Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2008

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα στον REAL FM (Ν.Χατζηνικολάου)

Με βρίσκετε στην Κομοτηνή. Μόλις έχει τελειώσει μια μαζική διαμαρτυρία των πολιτών της Κομοτηνής έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Πρέπει να σας πω ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ οργανώνει σε όλη την Ελλάδα μια σειρά διαδηλώσεων, εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα της Εθνικής τράπεζας και άλλων τραπεζών σε 20 πόλεις της χώρας και σε πολλά σημεία της Αθήνας.

Στόχος μας είναι να δείξουμε την αγανάκτηση, την οργή των πολιτών, των δανειοληπτών κυρίως, σ΄ αυτή την πολιτική των τραπεζών που αναδεικνύουν ένα απύθμενο θράσος. Τους δίνουν 28 δις ? για να στηρίξουν τα δικά τους ρίσκα και τις δικές τους αστοχίες και αυτοί είναι σαν αυτόν που το χάριζαν έναν γάιδαρο και τον κοίταζε στα δόντια.

Στόχος μας είναι, κυρίως, να πούμε ότι αυτά τα 28 δις έπρεπε να διατεθούν όχι για να στηρίξουν τους τραπεζίτες, αλλά τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δανειολήπτες που στενάζουν, που είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που ενώ η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια εδώ τα αυξάνουμε. Έχει φτάσει το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών στο 22-23%. Και βλέπουμε διαρκώς αυτή η αυθαιρεσία να μην έχει τέλος. Πλειστηριασμοί γίνονται καθημερινά. Σε κάποιον απ΄ αυτούς εμείς συμμετείχαμε για να τον σταματήσουμε. Είδαμε έναν συνταξιούχο  για 1800 ? να χάνει την πρώτη του κατοικία. Και λέμε ότι αυτή η πολιτική της αυθαιρεσίας πρέπει να σταματήσει γιατί δεν πάει άλλο.

-    Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξουν κάποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για το θέμα των επιτοκίων.

Ναι, βεβαίως. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει απλά να παγώσουν τα δάνεια, όπως λέει ο κ. Παπανδρέου και συμφωνεί ο κ. Βγενόπουλος και ο κ. Αλογοσκούφης, για ένα χρόνο, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει και πάγωμα των τόκων. Γιατί, αν είναι να τα πληρώσει κανείς διπλά αργότερα, καταλαβαίνετε ότι δεν γλυτώνει κανείς τίποτε.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πάνω απ΄ όλα όμως θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταστρώσει μια στρατηγική σε βάθος χρόνου. Και η πρόταση που έχουμε καταθέσει εμείς είναι η κυβέρνηση να προσπαθήσει να ανακτήσει την κυριότητα, τον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και, μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα. Αλλά και τράπεζες ειδικού σκοπού που πρέπει να συστήσει για την στεγαστική πίστη, για να στηρίξει την στέγη των εργαζομένων, τράπεζα ειδικού σκοπού για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για δάνεια χαμηλότοκα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που στενάζουν και κλείνουν η μια μετά την άλλη, αλλά και ειδική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Αγροτική τράπεζα στον αγροτικό πληθυσμό. Μ΄ αυτή τη δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών και με πυρήνα τρεις σημαντικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, που θα καθοδηγούν τον ανταγωνισμό προς τα κάτω, πιστεύουμε ότι μπορεί να ασκηθεί μια εντελώς διαφορετική πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και των δανειοληπτών.

To Γραφείο Τύπου