Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/11/2008

Ανησυχητική αύξηση των παροπλισμένων πλοίων στον κόλπο της Ελευσίνας

Eπίκαιρη ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Με ιδιαίτερη ανησυχία η κοινωνία της Ελευσίνας και όλου του Θριάσιου παρακολουθεί την αύξηση των παροπλισμένων πλοίων που αγκυροβολούν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Στις μνήμες των κατοίκων της περιοχής επανέρχονται οι εφιαλτικές εικόνες παλαιότερων δεκαετιών με τα 435 παροπλισμένα πλοία και τα έξι διαλυτήρια.

Ο κόλπος της Ελευσίνας, χαρακτηρισμένος ως ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, έχει υποστεί βάναυση κακοποίηση από την αλόγιστη βιομηχανική ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής, όντας, επί δεκαετίες, αποδέκτης κάθε μορφής βιομηχανικού αποβλήτου.

Ως αποτέλεσμα έντονων και πολύχρονων αγώνων, τα τελευταία χρόνια άρχισε να εμφανίζεται ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της θάλασσας και του βυθού του κόλπου.

Σʼ αυτό το αποτέλεσμα συνέβαλε και η απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων και των πέντε διαλυτηρίων, τα οποία ρυπαίνουν και αισθητικά και περιβαλλοντικά.

Είναι προφανές ότι οι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτά τα θέματα κάτοικοι της Ελευσίνας και του Θριάσιου δεν θα επιτρέψουν να επανέλθει η καταστροφική προοπτική της αύξησης των παροπλισμένων πλοίων στον κόλπο της Ελευσίνας.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Με ποιόν τρόπο και ποια μέτρα θα συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ακτής και του βυθού του κόλπου της Ελευσίνας;

2.    Προτίθεται το Υπουργείο να αυξήσει τον αριθμό των παροπλισμένων πλοίων στον κόλπο της Ελευσίνας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ