Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2008

Ερώτηση-Παρέμβαση του Δ.Παπαδημούλη στην Κομισιόν || Υπάρχουν συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα για τη βελτίωση των συνθηκών στις ελληνικές φυλακές και πώς υλοποιούνται;

Ερώτηση για την κλιμακούμενη απεργία πείνας και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, επικαλούμενος το σχετικό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων καθώς και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητά από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για τη ριζική βελτίωση της κατάστασης και να δώσει στοιχεία για συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα που αφορούν στην βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Συνεχίζεται η απεργία πείνας και η αποχή συσσιτίου στις ελληνικές φυλακές που ξεκίνησε στις 3.11.2008. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν την πολύ κακή κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, υπερσυνωστισμός -οι φυλακές παρουσιάζουν πληρότητα 148% ενώ το σύνολο των κρατουμένων είναι 12.192 άτομα-, άθλιες συνθήκες υγιεινής, κακομεταχείριση, ανησυχητικός αριθμός αυτοκτονιών και λοιπών θανάτων κατά την κράτηση, μερικές φορές σε αμφιλεγόμενες συνθήκες. Η Διεθνής Αμνηστία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της εξέφρασε την ανησυχία της ενώ στην Ετήσια Έκθεσή της για 2008, που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, είχε ήδη υπογραμμίσει την απαράδεκτη κατάσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη το πρώτο κεφάλαιο του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια καθώς επίσης και τα άρθρα 1 και 3 της Ευρ. Σύµβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου & των Θεμελιωδών Ελευθεριών, που αφορούν στην υποχρέωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης, εξευτελιστικής μεταχείρισης, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές; Διαθέτει στοιχεία για την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων που να αφορούν στην βελτίωση της κατάστασης των φυλακών, ανέγερση νέων καταστημάτων, προστασία ευπαθών ομάδων όπως οι μητέρες και οι ασθενείς, επιμόρφωση των κρατουμένων, επανένταξη;»

To Γραφείο Τύπου