένα τρόπο να πωληθεί.

Για τον Απολογισμό: ένας χρόνος βουλευτής Ηρακλείου

Κατʼ αρχήν, πιστεύω ότι το ότι κάνουμε απολογισμό είναι κάτι σημαντικό. Στα πλαίσια της Ετήσιας Συνέλευσης του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς όλοι μας θεωρήσαμε υποχρέωση μας να δώσουμε λόγο για το τι έγινε όλους αυτούς τους μήνες που η Αριστερά είχε πάλι κοινοβουλευτική παρουσία στο Ν. Ηρακλείου. Να ακούσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις για τη βελτίωση της δουλειάς μας. Θέλω να πιστεύω ότι υπήρξε μια συμβολή, ήρθαμε σε σύγκρουση με πολλά συμφέροντα, προσπαθήσαμε να κάνουμε προτάσεις σε ζητήματα αγροτικά, κοινωνικά, περιβάλλοντος, πολιτιστικά κ.α., λειτουργήσαμε όχι στη βάση του τοπικισμού αλλά στη βάση της ανάπτυξης του Ν. Ηρακλείου και όλης της Κρήτης. Καταφέραμε κάποια θέματα κρητικά να τα κάνουμε πανελλαδικά, παρότι είδαμε πολλές αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της Μονής Τοπλού. Και θα θέλαμε να συνεχίσουμε ακόμα καλύτερα.

Για το αίτημα για Προ- ημερησίας Συζήτηση

Σήμερα δόθηκε προς στον Πρόεδρο της Βουλής το αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών, προκειμένου να δούμε τις παρεμβάσεις σε αυτό που λέγεται πραγματική οικονομία. Δηλαδή σ΄ αυτό που αισθάνεται ο πολίτης μέσα στο σπίτι του λόγω της οικονομικής κρίσης, εσωτερικής και διεθνούς, οι οποίες αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοενισχύονται. Αυτό σημαίνει θέσεις εργασίας για τους νέους αλλά και για τους μεγαλύτερους που βρίσκονται στο δρόμο, σημαίνει στήριξη των εργασιακών σχέσεων, σημαίνει εισόδημα επαρκές για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και σημαίνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της φτώχειας, η οποία δυστυχώς διευρύνεται. Εμείς καταθέσαμε το αίτημα για αυτή τη συζήτηση διότι θεωρούμε ότι είναι λάθος τα 28 δις ευρώ να κατευθύνονται στους τραπεζίτες, υπεύθυνους της κρίσης, και θέλουμε να μεταφέρουμε τη συζήτηση στο επίπεδο του πολίτη. Επίσης η συζήτηση αυτή, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, θα γίνει πριν τις διακοπές του Χριστουγέννων ώστε έγκαιρα να ληφθούν αυτά μέτρα πριν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις. 

Στη συνέχεια συμμετείχε στην Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου.

To Γραφείο Τύπου