Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/11/2008

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο να παρέμβει η Κομισιόν για την προστασία της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο

Ανοιχτό αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο να παρέμβει για την προστασία της παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο ενώ «υποδεικνύει» τις ελληνικές αρχές ως υπεύθυνες για να εξασφαλίσουν την προστασία των τόπων Natura 2000. Αυτό προκύπτει από απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής με ερώτησή του γνωστοποιούσε στην Ευρ. Επιτροπή τον παράνομο αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης συνολικής έκτασης 63,6 στρεμμάτων και τις προσπάθειες τσιμεντοποίησης της παραλίας του Σίμου, που ανήκει στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 και ζητούσε άμεσα μέτρα για την προστασία της μοναδικού φυσικού κάλους περιοχής.

Ο κ. Δήμας, στην απάντησή του, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη σημασία της περιοχής υπογράμμισε: «Η περιοχή της Ελαφονήσου στη Νότια Πελοπόννησο αποτελεί μέρος του δικτύου Natura 2000 και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας (SCI) που καταρτίστηκε με απόφαση της Επιτροπής σύμφωνα με την οδηγία 92/43/EΟΚ για τα οικολογικά ενδιαιτήματα («περιοχή Nεάπολης και νήσος Ελαφόνησος», GR2540002). Τα οικολογικά ενδιαιτήματα στο συγκεκριμένο τόπο φιλοξενούν ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία φυτικών ταξινομικών κατηγοριών που ενδημούν στην Ελλάδα, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα, όπως η Linaria hellenica, είναι ενδημικές μόνο σε αυτόν. Ο τόπος εμπίπτει στο προστατευτικό καθεστώς που θεσπίζεται με το άρθρο 6 της οδηγίας για τα οικολογικά ενδιαιτήματα και ιδίως με τις διατάξεις του άρθρου 6 παράγραφος 2 που προβλέπουν τη λήψη μέτρων για να αποφευχθεί οιαδήποτε παρενόχληση των βιολογικών ειδών ή η υποβάθμιση των οικολογικών ενδιαιτημάτων λόγω των οποίων έχει χαρακτηρισθεί ο εκάστοτε τόπος. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 τυχόν σχέδια ή έργα που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τόπο θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο δέουσας αξιολόγησης όσον αφορά την αξία του τόπου από άποψη διαφύλαξης του περιβάλλοντος και επιτρέπεται να εγκριθούν μόνο εφόσον έχει εξασφαλιστεί ότι δεν επηρεάζουν αρνητικά την ακεραιότητα του τόπου. Τέλος, σύμφωνα με τα άρθρα 4 παράγραφος 4 και 6 παράγραφος 1 της οδηγίας για τα οικολογικά ενδιαιτήματα, τα κράτη μέλη οφείλουν να καθορίσουν προτεραιότητες και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος όσον αφορά τις SCI που αναφέρονται στον αντίστοιχο κοινοτικό κατάλογο, το αργότερο εντός έξι ετών από την ημερομηνία έγκρισης του καταλόγου.»

Όσον αφορά στις ευθύνες των ελληνικών αρχών ο Επίτροπος επεσήμανε ότι: «Εμπίπτει στις αρμοδιότητες των κρατών μελών να εξασφαλίσουν ότι οι τόποι του Natura 2000 αποτελούν αντικείμενο δέουσας προστασίας και διαχείρισης κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται ότι διατηρούνται ή αποκαθίστανται τα οικολογικά ενδιαιτήματα και τα είδη που φιλοξενούν σε ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης. Προς τούτο απαιτείται επίσης οι κατά τόπους και περιφέρειες αρμόδιες αρχές να ευαισθητοποιηθούν ως προς την οικολογική αξία των εν λόγω τόπων και να λαμβάνουν την εν λόγω οικολογική αξία πλήρως υπόψη κατά τη λήψη οιασδήποτε σχετικής απόφασης. Οι προαναφερόμενες διατάξεις της οδηγίας για τα οικολογικά ενδιαιτήματα ισχύουν επίσης για αποφάσεις όπως  αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων σε έναν τόπο, εφόσον ανάλογες αποφάσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την αξία διατήρησης του εκάστοτε τόπου εξαιτίας της εν συνεχεία ανάληψης οικοδομικών δραστηριοτήτων, ιδίως με σωρευτικό τρόπο.»

Καταλήγοντας ο κ. Δήμας τόνισε ότι: «Η Επιτροπή δύναται να παρέμβει εφόσον αποδειχθεί ότι δεν τηρήθηκαν οι αντίστοιχες διατάξεις της οδηγίας.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

"Ο περιφερειάρχης, ο αρμόδιος δασάρχης, οφείλουν να προασπίσουν τη νομιμότητα και το περιβάλλον στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Το υποκριτικό πινγκ- πονγκ αλληλομετάθεσης ευθυνών ευνοεί το μεθοδευόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα. Οι συνερμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν είναι πολύ αργά."

To Γραφείο Τύπου