Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/11/2008

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ HΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - Δηλώσεις Αλέκου Αλαβάνου

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλ. Αλαβάνο διαδήλωσαν σήμερα, στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες με κεντρικό σύνθημα «Μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες»,  στην πλατεία Κοτζιά.

Σε δηλώσεις του  ο Αλ. Αλαβάνος τόνισε:

«Θέλουμε να χαιρετίσουμε μια από τις εκατοντάδες ομάδες φίλων και μελών των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες σήμερα βγήκαν δίπλα στους πολίτες θέτοντας υπ΄ όψιν τους τις θέσεις μας και τους στόχους μας σχετικά με το πρόβλημα με τις τράπεζες.

Αυτή είναι η διαφορά μας. Άλλοι μέσα σε σκοτεινά δωμάτια, μακριά από τη δημοσιότητα, θέτουν υπό την έγκριση του ανώτατου κοινοβουλίου της χώρας μας, που είναι η Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών, τα μέτρα που θα πάρουν σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Άλλοι πιστεύουν, σε ανοιχτά δωμάτια, παρουσία των φωτογράφων, ότι θα μπορέσουν να επιδράσουν πάνω στις καλές ανθρώπινες χορδές που έχει κάθε μεγαλοτραπεζίτης στην ψυχή του.

Εμείς στο δρόμο, δίπλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους, λέγοντάς τους τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις.

Και νομίζω ότι είναι ίσως, λόγω  της παγκόσμιας αυτής και ελληνικής και ευρωπαϊκής  χρηματοπιστωτικής κρίσης, η μόνη ευκαιρία που ο πολίτης μπορεί να συνειδητοποιήσει το βάρος του.  Η ουρά στην τράπεζα μέχρι τώρα ήταν και είναι μια ένδειξη ταλαιπωρίας του πολίτη. Εμείς θέλουμε, μ΄ αυτές τις εκστρατείες που κάνουμε, θέλουμε να δώσουμε στην ουρά αυτή την αίσθηση δύναμης. Ποτέ και με τόσο καθαρό τρόπο δεν είχαν έρθει στην επιφάνεια οι αμαρτίες και οι ευθύνες του τραπεζικού κεφαλαίου το  οποίο οδήγησε όλο τον πλανήτη σε μια πρωτοφανή κρίση, κάνοντας πυραμίδες, χρησιμοποιώντας μεθόδους που ούτε η μαφία δεν τις είχε χρησιμοποιήσει, προκειμένου να βγάλει υπερκέρδη από τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ και αλλού.

Ή τώρα ή ποτέ. Τώρα ακριβώς είναι η ευκαιρία να έχουμε μια μεγάλη τομή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργεί μόνο με επίκεντρο τα ακραία κέρδη τα οποία πετυχαίνουν οι τράπεζες και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Είναι ευκαιρία να υπάρξει μια άλλη πολιτική. Μια άλλη πολιτική όχι με ημίμετρα. Ακούμε διάφορα μέτρα τη μια, την άλλη, από τα δύο μεγάλα κόμματα, από την κυβέρνηση. Θυμήθηκαν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι με στεγαστικά δάνεια, θυμήθηκαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που το σπίτι τους οδηγείται στην κατάσχεση, θυμήθηκαν ότι υπάρχει ο Τειρεσίας, ανακάλυψαν τις εισπρακτικές εταιρείες, πράγματα τα οποία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια.

Εμείς λέμε, η μεγάλη τομή για την κοινωνία πρέπει να γίνει σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πρώτα απ΄ όλα ότι κάθε τράπεζα, η οποία ζητάει την ενίσχυση του κράτους γιατί δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, πρέπει να τίθεται κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου.

•    Ζητάμε -και γι αυτό κι αυτή η συνάντηση σήμερα εδώ, έξω από τα κεντρικά της Εθνικής- η Εθνική Τράπεζα, η οποία ακόμα είναι υπό τον έλεγχο, το μεγαλύτερο πακέτο το έχει το δημόσιο, να εθνικοποιηθεί πλήρως. Και μαζί με την Αγροτική Τράπεζα, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να αποτελέσουν ένα ισχυρό πόλο μέσα στο τραπεζικό σύστημα. Και ζητάμε την εθνικοποίηση αυτή όχι για άλλο λόγο, όχι για να εγκατασταθούν κομματικές συμμορίες, όχι για να έχουμε λογικές τύπου Siemens Τη ζητάμε για να λειτουργήσουν κοινωνικά, για να στηρίξουν τους νέους και τις νέες, να στηρίξουν τη μικρή και τη μεσαία επιχείρηση, να στηρίξουν τους αγρότες να έχουν επιτόκια χωρίς αυτά τα φοβερά περιθώρια κέρδους που χρησιμοποιούν και αυτή την εποχή. Να τεθούν στη διάθεση της κοινωνίας.

•    Ζητάμε να υπάρξει έλεγχος των επιτοκίων, ειδικά σ΄ αυτή την κρίσιμη περίοδο.

•    Ζητάμε να σταματήσει αυτή η παρανομία που γίνεται σε βάρος κάθε πολίτη, που πληρώνει μηνιαία το λογαριασμό της πιστωτικής κάρτας, όπου το επιτόκιο μπορεί να φτάνει και 22 και 23%, όταν το νόμιμο όριο, με βάση το εξωτραπεζικό επιτόκιο, είναι το 10%.

•    Ζητάμε να καταργηθούν οι εισπρακτικές εταιρείες.

•    Ζητάμε να καταργηθεί η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει με τον Τειρεσία.

•    Ζητάμε  μέτρα για τους νέους,

•    Ζητάμε μέτρα για τους δανειολήπτες, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες.

Πιστεύουμε ότι μπορούμε. Αξίζει αυτή η τόσο επιτυχημένη κινητοποίηση σήμερα που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται κάθε βδομάδα στο δρόμο. Στην ενεργοποίηση του πολίτη, στην επικοινωνία με τον πολίτη θα κριθεί αυτή η μάχη και μπορούμε να την κερδίσουμε.

To Γραφείο Τύπου