Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/11/2008

Τοποθετήσεις της Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου στην Επιτροπή Ισότητας για τον ετήσιο προγραμματισμό

ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να σταθώ στην πρόταση του κ. Ροντούλη για τις πολύτεκνες μητέρες. Βεβαίως και θα πρέπει να παίρνουν ένα μισθό. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει να απέχουν από την εργασία τους. Εγώ θέλω να υπάρχουν οι κοινωνικές δομές στήριξης των οικογενειών για να μπορέσουν αυτές οι γυναίκες να είναι μέλη της ενεργούς κοινωνίας και να συμμετέχουν, εκτός αν επιλέξουν για δικούς τους λόγους να μείνουν στο σπίτι. Από κει και πέρα όμως δεν μπορούμε εμείς να προδιαγράψουμε το να μείνουν αυτές οι γυναίκες στο σπίτι. Γιατί αυτό το πισωγύρισμα;

Όσον αφορά τους αγρότες και τις αγρότισσες θα συμφωνήσω μαζί σας με όλα όσα είπατε…

ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία συνάδελφε, δε θέλω να σας διακόψω αλλά μας αρέσει να ακούμε απόψεις σαν την άποψη που διατύπωσε ο κ. Ροντούλης. Θα έχουμε την ευκαιρία συζητώντας το θέμα στην Επιτροπή να ακούσουμε τις απόψεις όλων των συναδέλφων και να υπάρχει και ένας συγκερασμός και πιθανόν και διαφωνίες. Δε χρειάζεται τώρα να κάνουμε κριτική στην άποψη άλλου συναδέλφου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, αποδέχομαι αυτό που λέτε. Σαφέστατα όμως πρέπει να στηριχθούν και οι τρίτεκνες μητέρες και οι μονογονεϊκές μητέρες.

ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Ροντούλης.


ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ-ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, εύχομαι καταρχάς αυτή χρόνια να είναι εποικοδομητική.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να τονίσω ότι χθες το βράδυ έγινε κάτι απίστευτο. Συγκεκριμένα, ενώ είχαμε λάβει μέρος με την Επιτροπή Ισότητας και με την διαρκή επιτροπή για το οικογενειακό δίκαιο και είχαμε ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, χθες το βράδυ γύρω στις 10.30΄ κατατέθηκε μία τροπολογία, την οποία έκανε αποδεκτή ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι  η τροπολογία που αφορά το επώνυμο των συζύγων και συγκεκριμένα εάν θέλουν οι άνδρες ή οι γυναίκες να συμπληρώσουν το επώνυμο το ή της συζύγου τους.

 Γι' αυτό το θέμα είχαμε κάνει μια ολόκληρη συζήτηση και θεωρούμε αρνητικό περισσότερο τον τρόπο που ήρθε η τροπολογία ακριβώς πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η τροπολογία κατατέθηκε από Βουλευτές της Ν.Δ. και από βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ., η Αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν και νομίζω ότι εδώ το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είδε ούτε καν την εισήγηση από την πλευρά της υπεύθυνης της Ν.Δ..

 Κυρία Πρόεδρε, αυτό θεωρούμε ότι είναι ένα πισωγύρισμα.

Μας δώσατε και τη Χάρτα, που έχει την προώθηση της ισότητας των φύλων και θα ήθελα να σχολιαστεί η συγκεκριμένη τροπολογία που πέρασε χθες βράδυ από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες της Επιτροπής μας.

 Όσον αφορά στο σχεδιασμό, θα ήθελα να τονίσω ότι αρκετά ειπώθηκαν από τους δύο προηγούμενους συναδέλφους.

Όταν θα έρθει η σειρά μου θα φέρω προς συζήτηση το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Επίσης, ένα θέμα που τρέχει, είναι αυτό των συνθηκών στις φυλακές και ειδικά των γυναικείων φυλακών και οι γυναίκες που είναι σε αυτά τα απίστευτα κελιά.

Πρέπει η Επιτροπή άμεσα να επισκεφθεί τις γυναικείες φυλακές και να μιλήσουμε με τις φυλακισμένες και αυτό πιστεύω ότι επιβάλλεται.

 Κέντρα πρόληψης. Αυτή τη στιγμή 72 κέντρα πρόληψης, που θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, δεν χρηματοδοτούνται και άρα κλείνουν. Δεν μπορούμε να πετάμε με αυτόν τον τρόπο τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

 Επίσης, τα συγκεκριμένα κέντρα λήψης δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα ναρκωτικά, αλλά και με το αλκοόλ.

Πριν από ένα μήνα είχα διαβάσει σε εφημερίδα για ένα συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη και έθετε θέμα χρήσης αλκοόλ από την ηλικία των 15 ετών. Το συγκεκριμένο άρθρο ανέφερε ότι μετά από 10 χρόνια αυτά τα παιδιά σε μεγάλο ποσοστό νοσούν από κύρωση του ήπατος. Το αλκοόλ γίνεται μάστιγα και πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να το εξετάσουμε. Ίσως πρέπει να καλέσουμε και τον κ. Ακριβιάδη από το Α.Π.Θ., που εισηγήθηκε στο συγκεκριμένο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

 Όπως είπε και η συνάδελφος κυρία Δραγώνα, θα πρέπει να δούμε τις μειονότητες, το ρατσισμό και ιδίως τον κοινωνικό ρατσισμό.

Επίσης, προηγουμένως κάποιοι συνάδελφοί αναφέρθηκαν και στα άτομα με κάποια αναπηρία. Ο συνάδελφος κ. Κουκοδήμος είπε ότι δεν έχουν γίνει βελτιώσεις  στα δημόσια κτίρια και στις αθλητικές εγκαταστάσεις για τα άτομα με αναπηρία.

Πέρυσι είχα  καταθέσει και μια ερώτηση για άτομο με αναπηρία που δεν έχει πρόσβαση στη γνώση. Άτομο με αναπηρία δεν έχει πρόσβαση στο Τ.Ε.Ι. της Δράμας, γιατί χάλασε το ασανσέρ του κτιρίου. Τώρα, δεν έχω άμεση ενημέρωση, αλλά πριν από δύο μήνες, ακόμη το ασανσέρ στο Τ.Ε.Ι. της Δράμας δεν είχε επισκευαστεί.

Κυρία Πρόεδρε, όλα αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να καταθέσουμε στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές, στα Υπουργεία και να χτυπήσουμε την καμπάνα.

 Γυναίκα , νέοι, ανεργία, μονογονεϊκές οικογένειες, επισφάλεια, 65ωρο είναι σοβαρά θέματα. Τα είχαμε πιάσει τα θέματα αυτά πέρυσι, αλλά το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο. Είναι θέματα, τα οποία πρέπει να συζητήσουμε και είναι επίκαιρα.

ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρία συνάδελφε, για την τροπολογία αυτό που μπορώ να πω είναι  ότι κάποιοι συνάδελφοι υπέγραψαν αυτήν την τροπολογία. Η δική μας άποψη είναι προσωπική άποψη του καθενός. Για τις συνθήκες στις φυλακές, το επεσήμανα και πριν ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο και έχετε απόλυτο δίκιο. Τα υπόλοιπα θέματα που θέσατε, θα συμπεριληφθούν προς συζήτηση αντιστοίχως στην υποεπιτροπή.