Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/11/2008

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κούρακη για την κατάσταση στις φυλακές

Κατά την σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Τάσου Κούρακη για την κατάσταση στις φυλακές, ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης παρόλο που υποσχέθηκε την κατάθεση την επόμενη εβδομάδα νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τα αιτήματα των κρατουμένων, στην ουσία δεν ανέλαβε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το περιεχόμενο των νομοθετικών αλλαγών σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων. Ο αριθμός των 1500 κρατουμένων που ανήγγειλε ότι θα αποφυλακίσουν τις προσεχείς εβδομάδες δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο.

Μετά τις απαντήσεις του Υπουργού ο Τάσος Κουράκης δήλωσε: «Με τη σημερινή του τοποθέτηση στη βουλή ο κ. Υπουργός φαίνεται ότι εμμένει στα ελάχιστα και εξαιρετικά ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των σύγχρονων κολαστηρίων. Σε καμία περίπτωση τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μέγεθος της αδικίας του εγκλεισμού ανθρώπων με ποινές αναντίστοιχες με τα αδικήματα από άδικους δικαστές και αδιάλλακτους εισαγγελικούς λειτουργούς. Τα μέτρα αυτά δεν απαντούν ούτε στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού κρατουμένων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ούτε στο ζήτημα του υπερβολικού αριθμού προφυλακισμένων ανθρώπων,  ούτε και στην «σωφρονιστική» αυθαιρεσία των πειθαρχικών ή την τιμωρητική περικοπή των αδειών.

Η ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από ενδεχόμενη βλάβη στην υγεία των 5.500 απεργών πείνας σε όλες τις φυλακές της χώρας είναι τεράστια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την εξεγερμένη αξιοπρέπεια των απεργών πείνας. Είμαστε στο πλευρό τους. Στον αγώνα αυτό δεν κρίνεται μόνο η ποιότητα της δημοκρατίας, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κρίνεται και ο καθένας μας που έτυχε να βρίσκεται από την άλλη πλευρά από τα κάγκελα της κοινωνίας».