Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/04/2006

Συνάντηση ΣΥΝ με την Υπουργό Εξωτερικών

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος μαζί με τον Π.Τριγάζη, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνο για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκε σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, στα γραφεία του Συνασπισμού.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση :

«Ευχαριστούμε την κ. Υπουργό για την επίσκεψη και για τη συζήτηση που είχαμε. Έχουμε διαφορετικές φιλοσοφίες ως κόμματα με το κυβερνητικό κόμμα, όμως είναι σημαντικό να υπάρχει και διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και αναζήτηση κοινών σημείων, όταν είναι δυνατόν, στην εξωτερική πολιτική.

Να αναφέρω τρία σημεία ανησυχίας:

Πρώτον: Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συνοδευτεί, όσο πιο σύντομα γίνεται, με συγκεκριμένα βήματα της Τουρκίας, ιδιαίτερα στο Κυπριακό.

Δεύτερον: Ανησυχούμε πάρα πολύ για τις εξελίξεις γύρω από το Ιράν. Νομίζουμε ότι θα είναι πολύ μεγάλο λάθος να επαναληφθεί η στρατηγική αντιμετώπισης που ακολουθήθηκε στο Ιράκ, να έχουμε δηλαδή νέα ποτάμια αίματος, και είναι σημαντικό η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν αποφασιστικά διπλωματική και ειρηνική λύση στο πρόβλημα, σε αντιδιαστολή με τις αμερικάνικες επιλογές που συμπεριλαμβάνουν ακόμα και τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Τρίτον: Θεωρούμε ότι υπάρχει μια ιδιότυπη κατάσταση σήμερα στο Παλαιστινιακό. Έχουμε αποδοκιμάσει πολλές φορές και την κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ, αλλά και τις μεθόδους της τρομοκρατίας σε βάρος μάλιστα αθώων πολιτών και παιδιών, που ακολουθούνται από παλαιστινιακές οργανώσεις. Νομίζουμε όμως, και εδώ η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να προχωρήσει πολιτικά, ότι θα πρέπει να κινηθούμε έτσι ώστε να μην αποδιαρθρωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή. Και με αυτή την έννοια, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με πολιτικές πρωτοβουλίες, να συνεχίσει τις χρηματοδοτήσεις προς την Παλαιστινιακή Αρχή, διότι αλλιώς θα επικρατήσει το χάος, το αίμα και η αντιπαράθεση σε αυτό το χώρο.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου