Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/11/2008

Μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το Πολυτεχνείο ζει μέσα στους αγώνες, τους σημερινούς και τους αυριανούς, για ειρήνη, κοινωνική απελευθέρωση, στους αγώνες για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών κατακτήσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στη σκληρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του πολέμου και του νεοφιλελευθερισμού. Τιμάμε την ημέρα της Δημοκρατίας. Με σεβασμό και οδύνη αναδεικνύουμε στο χώρο της ζωντανής ιστορικής μνήμης του αγώνες της νεολαίας και την παραδειγματική θυσία των θυμάτων της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Όπως τότε έτσι και τώρα, η ανάγκη υπεράσπισης των αυτονοήτων χρειάζεται την ανάπτυξη αγώνων και την καταλυτική παρουσία του λαού, των εργαζόμενων και των νέων στο προσκήνιο της πολιτικής ζωής. Ιδιαίτερα σήμερα που ο πλανήτης συνταράσσεται από την καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο οι εργαζόμενοι και η νεολαία να αγωνιστούν με συλλογικό τρόπο ώστε από τη μια να μην πληρώσουν τη ζημιά των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και από την άλλη να επιβάλλουν τους όρους για την ριζική αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής με γνώμονα τις ανάγκες τους. Για μια ριζικά διαφορετική πολιτική κατεύθυνση των κοινωνιών με ορίζοντα έναν άλλο τρόπο κοινωνικής οργάνωσης ώστε να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη, με ειρήνη, όπου οι άνθρωποι θα είναι πάνω από τα κέρδη.     

Το μήνυμα το δικό μας, το μήνυμα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έδωσε τη δικιά της ανεπανάληπτη συνεισφορά στην εξέγερση του Νοέμβρη, ιδιαίτερα προς τους νέους και τις νέες, είναι μήνυμα αμφισβήτησης και θετικής διεξόδου μέσα από ενωτικές προσπάθειες για νʼ αναστηλωθούν οι αξίες και τα ιδανικά της συλλογικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και χειραφέτησης.

Καλούμε τον λαό, ιδιαίτερα  τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά  και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις και τις πορείες σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη ΄73. Να δώσουμε τη μάχη για να γίνει παρελθόν η γενιά των 700 ευρώ, για αξιοπρεπή μόνιμη και σταθερή εργασία, για το 5% για την Παιδεία, για την ελεύθερη πρόσβαση των αποφοίτων του Λυκείου στα δημόσια Πανεπιστήμια, για την υπεράσπιση του άρθρου 16.

Να διαδηλώσουμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του δημόσιου χώρου, την αξιοπρέπεια στην εργασία, την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Να διαδηλώσουμε την απαίτηση για την διεύρυνση των κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την απόκρουση των αυταρχικών αντιλήψεων, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Να ενισχύσουμε την αλλαγή του πολιτικού τοπίου που έχει ήδη ξεκινήσει ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τους «μονοδρόμους» και το δογματισμό της «ενιαίας σκέψης» και της «ελεύθερης αγοράς».

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού