Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/11/2008

Επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΝ στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής || Αλ.Τσίπρας: "Θα ζητήσω συνάντηση απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Απαράδεκτη η στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης"

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε σήμερα τις δικαστικές φυλακές στην Κομοτηνή, στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε με το Διευθυντή των φυλακών. Ζήτησε να συναντηθεί με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα των κρατουμένων και ο διευθυντής των φυλακών μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν  το επέτρεψε.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αμέσως μετά δήλωσε:

«Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής, o οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχουμε ένα κατάστημα που θα έπρεπε να έχει περίπου 90 άτομα και στο οποίο όμως είναι στοιβαγμένα πάνω από 330. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 230 από τους φυλακισμένους είναι σε απεργία πείνας και αρκετοί ακόμα σε αποχή συσσιτίου.

Έχουμε μια συγκροτημένη εξέγερση για τη διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων. Από την πλευρά της κυβέρνησης όμως έχουμε μια στάση σκλήρυνσης κι όχι μια στάση που θα έπρεπε να είναι στην κατεύθυνση του διαλόγου και της επίλυσης ενός πολύ σοβαρού προβλήματος.

Ζητήσαμε να συναντηθούμε με την συντονιστική επιτροπή αγώνα των κρατουμένων. Ο διευθυντής των φυλακών επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η απάντηση ήταν αρνητική. Τι έχει να κρύψει το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Γιατί δεν επιτρέπει σε έναν πρόεδρο κόμματος, να συναντηθεί με κρατούμενους; Αυτή η στάση από μόνη της σηματοδοτεί και λέει πολλά.

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή. Χθες είχαμε την απώλεια μια ανθρώπινης ζωής. Και για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πούμε ότι μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να στερούνται φωνής, αλλά δεν μπορούν να στερούνται αξιοπρέπειας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να είναι συστατικό χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας και μία αξία που πρέπει να μας διέπει όλους. Το δικονομικό μας σύστημα είναι ανάλγητο. Πολύ εύκολα μπαίνεις στη φυλακή, πολύ δύσκολα βγαίνεις. Τα σωφρονιστικά καταστήματα είναι αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Σε όλα αυτά εισπράττουμε την αδιαφορία από πλευράς της κυβέρνησης.

Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες. Θα επιδιώξω να έρθω σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος παρενέβη το προηγούμενο διάστημα κάνοντας μια συλλογική αυτοκριτική από την πλευρά της κοινωνίας για την ανάλγητη κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό μας σύστημα. Θα πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να πιέσουμε την κυβέρνηση να κατευθυνθεί σε πορεία λύσης των προβλημάτων και όχι σε μία προσπάθεια να τα σπρώξει κάτω από το χαλί.

Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε επαφή με κρατούμενους οι οποίοι θα μας μετέφεραν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους και να διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι τους λόγους για του οποίους οδηγήθηκαν σε συντονισμένο αγώνα απεργίας πείνας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μετά από μία εβδομάδα αγώνα. Αυτή η στάση για μας λέει πολλά. Την καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη.

To Γραφείο Τύπου