Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/11/2008

Δήλωση του Β.Αποστόλου σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για στήριξη των αγροτών

Ο Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής,  υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική, με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τη στήριξη των αγροτών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία.

Είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι όλοι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αλλά και όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου βρίσκονται σε απόγνωση;

Οι αποδιαρθρώσεις στη γεωργική παραγωγή που έφερε η νέα ΚΑΠ και κυρίως η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις της αγοράς στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων και εφοδίων οδήγησαν στην αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, στην αλματώδη αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα δημητριακά.

Αν σ΄ αυτά προσθέσουμε και την χρηματοπιστωτική κρίση, τότε η κατάσταση γίνεται χειρότερη.

Λύσεις, όπως η προκαταβολή των εξισωτικών αποζημιώσεων και η άτοκη χρηματοδότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων για παρέμβαση που ανακοίνωσε δεν απαντούν στην κρίση, όταν εξακολουθεί να εφαρμόζεται το διάτρητο σύστημα του ΟΣΔΕ για τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων και δεν έχει αλλάξει τίποτε στη λειτουργία των φορέων του συνεταιριστικού κινήματος.

Η σημερινή κατάσταση στον αγροτικό χώρο απαιτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας τόσο των μικρομεσαίων αγροτών όσο και των κατοίκων της υπαίθρου.

To Γραφείο Τύπου